Hokaido tjestenina
Hokaido tjestenina, od hokaido tikve, šampinjona i špinata čini izvrsnu zdravu večeru za cijelu obitelj.
Priprema cijelog jela traje 30 minuta. Ako koristite gotovi pire od tikve, mogli biste je napraviti i za 15 minuta!
Ova hokaido tjestenina je veganska, puna voća, povrća i cjelovitih žitarica. Zašto voća? Tehnički gledano buće ili tikve su voće.
Pogledajmo sve nevjerojatne načine na koje će vaše tijelo uživati u ovom obroku:
Blagodati bundeve za zdravlje
Bundeva (buća ili tikva) sadrži puno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Izuzetno je bogata vitaminima C i E, kalijem, bakrom i karotenom koji su također odgovorni za narančastu boju.
Te hranjive tvari pomažu u prevenciji srčanih problema, starenja, debljanja i gubitka vida.
Prednosti gljiva za zdravlje
U ovom receptu se koriste smeđi šampinjoni, a možete koristiti koju god vrstu gljiva želite. Zapravo, često korištene gljive Bijeli šampinjon i Smeđi šampinjon iste su sorte. Razlika je u tome što su smeđe gljive starije, aromatičnije i zrelije.
Zanimljiva činjenica: jeste li znali da su portobello gljive samo veliki smeđi šampinjoni?
Gljive su izvrstan izvor proteina, kao i antioksidativnih fitonutrijenata, vitamina i minerala. Pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, podržavaju imunološki sustav i imaju protuupalne prednosti.
Ako se borite za održavanje unosa proteina dok se pridržavate veganske ili vegetarijanske prehrane, gljive zaslužuju postati vaš izvor proteina. S njima možete pripremiti toliko ukusnih i zdravih jela.
Da biste od njih izvukli najviše koristi, potrebno je čuvati ih u hladnjaku, a važno ih je ne prekuhati. Optimalan način bio bi pirjati ih ne duže od 7 minuta.
Zdravstvene blagodati špinata
Vjerojatno znate da je lisnato zeleno povrće dobro za vas, pa se špinat nalazi u ovome receptu zbog svoje iznimne hranjive vrijednosti.
Evo malog trika koji špinat drži dulje svježim u hladnjaku. Ako je vrećica sa špinatom već otvorena, stavite papirnate ručnike između listova. Natopit će vlagu koja se oslobodila iz listova i dulje će održavati špinat svježim!
Sastojci potrebni za Hokaido tjesteninu
- Bundeva (koristite običnu buču, hokaido, pitu od šećera, Pepeljugu, Rouge Vif d’Etampes ili tikvicu od butternut-a) ili pire od bundeve u konzervi
- Češnjak
- Maslinovo ulje ekstra djevičansko BIO Soul food
- Himalajska sol Soul Food
- Papar crni mljeveni Soul Food
- Smeđi šampinjoni ( ili gljive po izboru)
- Sirovi špinat
- Ružmarin (po želji)
- Timijan
- Muškatni oraščić
- Orasi Soul Food BIO
- Bučino ulje (po želji)
Upute
1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Nasjeckajte tikvu na male kockice. Što manji komadići, manje vremena će im trebati u pećnici da se ispeku. Također možete uštedjeti na vremenu i na grubo narezati svoju tikvu, ali će vam trebati više vremena za pečenje. Preskočite ovaj i sljedeći korak ako koristite pire od bundeve u konzervi.
2. Rasporedite komadiće tikve na lim za pečenje i pokapajte ih žlicom maslinovog ulja. Začinite sa soli i paprom po želji. Odrežite vrh glavice češnjaka i stavite ga na pladanj. Dodajte polovicu grančica ružmarina i majčine dušice. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta (ovisno o tome koliko ste ih sitno nasjeckali). Vilicom probajte je li dovoljno pečeno (mora biti mekano).
3. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju do al’ dente. Na štednjaku zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi. Pirjajte nasjeckane gljive oko 3 minute na umjerenoj vatri. Zatim dodajte špinat i nastavite kuhati dok ne omekša. To obično traje oko 4-5 minuta. Stavite ga na trenutak na stranu.
4. Nakon što se tikva ispeče, premjestite je u blender zajedno s oguljenim pečenim češnjakom, ostatkom ružmarina, majčine dušice i muškatnog oraščića te blendajte dok smjesa postane glatka. Polako dodajte svoju povrtnu juhu, jednu po jednu šeflju, dok vam se ne svidi konzistencija umaka. Umak bi trebao biti gustiji od obične juhe od bundeve nakon što završite.
5. Kombinirajte tjesteninu s gljivama, špinatom i pireom od bundeve. Na kraju pospite sjeckanim orasima i prelijte bučinim uljem (po želji, ali preporučljivo).
Uživajte i dobar tek! 🙂
Izvor: https://happykitchen.rocks/healthy-pumpkin-pasta/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI