Irska mahovina kao napitak
Irska mahovina kao napitak – optimizirajte svoje zdravlje tako da naučite napraviti ovaj osvježavajući, slatki i začinjeni napitak od irske mahovine na karipski način.
Što je irska mahovina?
Irska mahovina (morska mahovina) vrsta je algi (morska alga), koja raste na stjenovitim dijelovima Europe, Atlantske obale i Sjeverne Amerike. Poznata je još i kao Chondrus Crispus.. Zove se Irska mahovina, jer je najviše ima u blizini Irske.
Čista irska mahovina je ona koja se koristi u alkalnoj prehrani, gelovima, pastama i koristi se kao sredstvo za zgušnjavanje pa tako s njom možete raditi smoothije, pudinge, slastice i dr..
Da li je karagen isto što i irska mahovina?
Ne, Karagen je rafiniran i prerađen derivat morske mahovine. Taj derivat se komercijalno koristi u mnogim namirnicama i pićima, poput sladoleda, sirupa, pića i koristi se kao stabilizator ili za dodavanje teksture. Nedavna istraživanja su ga povezala s oteklinama, rako i drugim upalama.
Ovaj recept radimo s čistom/nerafiniranom irskom mahovinom, koja nije bila podvrgnuta nikakvim postupcima. Sam napitak je minimalno prerađen i ne kuha se pa tako zadržava što više hranjivih sastojaka.
Tradicionalni karipski napitak
Tradicionalna metoda spravljanja irske mahovine nije veganska. Prije svega, na Jamajci bi mahovinu nekoliko puta isprali da bi uklonili nečistoće i morsku sol. Zatim ostavili da se natapa i preko noći namoči i napuhne u vodi da se lakše prokuha. Odatle bi je prebacili u veliku posudu i prokuhali.
Zatim su dodavali i druge zgušnjivače (isinglass, guar guma) i laneno sjeme. Sve gore navedeno zagrijavalo bi se 30-40 minuta da se napravi gusta želatinozna tvar. Dalje bi pustili tekućinu da se malo ohladi, a zatim procijedili tekućinu koja će se u potpunosti pretvoriti u želatinu za panakotu.
Uzme se gel od irske mahovine, doda se mala količina u blender te zajedno sa zaslađivačem, mlijekom, medom, začinima i vanilijom izblenda. Neki ljudi pojačavaju okuse dodavanjem ruma ili kikirikija ili sl.
Irska mahovina je prilično moćno piće poznato na Karibima kao ljubavni napitak pa bi mnoge žene to pripremale za svoje supružnike. Danas se piće toliko razvilo da ga vrlo rado konzumiraju oba spola.
Kako najjednostavnije pripremiti irsku mahovinu?
Ne kuhajte irsku mahovinu – kako je irska mahovina prepuna toliko hranjivih sastojaka stoga NE kuhajte mahovinu, već nakon što je dobro isperete i operete pustite da se mahovina namače preko noći zajedno sa lanenim sjemenom. Dobit ćete želatinu koja će se u hladnjaku još dodatno zgusnuti, a ovako ćete sačuvati i njene nutritivne vrijednosti.
Isinglass i guar guma nisu obavezni – budući da je ovo veganski recept Isinglass nećemo koristiti. Guar guma je zgušnjivač i pošto koristimo cijelu morsku mahovinu zaista ga nema potrebe dodavati.
Iscijedite vodu iz mahovine – kad je iscijedite, izblendajte cijelu mahovinu, ništa nemojte baciti. Dodajte mahovinu s lanenom u miješalicu velike brzine i izblendajte u gel konzistenciju.
Zaslađivač – koristite zaslađivač niskog GI indeksa: agavin nektar, kokosov nektar, kokosov šećer ili javorov sirup. Za dodatnu slatkoću možete koristiti i kondenzirano kokosovo mlijeko.
Mlijeko na biljnoj bazi – Kokosovo ili bademovo mlijeko zaista se dobro slažu u ovom receptu. Možda će vam kasnije ipak bademovo mlijeko prevladati isto kao i nama, jer stvarno nadopunjuje okus.
Spremite neiskorišteni ostatak gela od morske mahovine – neki preporučuju da ga čuvate u hladnjaku najviše mjesec dana. Osobno smatramo da ga se u hladnjaku može čuvati 3 – 4 dana maksimalno. Možete ga smrzuti u male porcije za kasnije brzo i lako korištenje.
Začini – nemojte zaboraviti dodati neki od svojih najdražih začina poput cimeta, muškatnog oraščića ili vanilije.
Recept
Ako tražite hranjivi napitak koji je dobar za vaše zdravlje i koji je ukusan, to je piće od irske mahovine. Kada je u pitanju dodavanje pravih mješavina začina tropskom napitku, Karibi su to dobro uravnotežili.
Kuhinja: Jamajčanska
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Ukupno vrijeme: 20 minuta
Serviranja: 8
Kalorije: 46kcal
Sastojci
- 100 g irske mahovine Soul Food
- 6 šalica tople vode za natapanje mahovine
- 1 žlice zlatnog lana Soul Food
- 1 žličica bademovog maslaca Biona
- 1 žličica rižinog mlijeka u prahu s kokosom
- 4 – 5 dcl vode
- 2 – 3 žlice kokosovog šećera Soul Food ili 3 – 4 datulje Soul Food
- 1/8 žličice muškatnog oraščića
- 1/8 žlice cimeta Soul Food
- 1 žličica vanilije
Upute
- Irsku mahovinu stavite u cjedilo i pustite da se ispere pod mlazom vode.
- Rukama temeljito oprerite nečistoću i eventualne tamnije tvrde stapke ove alge. Učinite to nekoliko puta sve dok morska mahovina ne izgleda čisto i ne osjetite nikakve mrvice pod prstima.
- U veću posudu sa 6 šalica tople vode stavite morsku mahovinu i laneno sjeme te ostavite da se natapaju preko noći. Mahovina će nabujati i voda bi se trebala početi zgušnjavati.
- Ujutro ocijedite višak vode, koja je korištena za namakanje irske mahovine.
- Stavite tako namočenu irsku mahovinu u blender i izblendajte u pastu. Morska mahovina trebala bi biti želatinozne teksture. Ne brinite za početak neće biti jako gusto, ali kad je pohranite u veliku staklenku u hladnjaku vremenom će se zgusnuti.
- Izvadite pastu i prebacite u staklenku/zdjelu i stavite u hladnjak.
- U blender velike brzine dodajte 4 žlice paste od irske mahovine zajedno s bademovim maslacem, rižinim mlijeko u prahu s kokosom, zaslađivačem te začinima.
- Izmiješajte u glatku konzistenciju – dodajte eventualne dodatne sastojke, koje biste htjeli.
Bilješke uz recept
- Očišćenu mahovinu držite u hladnjaku do tjedan dana ili je zamrznite u malim kockicama leda.
Izvor: https://thatgirlcookshealthy.com/sea-moss-drink/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI
Kako da narucim Irsku mahovinu?
Ali najsretniji bi bio kad bi imali Zapadno Afričku sea moos