Sir s lanenim sjemenkama
Sir s lanenim sjemenkama, lanenim uljem i cimetom imaju impresivne zdravstvene prednosti. Ovaj recept poznat je kao i Budwigova krema.
Dr. Johanna Budwig, poznata njemačka biokemičarka, pedesetih je godina 20. stoljeća osmislila uljno-proteinsku prehranu koja prema njenim iskustvima može pomoći u ozdravljenju od mnogih teških bolesti.
Prema Dr. Budwig, sir s lanenim sjemenkama, lanenim uljem i cimetom ima impresivan utjecaj na zdravlje.
Neka od bitnih pravila Budwigovog protokola
- unosite puno tekućine, čak i tri litre dnevno,
- jedite sirovo voće i povrće,
- pijte svježe iscijeđene sokove od povrća i voća,
- jedite orašaste plodove, bez prženja!,
- slatka hrana je zabranjena!,
- crveno meso je zabranjeno!,
- jedite umjerenu količinu integralne tjestenine i integralnog kruha,
- važan je svakodnevni boravak na suncu (do sat vremena),
- hodajte 30 do 60 minuta svaki dan.
Svježi sir bogat je bjelančevinama i vrlo je zasitan, a punomasne sorte mogu se pohvaliti konjugiranom linolnom kiselinom (CLA), masnom kiselinom koja je povezana sa zdravstvenim prednostima.
Sjeme lana korisno je za mršavljenje i kontrolu šećera u krvi. Ono također može smanjiti rizik od raka dojke. Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale; kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.
Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).
Laneno ulje dostupno je kao tekuće ulje u bocama kao i u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja. Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama. U tom slučaju se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.
Cimet može imati povoljan utjecaj u snižavanju šećera u krvi. Izvrstan je izvor minerala mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka. Od vitamina, izvrstan je izvor vitamina C i vitamina K, a dobar je izvor vitamina B2 i B6. Cimet je jedan od najpoznatijih začina za omiljene slastice, a bogat je antioksidansima. U Ayurvedi, cejlonski cimet je prirodni lijek za dijabetes i bolju probavu.
Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u slučajevima prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti.
Recept
Evo jednostavnog recepta koji osigurava oko 15 grama proteina s manje od 150 kalorija.
Sastojci
- 1/2 šalice (80 grama) svježeg sira
- 1 žlica (15 grama) svježe mljevenih sjemenki zlatnog lana Soul Food
- 1/2 žličice (5 grama) cimeta Soul Food
- 1 žlica lanenovog ulja Soul Food
- Ako želite, malo stevije ili drugog zaslađivača
Postupak
- Pripremite sve sastojke.
- Uzmite malu posudicu i sve sastojke jako dobro promiješajte.
- Uživajte u jednom od zdravijih obroka!
Izvor: http://www.dennisgym.net/post/cottage-cheese-with-flax-seeds-and-cinnamon
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI