Destilator za destilaciju bilja VerVita Megahome

2.500,00kn

U kompletu sa destilatorom orginal stakleni vrč sa ručkom.

Destilator za destilaciju bilja VerVita Megahome

 

Eterična su ulja aromatični tekući sastojci dobiveni ekstrakcijom iz cvjetova, plodova, listova, korijenja, sjemenja i kore zeljastih biljaka i drveća. Ona su “ozdravljujuća” životna snaga biljaka koja se stoljećima upotrebljavala u medicini, farmaciji, kozmetičkoj industriji i industriji parfema. Osnovno pravilo u aromaterapiji je da su korištena ulja vrhunske kvalitete i čistoće jer su kvaliteta i čistoća te djelotvornost i terapeutska vrijednost eteričnog ulja izravno povezani.

Načini dobivanja eteričnih ulja

Tri su osnovna načina izdvajanja eteričnih ulja.

Prvi je, i najčešći, destilacija vodenom parom. Upravo kvaliteta provođenja ovog načina izdvajanja čini razliku između terapeutskih i tzv. industrijskih eteričnih ulja. Industrijska eterična ulja dobivena su destilacijom na visokoj temperaturi i pri visokom tlaku, te imaju slabo ili nikakvo terapeutsko djelovanje, iako mogu imati ugodan miris. Mnogi tzv. aromaterapeutski proizvodi – losioni, sapuni, svijeće, napici i sl. proizvedeni su od sintetskih ili industrijskih eteričnih ulja.Terapeutska eterična ulja dobivaju se destilacijom . Tako u eteričnom ulju ostaju sačuvane stotine vrlo osjetljivih kemijskih komponenti koje se prirodno nalaze u biljkama s terapeutskim djelovanjem. Njihovo prisustvo također zaokružuje i ublažava miris eteričnog ulja pri čemu do izražaja dolazi njihov pravi miris i aroma. Zato eterična ulja, dobivena brzim postupkom, često imaju jači i intenzivniji miris. Često se misli da taj jači miris ulja znači i jače terapeutsko djelovanje, no to nije tako. Miris potječe od prvih 10-ak izdvojenih komponenti dobivenih destilacijom. Prema tome možemo dobiti eterično ulje s vrlo niskom ili nikakvom terapeutskom vrijednosti, a bogatog mirisa. Važno je napomenuti da se od nekih biljaka jednostavno ne mogu dobiti eterična ulja ili je postupak dobivanja jako skup (npr. eterično ulje ljiljana, ljubičice, jabuke, ananasa, kivija, kozje krvi i sl.).

Drugi način dobivanja eteričnih ulja je hladno prešanje. Tako se izdvajaju eterična ulja iz kore ploda. Najpoznatiji primjer su agrumi. I u ovom načinu proizvodnje je bitno da se proces proizvodnje provodi pri niskom tlaku i niskoj temperaturi kako bi se sačuvali svi vrijedni terapeutski sastojci.

Eterična se ulja u nekim biljkama nalaze u vrlo malim koncentracijama ili su pak nestabilna pa se iz biljaka mogu dobiti jedino ekstrakcijom organskim otapalom – što je treći način dobivanja. Kao otapala najčešće se koriste alkohol ili heksan. Ukoliko se koristi heksan, dobiveni ekstrakt naziva se apsolut. Heksan je naftni derivat i koristi se u prvoj fazi dobivanja apsoluta. Neki aromaterapeuti smatraju da apsoluti nisu sigurni za upotrebu, međutim kvaliteta apsoluta ovisi isključivo o tome koliko se pažnje posvećuje njegovoj proizvodnji. Kod proizvodnje visokokvalitetnog apsoluta uklanja se gotovo sav heksan iz krajnjeg proizvoda i on je siguran za upotrebu.

Skladištenje eteričnih ulja

Treća stavka o kojoj ovisi kvaliteta eteričnih ulja je način skladištenja. Skladištenje, tj. čuvanje eteričnih ulja jako je važno jer i najkvalitetnija eterična ulja gube na svojoj kvaliteti ako se čuvaju u svijetlim bocama (npr. prodaja lavandinog ulja na našim tržnicama) jer sunčevo svjetlo uništava njihove dragocjene komponente. Pravilno skladištenje podrazumijeva upotrebu tamnih bočica, punjenih do vrha da je prisutno što manje zraka te čuvanje na hladnom i tamnom mjestu.

Vrijedi pravilo da se uz pomoć vodene pare destiliraju tvari koje:

se ne otapaju u vodi,
imaju do 15 ili maksimalno 20 ugljikovih atoma,
dovoljno su stabilne da izdrže zagrijavanja na 100°C,
kemijski ne reagiraju s vodom

Najstariji način destilacije izvodi se tako da se u posudu/grijače tijelo stavi biljni materijal i dva do šest puta veća količina vode koja se zagrijava do vrenja. To je vodena destilacija. Ako se biljni materijal odvoji na mrežicu i ne dolazi u dodir s vodom, tada je to vodeno-parna destilacija. Vodena para odnosi čestice esencijalnog ulja sa sobom, prolazi kroz cijev koja je hlađena vodom prilikom čega dolazi do kondenzacije vode i eteričnih ulja. Oni se zajedno skupljaju u posebnu posudu, a s obzirom da se esencijalno ulje ne otapa u vodi, slojevi se odjeljuju. Eterična ulja su uglavnom lakša od vode, pa se skupljaju na površini, a voda ispod eteričnog ulja se također skuplja i naziva se hidrolat ili cvjetna vodica.
Sama eterična ulja imaju praktički neograničen rok trajanja (rok trajanja ovisi o načinu čuvanja eteričnih ulja – tamne ili svijetle bočice, prisutnost kisika…).

U kompletu sa destilatorom orginal stakleni vrč sa ručkom

 

Video:

Boja: inox-crna

Snaga: 320W

Trajanje destilacije: ovisno o sadržaju 5-10 sati

Garancija: 3 godine

Dimenzije: Destilator: 23,5 x 36,5 cm

Vrč: 20 x 20 cm

Kapacitet: 4 litre

Potrošnja: do 3 kW po destilaciji (2-3kn)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Destilator za destilaciju bilja VerVita Megahome”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *