Domaća nutella
Nutella je vjerujemo svačija poslastica uz palačinke. A kada je napravljena kod kuće, s mirisima toplih poprženih lješnjaka, onda je najfinija.
Tko je uopće osmislio nutellu?
Vjeruje se da je nutellu izumio dvadesetih godina prošlog stoljeća talijanski slastičar Pietro Ferrero. Na tu je misao pomislio kad je vidio tvorničke radnike kako idu raditi sa sendvičima od rajčice i sira. Tada je shvatio da će slatki, čokoladni namaz od lješnjaka biti jeftina, popularna alternativa za mazanje na kruh. I bio je u pravu!
Namaz se izvorno zvao “Supercrema”, ali je 1960-ih promijenjen u “Nutella”. Ubrzo nakon toga postao je izuzetno popularan u Italiji, a kasnije u cijelom svijetu!
Ovaj je recept vrlo jednostavan, zahtjeva samo 4 sastojka, a za izradu je potrebno svega 30 minuta. Također je ukusan, veganski, bez glutena i blizu izvornom okusu.
Sve započinje s prženjem lješnjaka (u pećnici ili na tavi) kako bi zagrijali prirodna ulja i olabavili ovojnicu koju je nakon pečenja potrebno ukloniti. Takve lješnjake stavljamo u blender i usitnjavamo dok se ne pretvore u maslac. U dobivenu smjesu dodajemo otopljenu čokoladu ili kakao i domaća Nutella je tu!
Namaz možemo koristiti za:
- oblatne,
- palačinke,
- tost,
- kolače,
- na kruh od banane ili
- jednostavno jesti sa žlicom.
Ovakav čokoladni namaz će se svidjeti svima jer je:
- kremast,
- čokoladan,
- bogat,
- savršeno sladak,
- maziv,
- jednostavan i
- višenamjenski.
Recept
Možete isprobati ovaj recept na dva načina, sa rastopljenom čokoladom ili sirovim kakaom pa zasladiti sa javorovim sirupom. Otopljena crna čokolada daje puno kremastiju, superiorniju Nutellu.
Sastojci
- 3 šalice sirovih ili prženih neslanih lješnjaka Soul Food
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice morske soli
- 2/3 šalice tamne čokolade bez mliječnih proizvoda
- agava sirup Soul Food, opcionalno
Upute
- Zagrijte pećnicu na 180°C i dodajte sirove lješnjake u lim za pečenje i pecite 12-15 minuta. Ako su lješnjaci prethodno pečeni, pecite ih 8-10 minuta da se zagriju prirodna ulja i olabavi ovojnica. To će olakšati blendanje u maslac.
- Kada su pečeni, izvadite ih iz pećnice i pustite da se malo ohlade. Zatim prebacite na veliku kuhinjsku krpu, preklopite lješnjake i rukama ih rolajte sve dok ne uklonite većinu ovojnice. Što se više ovojnice ukloni, to će pri blendanju biti kremastija tekstura. Ali ne mora biti savršeno.
- Oguljene lješnjake dodajte u sjeckalicu ili brzi blender (brzi blender daje najbolje rezultate). Miješajte sve dok se ne stvori maslac – ukupno oko 8-10 minuta – po potrebi ostrugati stranice blendera kako bi se tekstura ujednačila.
- U međuvremenu rastopite tamnu čokoladu, te pustiti da se malo ohladi.
- Nakon što maslac od lješnjaka postane kremast i gladak, dodajte vaniliju i sol te dobro promiješajte. Zatim dodajte polako otopljenu čokoladu i opet blendajte dok se sve dobro sjedini. Kušajte i prilagodite začine po potrebi, po želji dodajte još soli ili vanilije.
- Ako vaša domaća Nutella nije dovoljno slatka, dodajte steviju po ukusu ili 1-2 žlice javorovog sirupa ili agave (u količini kako je napisan originalni recept). NAPOMENA: Samo znajte da što više tekućeg zaslađivača dodate, nutella postaje čvršća, stoga ga dodajte malo.
- Prebacite u čistu staklenku i čuvajte na sobnoj temperaturi za svakodnevnu upotrebu najviše 2-3 dana.
Bilješke uz recept
* Ako ne želite koristiti otopljenu čokoladu, stavite kakao u prahu. Kad se maslac od orašastih plodova napravi, dodajte 3 žlice kakaa ili nezaslađenog kakaa u prahu, vaniliju i morsku sol i izblendajte. Dodajte 1-2 žlice javorovog sirupa, agave ili meda. Ili – naš omiljeni zaslađivač – kokosov šećer. NAPOMENA: Što više tekućeg zaslađivača dodate, čini se da Nutella postaje čvršća / tvrđa. Miksajte dok ne postane kremasto i glatko.
* Recept kako je napisan daje otprilike 2.5 šalice namaza od čokolade.
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI