Mung dal detoks juha
Ovaj vrlo hranjiv recept bi mogao pridonijeti oslobađanju otrova iz organizma, usporavanju probave i angažiranju uma.
Juha od mungo graha može se jesti tri do sedam dana – i to samo juha. Možete jesti koliko god želite juhe. Kako biste izbjegli osjećaj gladi; jedite obrok svaka tri do četiri sata. Juha pomaže uravnotežiti sve tri doshe i detoksicira na vrlo prirodan način.
Grah mungo
Postoji žuti i zeleni mungo grah. Zeleni je detoksikacijski zbog čega je pogodniji za čišćenje crijeva. Žuti je oljušteni mungo grah, može imati diuretski učinak, a pogodniji je za osobe koje baš i ne podnose hranu bogatu vlaknima te imaju probavne smetnje. Grah mungo manje bubri od ostalih grahova i potiče probavu.
Pripremite juhu svaki dan svježu i podgrijte je samo onoliko koliko želite pojesti. To omogućava da što više prane (energije) ostane u obroku.
Sastojci za pet velikih porcija
- 400 g Mungo graha Soul Food ili Mung dala (žuti mungo) Soul food
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 litre vode
- 2 komada svježeg đumbira (oko 2 cm)
- 1 žličica kumina
- 1 žličica sjemenki korijandera
- ½ žličice kurkume u prahu
- Asafetida
- Sok limete ili limuna
- Malo svježeg korijandera
- Ghee ili maslinovo ulje Soul Food
- Začini po ukusu
- Sol
Priprema
-
- Mungo grah (ili mung dal) operite i namačite najmanje četiri sata, najbolje preko noći. (Svaku mahunarku je dobro namočiti prije kuhanja i konzumiranja, kako bi ona postala lakše probavljiva.)
- Zagrijte ghee ili maslinovo ulje u tavi i dodajte kurkumu u prahu i dva prstohvata Asafoetide. Pirjajte nekoliko sekundi pa dodajte grah, vodu i đumbir. (Za jedan dio graha potrebno vam je oko četiri dijelova vode.)
- Pustite da lagano kuha 25-35 minuta, dok grah ne omekša. Po potrebi dodajte vode.
- Nakon što je grah kuhan, u drugoj tavi zagrijte ghee ili maslinovo ulje. Dodajte nasjeckane režnjeve češnjaka i pirjajte dok ne omekšaju. U međuvremenu nasjeckajte drugi komad đumbira i dodajte ga. Zatim dodajte kumin i sjemenke korijandera te sve začine (sve osim čilija), poput kardamoma, kumina ili papra. Kratko propirjajte te začinite posolite po poterbi.
- Pirjajte nekoliko minuta. U međuvremenu nasjeckajte korijander.
- Poslužite juhu sa sokom limete i svježim korijanderom.
Uživajte u toplom i hranjivom obroku. 🙂
Napomena: U juhu možete dodati i zeleno lisnato povrće, bosiljak, bundevu, poriluk, komorač, peršin, metvicu, korijander ili tikvice.
*Asafetida je začin porijeklom iz Irana. Koristi se prilikom pripreme raznih jela radi poboljšanja probave i zaštite od virusa.
Inspiracija: https://www.ayurveda101.com/info/magazine/recipe-mung-dal-soup ___________________________________________________________________________________________________________________________________
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI