Hummus od butternut tikve
Ovaj hummus od butternut tikve pršti jesenskim okusima i apsolutno je savršen uz tortilja čips od cjelovitog zrna i mrkvom iz pečnice.
Ovo je savršen namaz koji možete imati pri ruci kada želite pojesti nešto ”na brzinu”. Također je izvrsna ideja za partyje ili ga možete poslužiti iznenadnim gostima, a možete ga koristiti i kao predjelo glavnom jelu.
U nastavku slijedi recept.
Sastojci:
- 1 šalica butternut tikve narezane na kockice
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice limunova soka
- 250 g kuhanog Slanutka Bio Soul Food
- 1/3 šalice tahinija
- 3-4 žlice Maslinovog ulja BIO Soul Food (+ 1 žlica za pečenje češnjaka)
- 1/4 žličice Himalajske soli BIO Soul Food + Papar crni mljeveni BIO Soul Food (po ukusu)
- 1/2 šalice svježeg peršina (sjeckanog)
- 1/4 žličice Cimeta cejlonskog BIO Soul Food
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/4 žličice dimljene paprike (po želji )
- bučine sjemenke Bio Soul Food (po želji)
ZA POSLUŽIVANJE (po izboru)
- Tortilja čips od cjelovitog zrna ( ili integralne pogačice)
- Pečena mrkva (iz pečnice)
Upute
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i postavite rešetku u sredinu pećnice.
- Na lim za pečenje dodajte butternut tikvu narezanu na kockice sa češnjakom i pokapajte s malo maslinovog ulja i prstohvatom soli i papra. Pomiješajte da se dobro sjedini.
- Pecite 15-20 minuta ili dok tikva ne omekša, a češnjak porumeni. Zatim pustite da se ohladi 5 minuta.
- Pečeni češnjak ogulite i dodajte u blender, zajedno s tikvom i ostatkom sastojaka i pasirajte dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Ako vam se smjesa čini pre gusta, dodajte još maslinovog ulja ili vode. Ukrasite bučinim sjemenkama.
- Kušajte i prilagodite začine. Zatim odmah poslužite s tortilja čipsom i povrćem po izboru.
Za gušći, kremastiji namaz, stavite u hladnjak na 3-4 sata dok se potpuno ne ohladi.
Ostatak čuvajte poklopljeno u hladnjaku najviše 3 dana.
Bilješke
*Za pečenje mrkve zagrijte pećnicu na 190 °C. Ogulite i izrežite mrkve po dužini. Prebacite u lim za pečenje i lagano pokapajte maslinovim uljem i pospite prstohvatom soli i paprom te sve dobro premažite. Pecite 20-30 minuta ili dok mrkve porumene i omekšaju.
*Ovaj recept otprilike čini 2 šalice humusa.
Uživajte i dobar tek ! 🙂
Inspiracija : https://minimalistbaker.com/butternut-squash-hummus/
______________________________________________________________________________________________________________________________
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI