Lagana sirova salata
Lagana sirova salata je sasvim lagana i nježna za brze lagane ručkove. Kad dođete kući s posla, jednostavno sve narežete, začinite iiii gotovo! 🙂
Bosiljak je snažan antioksidans i prirodan antibiotik. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten. Beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, sprečava oksidaciju kolesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne žile. Jača imunološki sustav pa ga je dobro koristiti u svojim juhama, varivima i drugim jelima.
Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija i prebogata mineralima i vitaminima. Odličan je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama nalazi se kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.
Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod dišnih puteva i problema sa kašljem i astmom. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.
Crveni luk ima pozitivan utjecaj na kolesterol. Istraživanja su pokazala da ljudi koji pojedu jednu glavicu crvenog luka na dan mogu povećati HDL kolesterol. Može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka, u sprječavanju nastajanja krvnih ugrušaka, sanaciji krvnih podljeva i zacjeljivanju rana. Jača imunitet, djeluje antifungalno, antigljivično i antibakterijski. Narodna medicina ga koristi i kao diuretik te da uzimaju kod jakih artritisa, gihta, reuma,…
Sad kad smo se malo educirali, krenimo na recept 🙂
Recept
Ova jednostavna salata s mrkvom i tikvicom gotova je za 20 minuta. Salata od samo 12 sastojaka i 70 kalorija – može može!
Sastojci
- 1/4 šalice octa od nara RAW
- 2 žlice maslinovog ulja Soul Food
- 1 žlica limunovog soka
- 1/2 žličice listova bosiljka u prahu
- 1/2 žličice praha od češnjaka
- 1/4 žličice crnog papra Soul Food
- 1/4 žličice listova origana
- 1 žuta tikva (srednja), ako je nemate možete i bez nje
- 1 srednja tikvica
- 2 srednje mrkve
- 1/2 šalice rotkvica (tanko narezane), umjesto rotkvice možete uzeti malo celer korijena ili persin korijena ili korabice
- 1/2 šalice crvenog luka (tanko narezan)
Upute
- Za preljev za salatu pomiješajte sve sastojke u maloj zdjelici žicom, dok se dobro ne sjedine. Staviti na stranu.
- Odrežite krajevve žute tikve i tikvice. Narežite žutu tikvicu uzdužno na vrpce gulilicom za povrće jezgru. Tikvicu narežite na tanke okrugle kriške nožem i to ukoso da dobijete lijepe ovalne kriškice. Mrkvu narežite uzdužno na vrpce gulilicom za povrće ili oštrim nožem.
- Za posluživanje, podijelite tikvicu i mrkvu na svaki tanjur. Ukupno ćete dobiti 6 serviranja. Na vrh stavite rotkvice i luk. Poslužite uz preljev za salatu.
Izvor: https://www.yummly.com/recipe/Shaved-Vegetable-Salad-with-Italian-Herb-Vinaigrette-1548872
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI