Brzi Božićni kolačići s kokosovim brašnom
Brzi Božićni kolačići s kokosovim brašnom su toliko jednostavni za napraviti da smo morali odmah s vama podijeliti recept.
Za izrezane kolačiće najbitnije je tijesto. Prije svega, nije vam potreban mikser. Nije potrebno nikakvo vrhnje jer i bez glutena ovi keksići su dovoljno lagani i nježni.
Samo naglasimo da kada se tekući sastojci i kokosovo brašno kombiniraju, inicijalni rezultat nije pokazatelj konačnog tijesta, jer će kokosovo brašno brzo upiti puno tekućine (puno brže od pšeničnog ili drugog žitarica). Stoga ćete miješati ovo tijesto, ostaviti ga 5 minuta, a zatim dodati malo škroba tapioke – samo žlicu ili možda malo više – kako bi tijesto postalo glatko, čvrsto i fleksibilno.
Zamotajte, ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku i spremni ste za rolanje!
Pobrašnite radnu plohu s malo tapioke i krenite u akciju valjanja – pazite da ne budu pretanki, jer će vam zagoriti. Naš savjet je da izvaljate do max 1 cm deljine i pečete na 160°C do 165°C za najslađi rezultat. Iako, vi slobodno prilagodite po svom ukusu.
Igrali smo se i isprobali zamijeniti jaja sa chia sjemenkama i lanenim sjemenkama te obje kombinacije postižu jednake ukusne rezultate. Za ovako osjetljive kolačiće, bolje prethodno sameljite sjemenke, a zatim umutite chia ili lan jaja.
Ovi brzi Božićni kolačići s kokosovim brašnom imaju osjetljiv, ali prepoznatljiv okus kokosa, ali možete dodati i neke začine. Ovdje smo dodali vaniliju, ali možete dodati i naribane citruse ili par kapi citrusa i okus je nevjerojatan! Ekstrakt badema, kakao nibs itd. Upotreba maslaca ili ghee-ja umjesto kokosovog ulja dat će im i tradicionalniju aromu šećernih kolačića.
Ukrasite ih na bilo koji način – glazura, rastopljena čokolada,… Mi smo ih ostavili bez ičega. Uživajte!
Recept
Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme kuhanja: 13 min
Ukupno vrijeme: 18 min
Serviranja: 18 srednjih kolačića
Hrskavi, lagani kolačići jednostavno napravljeni od kokosovog brašna. Oni su bez žitarica, bez glutena, Paleo, a recept uključuje opciju da ih napravite veganskom.
Sastojci
- 1/2 šalice kokosovog brašna Soul Food
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice fine himalajske soli Soul Food
- 1/4 šalice djevičanskog kokosovog ulja Soul Food, rastopljenog
- 1/2 šalice meda s đumbirom i limunom ili obični, na sobnoj temperaturi
- 1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1-2 žlice škroba tapioke Soul Food
Upute
- U maloj zdjeli umutite kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol.
- U srednjoj zdjeli umutite jaje, med, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije dok se ne pomiješaju. Dodajte smjesu kokosovog brašna, miješajući dok se potpuno ne sjedini; imat će konzistenciju tijesta za palačinke.
- Ostavite da stoji 5 minuta (kokosovo brašno će upiti tekućinu). Umiješajte 1 žlicu škroba tapioke ili više kako bi tijesto postalo glatko i fleksibilno.
- Skupite tijesto u kuglu i čvrsto zamotajte (folija za zamatanje ili voštani papir) i ohladite 1 sat.
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Veliki lim za pečenje obložite masnim papirom za pečenje.
- Na ravnoj površini posutoj vrlo laganim prahom škroba tapioke, razvaljajte tijesto debljine do 1cm pomoću valjaka kojeg ste pobrašnili tapiokom.
- Izrežite oblike rezačem za kolačiće. Skupite ostatke i ponovo ih razvaljajte; režite kolačiće sve dok se ne iskoristi cijelo tijesto. Na pripremljeni lim stavite kolačiće, razmaknuvši ih 1 cm.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 do 13 minuta do zlatno smeđe boje po rubovima (idite po boji, a ne po čvrstini jer će i dalje biti blago mekane). Prebacite lim na stalak za hlađenje i ostavite da se kolačići potpuno ohlade na (oni će se stvrdnuti dok se ohlade).
Bilješke uz recept
- Veganski Božićni kolačići: (1) Zamijenite jaja s „lanenim jajetom“ ili „chia jajem“: Za svako jaje kombinirajte 1 žlicu lanenog brašna ili mljevenih chia sjemenki s 3 žlice vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta da se zgusne prije upotrebe. (2) Zamijenite med s jednakom količinom agavinog sirupa.
- Pazite da kolačići budu iste veličine: Izrežite kolačiće bilo koje veličine, ali zadržajte sve iste veličine za svaku šaržu koju pečete. Ako radite male kolačiće, započnite s provjerom pečenosti već nakon 7 minuta; Veći kolačići trebaju dodatnu minutu ili približno, ovisno o veličini.
- Zamjene za kokosovo ulje: Ujesto kokosovog ulja možete upotrijebiti jednaku količinu rastopljenog ghee ili nesoljenog maslaca. Ostala biljna ulja neće biti dobra u ovom receptu.
Kako vam se sviđaju? Slobodno komentirajte u nastavku i ocijenite naš recept to će biti korisno za nas i naše čitatelje! Označite nas na Instagramu ako ste ga napravili ili spremite recept za kasnije.
Izvor: https://www.powerhungry.com/2017/10/coconut-flour-cut-out-cookies-paleo-vegan-option/
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI