Novogodišnji veganski burger
Novogodišnji veganski burger je nevjerojatan recept za veganske hamburgere! Vrlo ga je lako napraviti s jednostavnim osnovnim sastojcima i najboljim burgerom koji ne sadrži gluten, ne sadrži soju i može se peći na žaru!
Ukusan je, izdašan, bogat proteinima i savršen je za svaku priliku u kojoj treba zadovoljiti i mesojede i vegetarijance i vegane!
Ovaj najbolji veganski burger će omrsiti svačije nepce i tražiti na još. Savršeno za Novu Godinu ili bilo koju priliku.
Ako ne radite na roštilju, sasvim je dovoljna roštilj tava! Nauljite i gledajte kako se burger slasno peče.
Recept je jednostavan sa bazičnim sastojcima, a burgeri su gluten free, soja free i sasvim odlični za vanjski roštilj.
Što koristiti za vegan burger?
Novogodišnji veganski burger po ovom receptu ima čak 25 grama proteina.
Nikad više nećete kupiti već napravljene veganske burgere, uvijek ćete ih htjeti napraviti samostalno s ovim receptom!
Ako nemate graha, slobodno koristite leću, gljive ili slanutak ili sjemenke, sve što vam padne napamet. Bitno je da se burger dobro poveže i ne raspada prilikom pečenja.
Za više okusa, slobodno probajte staviti batat, brokulu, mrkvice, orahe ili dr.
Ako ste se odlučili za grah, možete koristiti bilo koji, pinto grah, bijeli grah, borletto grah ili sl. Za začine koristite sviježe začine koje god želite!
Sastojci
Veganski hamburger
- 2 žlice maslinovog ulja Soul Food, za pečenje
- 1 luk sitno narezan na kockice
- 3 žlice lanenih sjemenki Soul Food + 3 žlice vruće vode
- 2 češnja češnjaka nasjeckana
- 76 g suncokretovih sjemenki Soul Food, samljevenih
- ½ šalice vruće juhe od povrća da se upije u samljeveni suncokret
- ½ šalice zobi ili zobenog brašna (bez glutena po potrebi)
- 400 g kuhanog crnog graha Soul Food
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žlica kumina u prahu
- 1 žlica dimljene paprike
- ½ žličice himalajske soli Soul Food
- ½ žličice crnog papra Soul Food
- 3-4 žlice BBQ umaka, opcionalno
BBQ umaka po želji za premazivanje
- ¼ šalica veganske majoneze domaće ili kupljene u trgovini
- 3 žlice kečapa
- po želji začiniti i prilagoditi ljutinu
Serviranje
- povrće npr. zelena salata, rajčica, krastavac, crveni luk
- 4 peciva za burgere
Upute
- Zagrijte ulje u tavi i kad je vruće, dodajte luk i pirjajte 3 minute ili dok ne postane proziran. Zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu, dok ne zamiriši. Staviti na stranu.
- U međuvremenu laneno sjeme zdrobite ili sameljite, a zatim prekrijte s 3 žlice vruće vode i ostavite sa strane.
- Stavite mljeveni suncokret u posudu. Prelijte vrućom juhom od povrća i promiješajte da se upije. Staviti na stranu.
- Zob stavite u procesor hrane ili miješalicu i preradite je u brašno.
- Dodajte grah, mljeveni suncokret, laneno jaje, pirjani luk, češnjak, pastu od rajčice, kumin u prahu, papriku u prahu, sol i papar, te pulsirajte nekoliko puta u blenderu, dok se ne stvori tijesto za oblikovanje (ali ne pire!). (Ako je presuho, dodajte 1-2 žlice BBQ umaka). Kušajte i prilagodite začine prema potrebi.
- Smjesu oblikujte u 4 pljeskavice, debljine oko 2 cm ili više kako biste napravili manje. Stavite na tanjur.
- Zagrijte tavu (ili tavu koja se ne lijepi ili rešetku) i prekrijte dno (ili površinu roštilja) preostalim uljem (ili više po potrebi). Dodajte pljeskavice i pecite oko 5 minuta ili dok dobro ne porumene, a zatim preokrenite i pecite s druge strane.
- Napravite umak, pripremite povrće i prepecite lepinje ili pecivo za burgere.
- Namažite pljeskavice s preostalim BBQ umakom i poslužite na prženim lepinjama sa zelenom salatom, rajčicom, krastavcem, crvenim lukom, umakom od burgera ili uživajte kakvi jesu!
Bilješke uz recept
- Možete zamjeniti zamijeniti juhu od mljevenog suncokretova 200 g kuhane riže, quinoe, pirjanih gljiva, sojinih proteina, krumpira, leće ili jednostavno dodati više graha. Također možete pokušati dodati dodatne orašaste plodove ili povrće.
- Pohrana: Ostatke držite u hladnjaku 2-3 dana.
- Da se zamrzne za kasnije, kuhajte pecite prema uputama. Ostavite da se ohladi, a zatim prenesite u vrećicu ili posudu za zamrzavanje, stavljajući komad pergament papira između svake pljeskavice (kako biste ih kasnije mogli pojedinačno ukloniti) i zamrzavajte do 2 mjeseca. Za posluživanje zagrijte u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta ili dok se ne zagrije. Alternativno, zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici 1-2 minute.
Izvor: https://biancazapatka.com/en/the-best-vegan-burger-recipe/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI