Proljetna povrtna juha
Proljetna povrtna juha odličan je odabir kada želite pojesti nešto toplo i lagano. Sadrži krumpir, mrkvu i grašak, lagana je i blago začinjena. Ovo lagano jelo može se poslužiti kao svakodnevni ili svečani proljetni obrok. A namirnice su dostupne cijele godine po pristupačnim cijenama.
Poriluk je u našim krajevima često nepravedno zapostavljena namirnica. Trebali bismo ga češće koristiti u raznim jelima jer čisti crijeva i želudac od bakterija i gljivica koje su uzročnici raznih tegoba. Učvršćuje i poboljšava obrambene mehanizme u organizmu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Pogodno utječe na izlučivanje mokraće, obnavlja crijevnu floru te pomaže u detoksikaciji organizma. Poriluk čak djeluje preventivno i protiv hemoroida.
Poriluk je odličan izvor:
- mangana,
- kalcija,
- željeza,
- mangana,
- fosfora,
- kalija,
- vitamina A, C, E, K i B kompleksa
Grašak je skromno i vrijedno povrće. Mahunarka koja obiluje bjelančevinama te mnogim važnim nutrijentima. Od važnijih, ističu se vitamin A, B kompleks, C, K te minerali; kalij, željezo, mangan i magnezij.
Grašak je:
- sažan antioksidans,
- jača imunitet,
- pomaže kod mršavljenja,
- protuupalan je,
- regulira razinu šećera u krvi te
- štiti kardiovaskularni sustav
Trebamo li još što dodati da za ovu malenu bombicu zdravlja? Brzo se uhvatite kuhače i napravite neku juhicu s graškom 🙂
Recept
Jednostavna juha od povrća je jelo koje je brzo gotovo, a okusom će vas osvježiti i okrijepiti. Prigodna je za bilo koje predjelo ili brzi zdravi obrok.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja Soul Food
- 1 veliki ili 2 srednja poriluka, narezana po duljini, dobro isprana, nasjeckana
- 2 srednje stabljike celera, narezane na kockice
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- 3 srednja krumpira, oguljena i izrezana na kockice
- 3 srednje mrkve, oguljene i narezane na kriške
- 1 i 1/2 šalice sitno nasjeckane rajčice
- 2 šalice zelenog graška
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina ili šake listova dječjeg špinata, tanko narezanih
- 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra, po želji
- himalajska sol Soul Food, po ukusu
- kajenski papar Soul Food, po ukusu
Upute
- Zagrijte ulje u loncu za juhu. Dodajte poriluk i celer, pa pirjajte na umjerenoj vatri dok poriluk ne omekani, oko 10 minuta, uz povremeno miješanje.
- Dodajte temeljac, krumpir i mrkvu. Polako zakuhajte, a zatim smanjite vatru. Pokrijte i lagano kuhajte 15 do 20 minuta ili dok povrće ne omekša.
- Umiješajte rajčicu, grašak i peršin. Kuhajte na vrlo laganoj vatri 6 do 7 minuta. Pazite da grašak i peršin ostanu lijepi i zeleni. Ako vam se čini da je juha pregusta, dodajte još jednu šalicu vode i zagrijte.
- Začinite solju i kajenskim paprom i poslužite.
Izvor: https://theveganatlas.com/simple-spring-vegetable-soup/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI