Domaće Krafne
Malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Bilo da su punjene marmeladom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije toliko bitno, jer su dostupne u svim varijantama, po svačijem ukusu.
Iako su dostupne tijekom cijele godine, najviše u njima uživamo za vrijeme karnevala. Kao i većinu tradicionalne hrane, krafne možemo pripremiti i u veganskoj verziji.
Pripremili smo Vam jednostavni recept u nastavku.
Sastojci za otprilike 12 krafni:
- 500 g brašna tip 400 (oštro)
- 1 kocka svježeg kvasca
- 60 g Šećera kokosove palme BIO Soul Food
- 45 ml biljnog ulja ili Suncokretovog ulja Soul Food
- 1 dcl sojinog mlijeka
- 2 dcl vode
- 1 žličica Himalajske soli
- 1 žličica ruma
- 1/2 litre ulja za prženje ili Suncokretovog ulja BIO Soul Food
- marmelada
- šećer u prahu
Priprema:
-
- U toplo sojino mlijeko dodajte žlicu šećera i žlicu brašna i dobro promiješajte. Zatim dodajte razmrvljeni svježi kvasac, dobro promiješajte te ostavite na toplom mjestu 5 minuta.
- U duboku plastičnoj zdjelu stavite sve sastojke te miješajte mikserom (nastavkom za miješanje tijesta) sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od stjenki zdjele. Tijesto treba miješati 15 minuta.
- Takvo tijesto prekrijte čistom krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu oko 45 minuta.
- Kada je tijesto naraslo, izvadite ga na površinu i premjesite. (lagano mijesite tijesto kako bi ostao zrak u njemu)
- Valjkom izvaljajte tijesto na debljinu prsta.
- Kalupom za krafne ili šalicom izrežite tijesto te odložite na papir za pečenje.
- Ostavite tijesto 15 minuta na toplom da se još jednom digne.
- U lonac stavite grijati ulje na srednje jaku temperaturu. (najbolje 160 – 170 °C)
- Tijesto stavite u ulje i poklopite na 30 sekundi, zatim otklopite i pržite još 1 minutu. Okrenite na drugu stranu i pržite još nekoliko minuta.
- Krafne odložite na salvete i napunite marmeladom ili punjenjem po želji.
- Pospite krafne šećerom u prahu i poslužite.
Dobar tek i uživajte 🙂
Inspiracija: MamaVeganka: Veganske krafne
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI