Salata od kelja i slanutka
Salata od kelja i slanutka je nutritivno bogata i ukusna salata. Prirodna je, veganska i bez glutena i dodanog šećera. Uz nju ste za jelo spremni za manje od 15 minuta!
Možete je jesti samostalno ili kao prilog nekom drugom jelu. Sastoji se od bogatih proizvoda s pregršt vlakana, vitamina i minerala za zdravlje našeg organizma.
Prava detoks salata koja će vašem tijelu pomoći da se pokrene i izbaci iz tijela toksine i viškove vode te druge neprobavljene tvari. Salata nije termički obrađena pa je mogu jesti i sirovojelci!
Obrađeni listovi kelja, sami po sebi, mogu zadržati optimalnu svježinu do 3 dana u hladnjaku ako se pravilno skladište. Ako ih već pomiješate s drugim sastojcima onda se taj prozor svježine zatvara na samo dan do dva.
Kelj je inače prava biljka iz definicije super hrane jer je djelotvoran antioksidans, štiti od infarkta, raka, potpomaže zdravlje očiju te pomaže kod alergija. Kelj će, osim smanjiti upale u organizmu, poboljšati i poljepšati vašu kožu, kosu i nokte.
Sastojci
- 8 šalica kovrčavi kelj (ili onaj koji imate)
- svježe iscijeđeni limunov sok od 1 limuna
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- 1/4 žličice himalajska sol Soul Food, po ukusu
- 1/8 žličice kajenski papar Soul Food, po ukusu
- 1/4 šalice ekstra djevičansko maslinovo ulje Soul Food, po ukusu
- 1 limenka slanutka ili 1 šalica slanutak Soul Food (namočenog preko noći, a potom iskuhanog 3h)
- 1 zreli avokado
Upute
- Pomiješajte sok od limuna, nasjeckani češnjak, sol, kajenski papar i maslinovo ulje dok ne postanu kremasti i stavite ih sastrane da se sastojci prožmu.
- Dobro operite i po potrebi očetkajte kelj. Osušite da i obrišite svu vlagu s njega i uklonite mu vlaknaste stabljike. Možete ih pohraniti u zamrzivač za neki budući smoothie. Lišće kelja nasjeckajte na trakice.
- Narežite avokado i isperite/ocijedite slanutak. Pospite avokado s malo limunvog soka i pomiješajte.
- Kod posluživanja, prelijte umak za salatu preko kovčravog kelja i dobro izmasirajte i izgnječite s rukama kako bi postao što mekši. to možete učiniti i samo da ga posolite i onda zgnječite. Gnječite ga 1-3 minute, ili dok ne bude dovoljno mekan.
- Na kelj stavite slanutak, avokado i bilo koje druge sastojke. Poslužite odmah, a ostatak pokrijte i pohranite u hladnjak do 48 sati.
Bilješke uz recept
Uz ovu salatu možete još dodati:
- svježe povrće – paprika, luk, rotkvica, brokula, cvjetača
- orašaste plodove – orasi, pistacije, pinjoli, pekan orahe, bademie
- sjemenke – sjemenke bundeve, sjemenke konoplje, chia sjemenke, sezamove sjemenke, suncokretove sjemenke
- suho voće – sušene brusnice, grožđice,…
- sir – kozji, feta, mozzarela
Izvor: https://thekitchengirl.com/lemony-kale-chickpea-avocado-salad/
Kao i uvijek, nadamo se da smo ovim receptom potaknuli vašu kreativnost na neki novi kulinarski izričaj. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI