Kakav doručak jedemo?
Kaže se da je doručak najbitniji obrok u danu. Ako je tako, zašto onda najbitniji obrok u danu ne bi bio napravljen od zdravih i svježih namirnica, kako bi ostatak dana proveli lagano, svježe i energično?
Jeste li znali da je vašem želucu jako važno što prvo u danu stavite u njega?
Sjećate li se doba kada ste kao dijete prije ručka voljeli pojesti čokoladu, jer nikako niste mogli izdržati čekati da ručak bude gotov. Vaša majka to naravno ne bi dozvolila ” Da ne pokvarite apetit” ? Nije bila u krivu. Osim što biste pokvarili apetit, prvo što bi vaš želudac dobio, dok je tako gladan i prazan, bila bi čokolada. Prerađena namirnica, puna šećera.
Kada je želudac prazan ili kada ste jako gladni, to je najbolji trenutak da pojedete nešto prirodno, zdravo i što manje industrijski prerađeno, jer će tada probavni enzimi najbolje raditi i najučinkovitije razgraditi hranu te je pretvoriti u živu energiju potrebnu našem tijelu.
Gledajmo to ovako… zamislimo da je naše tijelo spužva. Kada spužvom peremo posuđe, na njoj znaju ostati ostaci hrane koju smo uklonili sa posuđa. Kako bismo isprali tu spužvu sigurno ju nećemo ponovno umočiti u prljavu vodu ili je očistiti tako da ponovno čistimo prljavi tanjur. Očistiti ćemo je pod mlazom čiste vode, tako da upije, pa je ocijediti i tako nekoliko puta dok spužva ne postane čista.
Slično funkcionira i naše tijelo. Svakoga dana jedemo raznovrsnu hranu. Zbog užurbanog načina života često jedemo nešto ”na brzinu”. Ti ostaci hrane se talože u našem organizmu i ako taj organizam dobro ne ”isperemo”, ti ostaci mogu tamo ostati mjesecima.
A što se u pravilu događa sa hranom koja dugo stoji? Počinje se kvariti i truliti. Sada, zamislite što se tek događa u vašem tijelu. Ako ne postimo redovito, odnosno ako redovito ne ispiremo naš želudac i naše organe, na njima se svaki puta hrana iznova taloži. Kako ne možemo očistiti zaprljanu spužvu tako da ponovno čistimo prljavo posuđe, tako niti tijelo ne možemo očistiti konstantnim unošenjem teške hrane.
Nekoliko savjeta za pomoć u čišćenju organizma
- Topla voda. Svako jutro na prazan želudac popijte čašu tople vode. Ovo je osnovna radnja svakoga dana kako biste isprali želudac od ostataka hrane dana prije. U vodu možete dodati, ako vam paše, svježe cijeđeni sok limuna.
- Ispijanje čajeva bez dodataka. Kad kažem dodaci, mislim na razna sladila poput šećera, meda, sirupa i slično. Kada pijete čisti čaj na prazan želudac ujutro umjesto kave, potičete čišćenje organizma od ostataka hrane. Važno je napomenuti kako želudac i cijeli probavni sustav voli gorke čajeve, poput pelina i kičice. Ali za početak možete isprobati stolisnik ili korijen maslačka. Ako nikada niste pili čaj bez sladila, počnite običnom kamilicom.
- Svježe cijeđeni sokovi. Razne citruse poput limuna, naranče i grejpa možete ocijediti bez kupovanja skupih sokovnika za cijeđenje, a svako jutro vašem tijelu možete podariti čišćenje uz dodatak vitamina, koji su opće potrebni za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.
- Post. Jeste li primijetili kako teže spavate i teže se budite kada jedete kasno navečer? Barem 4 sata prije spavanja ne bismo trebali jesti, jer kako mi spavamo i odmaramo naš mozak, tako i naše tijelo i probavni sustav traže kvalitetan odmor. Zamislite da morate raditi svakodnevno, 0-24 bez prestanka. Ako tako opterećujemo svoj organizam hranom, koji satima probavlja namirnice (pogotovo one životinjskoga porijekla), onda nije niti čudo da smo umorni, jer je sva energija iz tijela potrošena upravo na probavljanje hrane. Stoga, idealan post bi bio 16 sati dnevno. Što bi značilo da zadnji obrok bude u 18:00 sati, a prvi sljedeći dan u 10:00 sati ujutro. Ako se to čini puno, započnite sa postom od 12 sati dnevno. Primjerice u 19:00 neka bude zadnji obrok (ovisno kada idete spavati), a sljedeći dan u 7:00 sati prvi svježi, zdravi obrok.
Započnite dan zdravim i prirodnim obrocima
Koliko se nas, svakoga dana prije posla zaputi u obližnju pekaru po kroasan ili burek, ne razmišljajući koliko ćemo nutrijenata time unijeti u sebe i hoćemo li uopće? Zašto se umjesto toga ne bismo zaputili na tržnicu po neko voće? Nećemo ostati gladni, jednako ćemo se najesti, ali nećemo osjećati onu težinu kao nakon što pojedemo bijelo pecivo, već će nam takve namirnice pružiti svježinu i lakoću u tijelu.
Svaku naviku je teško promijeniti, ali upornošću i mijenjanjem loših navika mijenjamo sebe i svoju okolinu na bolje.
Stoga, za početak, jednom tjedno si priuštite doručak pun svježih namirnica.
U nastavku nudimo nekoliko jednostavnih recepata koje možete isprobati:
Sirovi čokoladni puding
- 1 avokado
- 2 banane
- žlica meda ili žličica Agava sirup BIO Soul Food
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 1 žličica Kakao praha BIO Soul Food
Postupak:
Ogulite banane i avokado i stavite ih u posudu ili blender. Dodajte med ili sirup, sok od limuna i kakao i sa štapnim mikserom ili blenderom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite sa pečenim lješnjacima i usitnjenim bademima.
Crveni smoothie
- 2 banane
- šalica zamrznutog šumskog voća
- žlica Kokosa ribanog BIO Soul Food
- žlica meda ili žličica Agavinog sirupa BIO Soul Food
- žlica Acai praha BIO Soul Food
- 350 ml vode ili bademovog mlijeka
Postupak:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi dodajte vode ili bademovog mlijeka.
Voćni musli
- 2 banane
- šalica Musli Granola Super Voće Bio
- šalica vode ili bademovog mlijeka
- žlica Borovnice Divlje soul Food BIO ili svježe borovnice
- žlica nasjeckanih Badema Soul Food Bio
Postupak:
Oguljene banane stavite u zdjelicu i izgnječite ih vilicom. Dodajte musli, vodu ili bademovo mlijeko i dobro pomiješajte. Ako volite rjeđe dodajte više tekućine, za gušću konzistenciju od početka postupno dodajte tekućinu do željene gustoće. Pospite borovnicama i bademima za dekoraciju i uživajte.
Namirnice možete birati po svom ukusu, ali zapamtite – što su prirodnije, tijelo će vam pokazati zahvalnost. 🙂
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI