Tjestenina Arrabiata
Tjestenina Arrabiata je savršeno jelo sa Arrabiata umakom na bazi rajčice, češnjaka i chilli paprike. Chilli papričice jelu daju snažan i ljutkasti okus, a arrabiata se doslovno prevodi kao ”ljutit”.
Srećom, ljutnjom se može upravljati. Iako bi tjestenina arrabbiata doista trebala imati malo čilija, to ne mora biti ekstremna količina. Može biti samo ako vam se tako sviđa.
Za kontrolu razine ljutine jela imate nekoliko mogućnosti.
- Najmanje ljuto: ubacite chilli papričicu u umak tijekom kuhanja i na kraju izvadite.
- Srednje ljuto: uzdužno prerežite chilli papričicu i izvadite sjemenke, a ostatak nasjeckajte na komade te ih dodajte umaku.
- Najjače ljuto: Nasjeckajte chilli papričicu i dodajte umaku zajedno sa sjemenkama.
Naravno, same chilli papričice dolaze u rasponu od blage do vrlo pikantne, pa se i tu možete poigrati s ljutinom.
Patlidžan Arrabiata?
Kako bi se naša tjestenina arrabbiata istaknula, dodali smo patlidžan. Ne samo da ima izvrstan okus i više nas zasićuje, već je i prepun hranjivih sastojaka.
Patlidžan je zapravo poprilično podcijenjeno povrće – istraživanje patlidžana pokazuje da patlidžan može zaštititi mozak, srce i spriječiti stanična oštećenja.
Kao da to nije dovoljno, patlidžan također dodaje jedinstvenu teksturu i okus arrabbiati. Neki opisuju da je ‘gljivastog okusa’, iako to zapravo ovisi od osobe do osobe.
Recept
Tjestenina arrabbiata može se dodatno prilagoditi vašem osobnom ukusu i potrebama. Mnogi ljudi vole špagete, dok još više vole penne. Izbor je na vama – upotrijebite svoju omiljenu tjesteninu ili jednostavno uzmite bilo koju iz vašeg kuhinjskog ormarića.
Sastojci
- 1 mali patlidžan
- ¼ žličice himalajske soli Soul Food
- 250 g špageti s kukuruzom i rižom Amisa
- ¼ žličice paprike
- 1 srednji luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 srednje rajčice
- ¼ žličice kokosovog šećera Soul Food
- 3 žlice maslinovog ulja Soul Food
- 1 žličica paste od rajčice (poznata i kao koncentrat rajčice – guste materije, često u tubi)
- 2 šalice umaka od rajčice 2 šalice = 500 ml
- 1 crvena čili papričica
- 2 žlice badema Soul Food, kratko poprženog i nasjeckanog
Upute
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Operite i narežite patlidžan i rajčicu na sitne komade.
- Zagrijte tavu s maslinovim uljem na srednje jakoj vatri. Dodajte patlidžan i umiješajte sol i papriku.
- Luk i češnjak narežite na kockice.
- Nakon par minuta dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Kad omekša, dodajte češnjak i pirjajte još oko 30 sekundi.
- Dodajte pastu od rajčice i pustite da se pirja još par minuta.
- Dodajte umak od rajčice, komadiće rajčice i šećer.
- Nasjeckajte čili papričicu i bacite i nju unutra.
- Pustite da lagano vrije (mjehurići) još pet minuta.
- Bademe nasjeckajte ili zdrobite.
- Tjesteninu poslužite s umakom, dodajući sol i papar po ukusu. Ukrasite zdrobljenim bademima.
Izvor: https://hurrythefoodup.com/pasta-arrabiata/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI