Sirova torta od jagoda
Sirova torta od jagoda je poslastica za bilo koju prigodu – druženje s prijateljima, obiteljsku večeru ili pak druženje sa svojim najmilijima zajedno radeći tortu. Uvijek atraktivne jagode podižu svako jelo na razinu egzotike.
Jagode su svemoćno supervoće koje vole jesti veliki i mali. Osim što su super izgleda, okusom su mekane, slatke hrskavih sjemenki. Imaju super benefite, a neki od njih su:
- prirodno izbjeljuju zube – sadrže jabučnu kiselinu koja je poznata kao prirodni izbjeljivač,
- za zdravlje ispucale i oštećene kose – napravite kašu od jagoda, dodajte u njih par kapljica eteričnog ulja limuna ili eteričnog ulja grejpa pa namažite i umasirajte u vlasnište – vaša kosa bit će vam zahvalna, mekana i sjajna,
- sadrže antocijanine – ti spojevi pomažu sagorijevanju nakupljenih masnoća,
- sadrže dušikove spojeve – pomažu cirkulaciji u našem tijelu,reguliraju šećer,
- za uklanjanje mrtvih stanica kože i čistu sjajnu kožu lica – sadrže alfa-hidroksi kiselinu, salicilnu kiselinu i elaginsku kiselinu koja pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i čišćenju, te salicilnu i elaginsku kiselinu koje pomažu pomladiti kožu i zategnuti pore.
Ekstra djevičansko kokosovo ulje djeluje protuvirusno, protuupalno, protubakterijsko i protugljivično. Kokosovo ulje ne sadrži pojačivače okusa, sladila ili konzervanse, pa je vrlo popularno u domaćinstvima za pečenje i pripremu raznih zdravih kolača. Ima nizak glikemijski indeks i stoga je pogodno za dijabetičare i one koji vode brigu o unosu šećera u tijelu.Ekstra djevičansko kokosovo ulje sadrži mnogo dijetalnih vlakana, omega-6 masnih kiselina i proteina. Osim toga, uz zasićene i nezasićene masne kiseline glavna komponenta kokosovog ulja je laurinska kiseline. Glavna značajka laurinske kiseline je da djeluje anti-virusno, protuupalno, anti-bakterijski i anti-gljivično. Nadalje kokosovo ulje također sadrži esencijalne vitamine i minerale kao što su vitamin B1, B2, B3, B6, C, E, folna kiselina, kalij, kalcij, natrij, magnezij, željezo, fosfor i cink.
Datulje su ukusan plod palme bogat antioksidansima, prirodnim šećerom i željezom. Osebujnog izgleda možemo ih podijeliti na mekane, polusuhe i suhe. Datulje sadrže:
- natrij, kalcij, fosfor i željezo,
- selen, mangan, bakar koji pospješuju zdravlje kostiju,
- klor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja,
- proteine,
- visok postotak vlakana stoga potiču probavu,
- visok postotak magnezija – reguliraju krvni tlak, djeluju protuupalno te ublažavaju bolove i oticanje,
- vitamin C i D – pospješuju zdravlje kože, elastičnost i mladolikost.
Nama rastu već sa zazubice, a vama? Idemo mi na naš recept.
Biskvit
- 1 šalica badema Soul Food, prethodno namočenih
- 2 žlice kokosovog ulja Soul Food, rastopljenog
- 3 datulje Soul Food
- prstohvat vanilije u prahu
Krema
- 2 šalice indijskih oraščića Soul Food, prethodno namočenih
- 6 žlica kokosovog ulja Soul Food, rastopljenog
- 1 limun, sok
- prstohvat vanilije u prahu
- 2 žlice kokosog šećera Soul Food
- 1 srednja zrela banana
- 2 šalice jagoda
Posip
Jagode za dekoraciju
Upute
- Prvo pripremite biskvit. Dodajte bademe i vaniliju u blender ili procesor za hranu i blendajte dok se fino ne usitne. Zatim usitnite i dodajte datulje i mijesite dok ne dobijete ljepljivo tijesto. (u multipraktiku možete zajedno pomiješati/miksati bademe i datulje, a ako radite s blenderom naš savjet je da ih najprije zasebno blendate, a zatim u drugoj posudi spojite i rukom zamijesite u “tijesto”).
- Dno kalupa za torte obložite papirom za pečenje i pritisnite biskvit na dno kalupa za tortu. Stavite ga u zamrzivač.
- U maloj tavi na laganoj vatri otopite kokosovo ulje dok ne postane tekuće. U blender dodajte namočene indijske oraščiće te blendajte dok se lagano, potom dodajte kokosovo ulje, limunov sok, vaniliju, kokosov šećer, bananu i jagode te blendajte dok se smjesa ne postane glatka. (Ako je potrebno, dodajte malo vode kako biste olakšali blendanje). Probajte svoju kremu i po želji dodajte još šećera ili začina.
- Izvadite biskvitni dio torte iz zamrzivača, stavite kremu na biskvit i ravnomjerno razmažete. Vratite u zamrzivač na 4-6 sati da se krema malo stisne.
- Kad se krema dovoljno stisnula, izvadite svoju tortu iz zamrzivača i pažljivo uklonite stranice kalupa za torte. Na vrh stavite jagode po želji. Ostavite da se torta oko 15 minuta opusti prije serviranja i rezanja torte.
- Torta će ostati dobra u frižideru nekoliko dana, a ako je poželite i dulje vrijeme čuvati možete je zamrznuti u zamrzivaču.
- Dobar tek!
Izvor: https://www.unconventionalbaker.com/recipes/gluten-free-vegan-raw-strawberry-cheesecake/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI