Buddha bowl na moj način
Buddha bowl ili takozvana Buda zdjela zapravo je vrlo bogata i ukusna salata. Može se raditi sa raznim namirnicama, ovisno o ukusu pojedinca.
Buddha bowl je zapravo vegetarijanski obrok, a može se napraviti tako da se u potpunosti izostave namirnice životinjskog porijekla, kao što će biti prikazano u ovom receptu.
Buddha bowl – Porijeklo
“Buda je puno više mario za to kada jedemo nego za to što jedemo. Njegovo glavno pravilo koje je prenosio svojim sljedbenicima bilo je da trebaju jesti samo tijekom određenih sati”, kaže Zigmond. “Budistički redovnici i redovnice jedu na ovaj način više od dvije tisuće godina.”
Kako je Buda uvijek jeo iz zdjele, pojam Buddha bowl ili Budina zdjela danas je usvojen širom svijeta i odnosi se na razne namirnice umiješane poput salate.
Buda se svako jutro budio prije zore i nosio svoju zdjelu cestama ili stazama gdje god je boravio. Lokalni ljudi donirali bi hranu stavljajući je u zdjelu, te bi Buda, na kraju pojeo sve što mu je dato “, objašnjava Zigmond.” Budući da je Buda živio prije doba prerađenih namirnica, vjerovatno da se radilo o prilično zdravoj i jednostavnoj hrani, poput riže sa malo curry-a i slično.
Tradicija miješanja lisnatog zeljastog povrća sa žitaricama i izvorima proteina, zajedno sa začinima, može se pratiti u mnogim kulturama, uglavnom u Aziji i na Havajima. Naprimjer, u Koreji postoje tzv. Bibimpapi čiji je glavni sastojak riža s preljevom od zelenila i drugog povrća u kombinaciji kuhanih ili pečenih jaja i/ili kriškama mesa, a jede se iz kamene zdjele. Na Havajima, tradicionalni Poke Bowl čini rižu s povrćem i ribom što je uobičajena hrana za brze ručkove.
(Izvor: https://www.epicurious.com/expert-advice/buddha-bowl-history-recipe-article)
Buddha bowl danas
U današnje vrijeme imamo pristup raznim vrstama namirnica, tako da si možemo priuštiti egzotične salate s raznim vrstama voća i povrća. Iz tog razloga je Buddha bowl odličan primjer salate, jer se može napraviti prema svačijem ukusu, bez osobitih pravila.
Evo jednog našeg recepta kojeg ste slobodni isprobati :
Sastojci
- 1 batat
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 1/2 glavice crvenog kupusa
- Cherry rajčice
- Klice brokule (ili po želji)
- 1 čaša kukuruza
- 1 zreli avokado
- 1 čaša kuhanog Slanutka Bio Soul Food
- 1 čajna žličica mljevene dimljene paprike
- 2 svježa tofua
- 3 žlice Soja umaka Soul Food BIO
- Sezamove sjemenke BIO Soul Food
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žlica Maslinovog ulja ekstra djevičansko BIO Soul food
- 2 žlice Kokosovog ulja bez mirisa BIO Soul Food
- Himalajska sol Soul Food (po želji)
- Papar crni mljeveni BIO Soul Food (po želji)
Upute
1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
2.Tofu narežite na veće kockice, stavite u zdjelu i pomiješajte za sojinim umakom i dimljenom paprikom. Stavite sezama po želji, te pustite da odstoji 15-ak minuta. Isto napravite i sa slanutkom samo bez sezama.
3. Batat ogulite i narežite na kockice, stavite na lim prekriven papirom za pečenje, nauljite kokosovim uljem, posolite i popaprite. Pored batata stavite slanutak i tofu koji ste prethodno marinirali (nemojte ih međusobno miješati) i stavite peći otprilike 20 minuta, sve dok batat ne omekša (probajte čačkalicom).
4. Za to vrijeme, dok se batat peče, narežite crvenu papriku, cherry rajčice i avokado na trakice ili po želji, a mrkvu i kupus naribajte.
5. Uzmite veliku zdjelu u koju ćete rasporediti pečeni batat, tofu i slanutak i dodati ostalo povrće koje ste prethodno pripremili. Kupus možete dodatno začiniti limunovim sokom i ostalim začinima po želji.
Uživajte i dobar tek! 🙂
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI