Sir od slanutka
Sir od slanutka zdrava je opcija s visokim udjelom proteina te je bez glutena. Kako se radi veganski sir? Vrlo jednostavno – sa slanutkom i još nekoliko sastojaka. Brzo je gotovo, ukusno i zdravo.
Slanutak je namirnica koja iako prisutna u velikom broju kultura, nekako je najpoznatija po receptima bliskoistočnih kuhinja. S njime možete raditi sve – od salata, variva i raznih popečaka.
Vjerojatno ste čuli kako ljudi više puta kažu da “nisu mogli biti vegani jer se nisu mogli odreći sira”. Međutim, to postaje sve manje i manje istinito, jer sada postoji mnogo mogućnosti za zamjenu ove hrane.
Sir može čak izazvati i ovisnost, a sastojak koji to izaziva je casein. Casein je mliječna aminokiselina, koji se nalazi i u kemijskom sastavu droga. Aktivira iste receptore u mozgu kao i droga pa nam je zato tako jako teško odreći se ili smanjiti porcije sira obzirom da je toliko dobar i fin 🙂
Ako želiti smanjiti količinu sira kojeg unosite ili naprosto želite probati nešto drugo – probajte veganski sir! A od čega se radi veganski sira? Najbolji nama je od slanutka 🙂
vog puta željeli bismo s vama podijeliti sir od slanutka s nevjerojatno pozitivnim blagodatima – bogat je proteinima i vrlo zdrav.
Recept
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Sastojci
- 1 šalica aktivnog slanutka Soul Food
- 2 šalice vode
- 1 limun srednje veličine
- 2 češnja češnjaka, oguljena
- 1/4 nasjeckani luk
- 1 žlica himalajske soli Soul Food
- po ukusu začina (npr. origano, bosiljak, papar)
- 2 žlice delikatesnog kvasca Soul Food
Priprema
- Dodajte sve sastojke u blender i obrađujte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Zatim ulijte u zagrijani lonac, namjestite srednje jaku vatru i miješajte dok ne zavrije (ili dok mjehurići ne izađu). Jednom kad osjetite da je gusto, naš sir je spreman za prebacivanje u kalup.
- U slučaju da je kalup izrađen od stakla, nećemo ga prethodno trebati podmazivati, no ako je izrađen od drugog materijala, možete dodati jednu ili dvije žličice ulja i tako izbjeći probleme kada sir moramo vaditi iz kalupa.
- Konačno, morate ga ostaviti u hladnjaku najmanje dva sata. Nakon ovog vremena okrenite kalup na ravnu površinu i to je to! Imat ćemo sir od slanutka bogat proteinima koji možemo jesti uz kolačiće, kruh ili što god želite.
Bilješke uz recept
Aktivirani slanutak (sirovi) namačite najmanje 8 sati.
Nutricionalni kvasac nije obavezan, pomoći će nam s bojom i okusom
Izvor: https://koko.news/Chickpea-cheese-a-healthy-high-protein-and-gluten-free-option–r202006290001.html
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI