KOPRIVA
Kopriva (Urtica dioica) je od davnina bila osnovna namirnica u biljnoj medicini.
Jeste li znali?
Stari Egipćani koristili su koprivu za ublažavanje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je rimski vojnici trljali na sebe kako bi se zagrijali.
Njezino znanstveno ime, Urtica dioica, potječe od latinske riječi uro, što znači “gorjeti”, jer njezino lišće može izazvati privremeni osjećaj peckanja pri dodiru.
Listovi imaju strukturu nalik dlačicama koje peckaju, a također izazivaju svrbež, crvenilo i otekline.
Međutim, nakon što se preradi u suplement, osušena, zamrznuta ili kuhana, kopriva se može sigurno konzumirati. Studije ga povezuju s brojnim potencijalnim zdravstvenim dobrobitima.
U nastavku slijedi nekoliko prednosti konzumiranja koprive.
Kopriva sadrži mnoge hranjive tvari
Listovi i korijen koprive pružaju širok izbor hranjivih tvari, uključujući:
- Vitamini: vitamini A, C i K, kao i nekoliko vitamina B
- Minerali: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij
- Masti: linolna kiselina, linolenska kiselina, palmitinska kiselina, stearinska kiselina i oleinska kiselina
- Aminokiseline: Sve esencijalne aminokiseline polifenoli: kempferol, kvercetin, kafeinska kiselina, kumarini i drugi flavonoidi
- Pigmenti: beta-karoten, lutein, luteoksantin i drugi karotenoidi.
Štoviše, mnoge od ovih hranjivih tvari djeluju kao antioksidansi u vašem tijelu.
Antioksidansi su molekule koje pomažu u obrani vaših stanica od oštećenja slobodnih radikala. Šteta uzrokovana slobodnim radikalima povezana je sa starenjem, kao i s rakom i drugim štetnim bolestima.
Studije pokazuju da ekstrakt koprive može podići razinu antioksidansa u krvi.
Kopriva nudi razne vitamine, minerale, masne kiseline, aminokiseline, polifenoli i pigmenti — od kojih mnogi djeluju i kao antioksidanti u vašem tijelu.
Pomaže smanjiti upalu
Upala je način vašeg tijela da se izliječi i bori protiv infekcija. Međutim, kronična upala može nanijeti značajnu štetu.
Kopriva sadrži razne spojeve koji mogu smanjiti upalu.
U studijama na životinjama i u epruvetama, kopriva je smanjila razinu višestrukih upalnih hormona ometajući njihovu proizvodnju.
U studijama na ljudima, čini se da primjena kreme od koprive ili konzumacija proizvoda od koprive ublažava upalna stanja, kao što je artritis.
Na primjer, u jednoj studiji od 27 osoba, nanošenje kreme od koprive na područja zahvaćena artritisom značajno je smanjila bol u usporedbi s placebom.
U drugoj studiji, uzimanje dodatka koji je sadržavao ekstrakt koprive značajno je smanjila bol artritisa. Osim toga, sudionici su smatrali da bi mogli smanjiti svoju dozu protuupalnih lijekova protiv bolova zbog ove kapsule.
Ipak, istraživanja su nedostatna da bi se kopriva preporučila kao protuupalni tretman. Potrebno je više studija na ljudima.
Kopriva može pomoći u suzbijanju upale, što zauzvrat može pomoći kod upalnih stanja, poput artritisa, ali je potrebno više istraživanja.
Može smanjiti simptome peludne groznice
Peludna groznica je alergija koja uključuje upalu sluznice nosa.
Provedeno istraživanje na ekstraktima koprive u epruvetama pokazuje da tvari u koprivi pridonose sprečavanju upale koja može izazvati sezonske alergije.
To uključuje blokiranje histaminskih receptora i zaustavljanje imunoloških stanica od otpuštanja kemikalija koje pokreću simptome alergije.
Međutim, studije na ljudima primjećuju da je kopriva jednaka ili samo malo bolja u liječenju peludne groznice od placeba.
Iako se ova biljka može pokazati obećavajućim prirodnim lijekom za simptome peludne groznice, potrebna su dugotrajnija istraživanja na ljudima.
Potiče rast i smanjuje opadanje kose
Kopriva sadrži tvari koje sprečavaju da se hormon testosteron pretvori u DHT — hormon koji se smatra jednim od uzroka ćelavosti i opadanja kose.
Kopriva obiluje željezom koje je odgovorno za jačanje kose i poticanje njezina rasta.
Osušena ili kuhana je sigurna za jelo za većinu ljudi. Međutim, svježe lišće se ne jede jer može izazvati iritaciju.
Koprivu je nevjerojatno lako dodati u svoju dnevnu rutinu.
Može se kupiti u mnogim trgovinama zdrave hrane, ali ju možete uzgajati i sami.
Osušeni listovi i cvjetovi mogu se namakati za pripremu ukusnog biljnog čaja, dok se listovi, stabljika i korijenje mogu kuhati i dodavati u juhe, variva, smoothieje itd.
Možete kupiti sušeno lišće, kapsule, tinkture i kreme ili prah listova koprive Soul Food Bio te ga umiješati u vodu, smoothie, shake ili jogurt. Također se može posipati po salatama ili dodati u umake i tjestenine.
Obrađeno prema: https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle#TOC_TITLE_HDR_10
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI