Sir od slanutka
Sir od slanutka zdrava je opcija s visokim udjelom proteina te je bez glutena. Kako se radi veganski sir? Vrlo jednostavno – sa slanutkom i još nekoliko sastojaka. Brzo je gotovo, ukusno i zdravo.
Slanutak je namirnica koja iako prisutna u velikom broju kultura, nekako je najpoznatija po receptima bliskoistočnih kuhinja. S njime možete raditi sve – od salata, variva i raznih popečaka.
Vjerojatno ste čuli kako ljudi više puta kažu da “nisu mogli biti vegani jer se nisu mogli odreći sira”. Međutim, to postaje sve manje i manje istinito, jer sada postoji mnogo mogućnosti za zamjenu ove hrane.
Sir može čak izazvati i ovisnost, a sastojak koji to izaziva je casein. Casein je mliječna aminokiselina, koji se nalazi i u kemijskom sastavu droga. Aktivira iste receptore u mozgu kao i droga pa nam je zato tako jako teško odreći se ili smanjiti porcije sira obzirom da je toliko dobar i fin 🙂
Ako želiti smanjiti količinu sira kojeg unosite ili naprosto želite probati nešto drugo – probajte veganski sir! A od čega se radi veganski sira? Najbolji nama je od slanutka 🙂
vog puta željeli bismo s vama podijeliti sir od slanutka s nevjerojatno pozitivnim blagodatima – bogat je proteinima i vrlo zdrav.
Recept
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Sastojci
- 1 šalica aktiviranog slanutka Soul Food
- 2 šalice vode
- 1 limun srednje veličine
- 2 češnja češnjaka, oguljena
- 1/4 nasjeckani luk
- 1 žlica himalajske soli Soul Food
- po ukusu začina (npr. origano, bosiljak, papar)
- 2 žlice delikatesnog kvasca Soul Food
Priprema
- Dodajte sve sastojke u blender i obrađujte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Zatim ulijte u zagrijani lonac, namjestite srednje jaku vatru i miješajte dok ne zavrije (ili dok mjehurići ne izađu). Jednom kad osjetite da je gusto, naš sir je spreman za prebacivanje u kalup.
- U slučaju da je kalup izrađen od stakla, nećemo ga prethodno trebati podmazivati, no ako je izrađen od drugog materijala, možete dodati jednu ili dvije žličice ulja i tako izbjeći probleme kada sir moramo vaditi iz kalupa.
- Konačno, morate ga ostaviti u hladnjaku najmanje dva sata. Nakon ovog vremena okrenite kalup na ravnu površinu i to je to! Imat ćemo sir od slanutka bogat proteinima koji možemo jesti uz kolačiće, kruh ili što god želite.
Bilješke uz recept
Aktivirani slanutak (sirovi) namačite najmanje 8 sati.
Delikatesni kvasac nije obavezan, pomoći će nam s bojom i okusom
Izvor: https://koko.news/Chickpea-cheese-a-healthy-high-protein-and-gluten-free-option–r202006290001.html
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI
Hvalaaa❤😇
Pozdrav,
što bi značio aktivni slanutak?
Recept je s kuhanim ili sirovim tj suhim zrnom slanutka?
Hvala.
Lp,
Petra
Poštovana Petra,
došlo je do pogreške prilikom pisanja recepta te se zahvaljujemo što ste primijetili. Ovdje se mislilo na ”aktivirani slanutak” koji se dobije tako da se sirovi slanutak namače u vodi oko 8 sati kako bi se aktivirao, odnosno kako bi započeo proces klijanja. Što duže slanutak namačete u vodi, to ga je potrebno kraće kuhati.
Za sva ostala pitanja nas slobodno kontaktirajte.
Lijepi pozdrav!
Soul Food
Poštovana Kristina,
zahvaljujemo se na upitu.
Recept je preuzet sa stranice navedene u podnožju članka u kojem autor nije naveo gustin kao dodatak.
Za ostala pitanja slobodno nas kontaktirajte.
Lijepi pozdrav!
Soul Food