5 sastojaka badem kolačići
5 sastojaka badem kolačići su recept za brze i jednostavne kolačiće koje svi vole. Hrskavi i primamljivi, a možete ih ukrasiti dodacima poput sušenog voća ili orašida.
Poprilično smo sigurni da će večina zavoljeti ovaj recept. Zašto? Jer su kolačići savršeni.
I smiješno koliko ih je lagano za pripremiti. Priprema tijesta traje otprilike 1 minutu uz pomoć zdjele srednje veličine i žlice.
Tekstura kolačića? Nježna i svježa baš za savršeno grickanje i “mljackanje”. Slatkoća? Niti prevelika, niti premala. Masnoća? Zapravo vrlo maslačno, unatoč tome što nema maslaca ili bilo koje druge vrste ulja.
Ovi kolačići nisu neka verzija recepta za “zdravi kolačić”. Ovo je prava stvar koju možete poslužiti svojim gurmanskim prijateljima, ljubiteljima tradicionalnih kolačića, djeci, susjedima i svi će se raspametiti. Pazite da ispečete dovoljno 🙂
Evo nekoliko ključnih značajki koje ove kolačiće čine još neobičnijima:
- Napravljeni su od samo 5 sastojaka.
- Veganski (bez mliječnih proizvoda i bez jaja).
- Bez žitarica.
- Bez glutena.
- Bez ulja.
- Paleo-prijateljski.
- Keto (s jednom jednostavnom zamjenom).
Sve što vam treba je bademovo brašno, prašak za pecivo i malo kokosovog šećera (ili granuliranog zaslađivača po vašem izboru), zajedno s prstohvatom soli i kapljicom vode. To je to.
Kako se rade 5 sastojaka badem kolačići?
Koliko smo ih puta napravili, već smo proučili nekoliko stvari koje nam olakšavaju ili uljepšavaju kolačiće. Dajemo savjete koje vas traže ovi 5 sastojaka badem kolačići:
- Bijelo bademovo brašno
Vrlo je važno koristiti blanširano bademovo brašno, a ne mljeveni badem (koji je grublji i mljeven je s još uvijek neskinutim kožicama). Kolačići će biti masni i teški, a uz to se neće dobro dizati. Znamo da je malo skuplje, ali za ove kolačiće vrijedi 100%. Uz to, 1 šalica brašna daje 10 kolačića, što je dugoročno prilično štedljivo.
- Napravite različite kolačiće
Evo još jednog razloga da volite ove kolačiće: svestranost. S jednim osnovnim receptom imate na raspolaganju mnoštvo mogućnosti za kolačiće, ovisno o tome koje arome (npr. vanilija i drugi ekstrakti, začini, limunska korica) i / ili dodaci (npr. komadići čokolade, suho voće, orašasti plodovi, sjemenke) koje želite uključiti. Možete čak napraviti otiske palca pa staviti pekmez ili koristiti tijesto kao podlogu (u kvadratnoj tepsiji od 8 ili 9 inča) za druge kolačiće.
- Za keto-ljupce
Učiniti ove kolačiće keto-friendly je jednostavno. Jednostavno zamijenite kokosov šećer s jednakom količinom keto-prihvatljive zamjene smeđeg šećera. Gotovo! To smanjuje ugljikohidrate po kolačićima.
Sretno pečenje svima!
Recept
Neodoljivi bademovi kolačići bogatog i maslačastog okusa, unatoč tome što ne sadrže ulje, jaja, maslac i mliječne proizvode. Prirodno su bez žitarica, bez glutena i veganski, a uz to ih možete učiniti i keto-friendly s 1 zamjenom.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 16 minuta
Ukupno vrijeme: 21 minuta
Prinos: 10 kolačića
Sastojci
- 1 šalica (112 g) blanširanog bademovog brašna Soul Food
- 3 žlice kokosovog šećera Soul Food (vidi napomene za keto i ostale opcije)
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/8 žličice fine morske soli ili himalajske soli Soul Food
- 2 žlice vode
Upute
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U srednjoj zdjeli umutite bademovo brašno, kokosov šećer, prašak za pecivo i (po želji) sol (razbijte sve grudice u brašnu). Dodajte vodu i miješajte dok se ne sjedini.
- Uzimajte željenu veličinu kolačića žlicom i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje, međusobno udaljene 2 cm.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 13 do 16 minuta dok ne porumeni.
- Izvadite iz pećnice i hladite 10 minuta.
- Premjestite kolačiće na rešetku za hlađenje i potpuno ohladite.
Bilješke uz recept
Skladištenje: Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 2 dana (u hladnoj sobi; ako je vruće, čuvajte u hladnjaku), hladnjaku 1 tjedan ili zamrzivaču do nekoliko mjeseci.
Savjet: toplo preporučujemo vaganje bademovog brašna za najbolje rezultate. Ako za mjerenje koristite šalice, pri mjerenju obavezno vrlo lagano baratajte s bademovim brašnom. Najbolje bi bilo da ga prosijate kroz sito da budu kolačići što laganiji i proračniji.
Mogućnosti šećera: Umjesto kokosovog šećera može se koristiti jednaka količina smeđeg šećera (svijetlog ili tamnog).
Keto varijacija: Zamijenite kokosov šećer jednakom količinom zamjenskog smeđeg šećera pogodnog za keto. Keto verzija po kolačiću: Kalorije: 64; Ugljikohidrati: 2,5 g; Šećeri: 0,4 g.
Varijacije:
- Čokoladni kolačići: Dodajte tijestu 1/4 šalice minijaturnih komadića čokolade.
- Otisci palca: Napravite udubljenje na vrhu svake nepečene smjese kolačića i prije pečenja napunite 1/4 žličice džema ili pekmeza.
- Kolačići sa suhim voćem: Dodajte 1/3 šalice vrlo sitno nasjeckanog suhog voća u tijesto.
- Kolačići sezamovih badema: Dodajte 1/8 žličice ekstrakta badema u tijesto. Vrhove tijesta za kolačiće poprskajte sjemenkama sezama prije pečenja.
- Tostirani bademovi kolačići: U tijesto dodajte 1/4 žličice ekstrakta badema i 1/3 šalice preprženog narezanog badema, grubo zgnječenog.
Nutritivne vrijednosti:
Veličina porcije: 1 kolačić
Kalorije: 78
Šećer: 4 g
Natrij: 53,4 mg
Masti: 5,6 g
Zasićena masnoća: 0,4 g
Ugljikohidrati: 6,1 g
Vlakana: 1,2 g
Bjelančevine: 2,4 g
Kolesterol: 0 mg
Izvor: https://www.powerhungry.com/2018/03/3-ingredient-almond-flour-cookies-vegan-grain-free-paleo/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI