Lagana quinoa salata
Lagana quinoa salata prepuna je zdravih bjelančevina, vlakana te povrća poput slatkog krumpira, mrkve i zelene paprike. Kada jedete ovakvu salatu, onda krivnje nema jer je ova salata od quinoe i mungo graha je složena, ali tako ukusna, jednostavna i fina.
Salati smo dodali tonu svježeg povrća, uključujući luk, mrkvu, celer, zelenu papriku i slatki krumpir. Preko toga svega smo stavili svježeg bosiljka. Miris kumina i čilija bila je savršena uz zemljanu leću, orašastu kvinoju i slatkoću slatkog krumpira, mrkve i bosiljka. Svaka porcija ima više od 16 grama proteina i gotovo 19 grama dijetalnih vlakana. Odlično, zar ne?
Samo gledanje slika, dok ovo objavljujemo, čini nas gladnima. Nadamo se da ćete ispribati probati recept i zavoljeti ga jednako kao i mi. Uživajte!
Recept
Vrijeme pripreme: 30 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Ukupno vrijeme: 50 min
Serviranja: 4 obroka
Kalorije: 295kcal
Sastojci
- 1 šalica mungo graha Soul Food
- 2 lovorova lista
- 2 slatka krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 1/2 žličice cejlonskog cimeta Soul Food
- 1/2 šalice quinoa bijela Soul Food
- 1 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje Soul Food
- 2 žličice mljevenog kumina
- 4 češnja češnjaka, sasjeckana
- himalajska sol Soul Food, po ukusu
- mljeveni crni papar, po ukusu (možete staviti i kajenski papar Soul Food)
- 1 žličica ljute paprike ili slatke paprike, po želji
- 2 srednje mrkve, sitno narezane na kockice
- 1 srednji luk, sitno narezan na kockice
- 2 stabljike celera, sitno narezane na kockice
- 1 zelena paprika, sitno narezana na kockice
- sok od 1/2 limuna
- 1/4 šalice listova bosiljka, narezanog na tanke vrpce
Upute
- Mungo grah namočite u vodi pomiješanu sa 1 žličicom soli. Trebalo bi biti dovoljno vode da mungo grah bude prekriven 1 centimetar. Ostavite 30 minuta da se namače, a možete ga ostaviti i preko noći ako želite da brže bude kuhan.
- Ocijedite mungo grah, operite i stavite u lonac. Dodajte 2 šalice vode i lovorov list. Pustite da prokuha na srednje jakoj vatri, poklopite i kuhajte dok se ne omekša, ali i dalje zadržava oblik. Nekad je dovoljno 30 minuta, a nekad i više.
- Zagrijte pećnicu na 180°C – 190°C stupnjeva. Pomiješajte slatki krumpir i cimet i stavite ih u jednom sloju u protvan. Pecite 20-25 minuta ili dok ne omekša. Staviti na stranu.
- Kvinoja je na redu pa je operite i ostavite da se dobro ocijedi. U suhoj tavi pecite kvinoju dok ne dobijete orašasti miris. Dodajte 1 šalicu vode, zagrijte, smanjite vatru do kraja i kuhajte 15 minuta. Isključite toplinu.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, mrkvu i celer te prstohvat soli i malo mljevenog crnog papra. Kuhajte, miješajući, oko 8 minuta ili dok luk ne postane mekan i mrkva se malo skuha.
- Dodajte češnjak, kumin i čili te pirjajte još minutu.
- Dodajte zelene paprike i nastavite pirjati dok paprike samo ne omekšaju, oko 2-3 minute.
- Dodajte pečeni slatki krumpir, kvinoju, leću i limunov sok i sve dobro promiješajte.
- Pospite bosiljkom.
- Poslužite toplo ili vruće.
Bilješke uz recept
- Umjesto mungo graha možete koristiti smeđu leću Soul Food, crnu leću Soul Food ili crvenu mung dal leću Soul Food.
- Umjesto bijele quinoe možete koristiti crvenu quinoa Soul Food, crnu quinou Soul Food ili šarenu quinou Soul Food.
- Oni koji ne jedu češnjak i luk, slobodno ga izbace iz recepta.
- Ako nekom fali malo umaka, ima raznih umaka koji se mogu posuti po salati; umak od avokada, umak od indijskih oraščića,..
Nadamo se da vam se svidio recept! Slobodno nam šaljite svoje slike i komentirajte, jer će vaše iskustvo pomoći drugima. Dobar tek!
Izvor: https://holycowvegan.net/quinoa-lentil-salad/
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI