Boršč od cikle za kasno ljeto
Boršč od cikle za kasno ljeto je sve što nam treba u ove dane kad ljeto odlazi,… a dolazi cikla i ima je posvuda! Cikla je puna željeza i vrhunske boje, koja svima uveseli povratak s godišnjeg.
Boršč je juha, ali se kuha kao varivo. Ova inačica boršča uključuje ciklu, kupus, luk i mungo grah – savršena kombinacija za zasititi se, osvježiti i ostati zdravima te ojačati svoj imunitet. U juhu možete staviti svoj povrtni teljeca kojeg ste sami napravili ili kojeg ste kupili, ali možete i kuhati samo na vodi – jednako je izvrsno!
Cikla je posebna zbog više stvari. Sadrži antikancerogene tvari i karotenoide, a izvrstan je izvor folne kiseline. Antioksidansi iz cikle pomažu i štite organizam od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese u organizmu. Cikli crvenu boju daje pigment betacijanin koji se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400%. Lišće cikle možete iskoristiti u kašastom soku ili ga pripremiti poput špinata.
Kupus je odlično sredstvo za detoksikaciju – posebice kad on počinje svoj rast, u proljeće. On je i jedno od boljih sredstava protiv napetosti, sjeskobe, slabosti i slabe koncentracije. Sinigrin je spoj u kupusu te ima jedinstvena svojstva. Pokazalo se da taj spoj pomaže kod problema s prostatom, crijevima i mjehurom jer ima antikancerogena svojstva. Ima protuupalna svojstva, a pomaže kod reume i artritisa. Čisti dišne puteve te pomaže kod astme, bronhitisa i drugih plućnih bolesti.
Kim sjemenke još se od davnina koriste kao začin, daju posebnu aromu jelu. Vrlo se ljekovite te se koriste protiv nadimanja i za poboljšanje probave. Sadrži vitamine B skupine, željezo, cink, bakar te druge važne minerale.
Količina sastojaka za ovaj recept je dostatna za nekolicinu ljudi, ali možete i smrznuti višak za neki drugi dan ili spremiti sutradan za ručak.
Sastojci
- 1 šalica mungo grah Soul Food
- 6 većih komada cikle
- 2 žlice maslinovog ulja Soul Food
- 2 srednje glavice luka
- 1 žličica himalajske soli Soul Food
- 3 režnja češnjaka, nasjeckati
- 1 mala glavica kupusa, naribanog
- 2 žličice sjemenki kima
- 8 šalica povrtnog temeljca ili vode
- prema želji možete dodati na kraju iscijeđeni limun
- prema želji možete ukrasiti nasjeckanim korijanderom, (veganskim) jogurtom ili dr.
Upute
- Upalite i zagrijte pećnicu na 180°C.
- Ciklu dobro operite te stavite u protvan obložen pek papirom i poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom. Stavite peći u pečnicu da omekani. Pecite na 180C oko 45 min. Probodite vilicom da provjerite kad je mekana.
- Mungo grah namočite, isperite i skuhajte po preporuci s pakiranja.
- Kad su se cikle prohladile, ogulite ih (trebaju se lagano guliti nakon pečenja u pećnici) i naribajte ih na širem ribežu.
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, luk i sol te kratko popirjajte te dodajte češnjak i kupus i promiješajte svakih 3 – 5 minuta.
- Malo kad kupus omekani, dodajte sjemenke kima i naribanu ciklu te promiješajte.
- Dodajte povrtni temeljac ili vodu te pustite da zavrije, a potom smanjite temperaturu da lagano kipi pa dodajte mungo grah. Kuhajte 15 do 20 minuta.
- Dodajte sol i limunov sok po želji. Poslužite toplo i ukrasite po vlastitom ukusu.
Izvor: https://www.thespruceeats.com/beet-and-cabbage-borscht-2217722
Nadamo se da vam se recept svidio! Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI