Pljeskavice od crnog graha i riže
Pljeskavice od crnog graha i riže su savršena ideja kada želite pojesti nešto fino i jednostavno, a ujedno i zdravo!
Crni grah je mahunarka sitnog zrna i sjajne crne boje. Bogat je proteinima, dosta je lagan za probavu i odlično se kombinira u mnogim jelima. Prepun je vitamina i minerala, a možete ga kombinirati u raznim salatama, varivima, tortiljama, koristiti u izradi namaza, popečaka i slično.
Najbolje ga je natopiti u vodi preko noći ili barem sat vremena prije kuhanja. Kuhajte ga oko 60 min u omjeru s vodom 1 : 2.
Sastojci:
- 1 manji luk (60 g)
- 3 češnja češnjaka
- 1.5 (300g) šalice kuhanog Crnog Graha BIO Soul Food
- 3/4 (200g) šalice kuhane Riže okruglog zrna integralne BIO Soul Food
- 1/4 (40 g) šalice sirovih Sjemenki suncokreta BIO Soul Food
- 2 žlice Maslinovog ulja BIO Soul Food
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica Himalajske soli Soul Food
- 1/2 žlice Papra crnog mljevenog BIO Soul Food
- 1/2 žlice Kajenskog papra BIO Soul Food
- 1/2 žlice Agavinog sirupa Soul Food BIO ili meda
- 1/2 žlice paprike
- 1/2 žlice kima
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 190°C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Luk i češnjak usitnite u procesoru za usitnjavanje hrane. Zatim dodajte grah, rižu, sjemenke, maslinovo ulje, ocat, začine i javorov sirup. Blendajte dok se ne stvori gusta smjesa mekane teksture. Smjesa bi trebala biti malo ljepljiva kako bi se lako oblikovala.
- Oblikujte velike kuglice, zatim ih pritiskom poravnajte u velike pogačice debljine oko 2 cm i širine 10 cm. Stavite ih na pripremljeni lim za pečenje i pecite 30-35 minuta ili dok vanjska strana ne postane zlatna i lagano hrskava. Poslužite ih u lepinjama s dodacima nasjeckanog povrća, humusom i umakom po želji.
Bilješke:
• Ako mješavina za pljeskavice bude premekana, dodajte žlicu – dvije pirovog ili slanutkovog brašna da se zgusne.
• Možete oblikovati pljeskavice tako da budu iste širine kao što je lepinja, samo prilagodite vrijeme pečenja u skladu s tim.
•Možete ih raditi i bez lepinja, samo ih malo više zaoblite u kuglice, poput falafela. Također ih kao takve možete dodati u umak za tjesteninu.
* Pred kraj pečenja pripazite da se pljeskavice ne prepeku, jer će u protivnom postati suhe.
Uživajte i dobar tek! 🙂
Izvor: https://www.occasionallyeggs.com/black-bean-rice-burgers-with-rainbow-toppings
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI