Čokoladni puding bez glutena
Čokoladni puding bez glutena je pravi paleo recept za zdravi veganski čokoladni puding, gotov je u samo 5 minuta i to sve od prirodnih sastojaka.
Pronašli smo najbolji omjer za kreiranje odličnog paleo pudinga s mješavinom kokosove kreme, bademovog mlijeka i 3 žlice brašna od tapioke.
Važno je da puding ne prekuhate ili ne zgusnete previše. Ovdje nam tapioka brašno služi za zgušnjavanje čokoladne smjese kako bi se dobio puding. Ako upotrijebite previše brašna od tapioke, smjesa se može pretvoriti u vrlo gustu gumenu smjesu. Ako smjesu s tapiokinim brašnom previše miješate, ona se pretvara u ljepljivu smjesu. Za uspješnu izradu ovog pudinga je bitan omjer njegovog zagrijavanja, miješanja i zgušnjavanja u pravo vrijeme.
Zvuči teško, ali ne brinite jer stvarno nije 🙂
Sve što trebate učiniti je staviti sve sastojke u lonac i umutiti. Smjesa će u početku biti grudasta, ali s vremenom ćete izmutiti grudice. Ploču štednjaka ugrijte na srednju jačinu i miješajte. Kad je smjesa ujednačenija, pustite je da odstoji dok ne zavrije. Zatim, ponovo nastavite mutiti smjesu dok ne postane jednolična. Kad primijetite da se puding zgusnuo (to neće potrajati dugo), odmah ugasite vatru, malo promješajte i zatim podijelite puding u četiri zdjelice.
Sve ovo treba trajati samo 5-6 minuta, od početka do kraja.
Kakao prah – Drevni narodi Južne Amerike oduvijek su kako smatrali hranom bogova. Kakao je dobar izvor magnezija kao i drugih vrijednih minerala. Kakao prah je prirodan i nije dodatno obrađivan (alkaliziran) zbog čega je pogodan za pripravu sirovih slastica. Dobiven je iz organski uzgojenog kakao zrna najviše kvalitete, porijeklom iz Perua.
Recept
Puding možemo preliti tučenim kokosovim vrhnjem, čipsom od čokolade, kakaovim zrncima i svježim voćem. Najbolje je kada ukrasite i prelijete puding po svom ukusu.
Sastojci
- 1 i pol šalice bademovog mlijeka
- 3/4 šalice kokosove kreme Soul Food
- 1/3 šalice agava sirupa Soul Food
- 4 žlice nezaslađenog kakao praha Soul Food
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice brašna od tapioke Soul Food
Upute
- Stavite sve sastojke u lonac i pomiješajte pjenjačom (na početku će biti grudasto). Zagrijte na umjerenoj vatri. Umutite dok se sve sjedini u jednoličnu smjesu i počne zagrijavati. Pustite da se smjesa kuha bez miješanja do ključanja, a zatim ponovno počnite miješati. Kuhajte dok se smjesa počne zgušnjavati. Nakon što se smjesa zgusne, malo umutite smjesu da se sve sjedini. Pazite da u ovom trenutku ne miješate previše. Na kraju će se vrlo brzo zgusnuti (ako budete previše miješali, postati će ljepljivo). Puding treba kuhati samo 5-6 minuta (od trenutka kad uključite vatru dok ne završi).
- Dok je puding još vruć, podijelite ga u šalice ili posudice i pustite da se malo ohladi.
- Stavite u hladnjak 2-4 sata, zatim poslužite i uživajte.
Dobar tek 🙂
Izvor: https://perchancetocook.com/paleo-vegan-chocolate-pudding-gf/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI