Jednostavna salata s limunom
Jednostavna salata s limunom je ono što trebate kada obroku fali nešto zeleno. Možete ju jesti i kao samostalan obrok, posebice kad trebate nešto brzo i hranjivo, a spremna je za svega 10 minuta! Svježe povrće sa jednostavnim salatnim preljevom – može li bolje?
Špinat je bogat klorofilom, proteinima, mineralima, željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja. Obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protuupalno i antioksidativno.
Špinat je riznica:
- željeza,
- vitamina C i E,
- betakarotena,
- mangana,
- cinka i
- selena.
Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Obiluje antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Većina nas je upoznata s mrkvom narančaste boje, no postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva.
Zelena salata je bila poznata kao “trava mudraca”, što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi. Konzumacija zelene salate pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti – povećanu energiju, bolju probavu, bistriji um, miran san te mladenački izgled kože.
Recept
Špinat možemo dodati svakoj svježoj proljetnoj salati radi svog bogatog nutritivnog sastava. Tako da će jednostavna salata s limunom biti bogata željezom, B kompleksom i zdravim mastima. Poželjno ju je jesti svaki dan, a namirnice samo izmjenjujte; mrkvu zamjenite ciklom, bućine sjemenke sa suncokretovima i sl.
Sastojci
Preljev
- 3-4 žlice limunovog soka
- 1/4 šalice maslinovog ulja Soul Food
- 1 žličica meda
- 1 prstohvat himalajske soli Soul Food
- 1 prstohvat crnog papra Soul Food
Salata
- 150 g mješane salate (zelena salata, hrastov list, rikola, špinat,…)
- 1/4 šalice rajčica
- 1/4 šalice tanko narezaneog crvenog luka
- 1/2 šalice naribane mrkve
- 1/4 šalice šipka nara ili nekog suhog voća (nije obavezno)
- 2 žlice bučinih golica Soul Food
Upute
- Prvo pripremite preljev dodavanjem svih sastojaka u posudu za miješanje (ili mali blender) i miješanjem (blendanjem) potpuno sjedinite sastojke. Probajte i prilagodite okus prema potrebi, dodajući još meda za slatkoću, limuna za kiselost i soli ili papra po ukusu. Staviti na stranu.
- Pripremite salatu dodavanjem zelenila u posudu za posluživanje ili pladanj te ukrasite sa rajčicama, lukom, mrkvom, narom ili sušenim voćem (nije obavezno), prstohvatom soli i papra te prženim ili neprženim bučinim golicama.
- Salati dodajte preljev i poslužite. Najbolje je kad je svježe. Salatu čuvajte odvojeno od dresinga ako je čuvate za kasniju upotrebu. Može biti u hladnjaku 2-3 dana.
- Dobar tek!
Izvor: https://minimalistbaker.com/simple-green-salad-with-lemon-vinaigrette/?fbclid=IwAR1SLSR16oY2yGJ7E3Z7fSTgm6MCkP3M5678mDH7z56jw7_4jZjMPXXkehc
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI