Tulsi čaj
Tulsi čaj je vrlo cijenjen u ispijanjima iz čistog užitka, ljekovite ili duhovne svrhe. Tulsi je jedna od onih rijetkih biljaka koja se na gotovo svim indijskim jezicima naziva Tulasi (sanskrt) ili Tulsi! Sveti bosiljak zauzima posebno mjesto u Indiji – Ayurveda koja ga je usvojila zbog mnogih ljekovitih svojstava.
Nadimak mu je “Eliksir života” i to ne bez razloga! “Česte glavobolje?” “Jaka prehlada i kašalj?”, “Poremećaji želuca?”, “Problemi sa srcem?”. Probajte početi uzimati Tulsi!
Budući da se Tusli smatra neizmjerno svetim posebno za sljedbenike Višnua (Vaišnave), bhakte kažu da će se slobodna žena koja se moli božici Tulsi uskoro vjenčati s dobrim mužem, oni bez djece će se obdariti zdravim i lijepim novorođenčetom, a oni koji boluju od bolesti mogu se izliječiti ako se svim srcem mole boginji Tulsi.
Čaj od Svetog bosiljka ili Tulsi čaj je nešto što u indiji pripremaju kad je trebalo olakati simptome prehlade i osloboditi dišne puteve. Ovakav čaj ih je i olakšavao od iritantnog kašlja.
U ovom čaju možete uživati na razne načine:
1) Čaj od čaja možete napraviti na dolje opisani način.
2) Od suhog lišća Tulsi možete napraviti isti čaj ako je dostupan tamo gdje živite.
3) Možete jednostavno popariti sve sastojke i uživati u toplom napitku s malo meda.
Uživajte kako god želite. Budući da se okus razlikuje, možete se poigrati sa sastojcima (povećati / smanjiti) dolje navedene sastojke i prilagoditi ga svom ukusu.
Recept
Tulsi čaj po ovom receptu možete napraviti za dvije šalice. Ako želite više, naprosto povećajte sastojke i poigrajte se sa sastojcima ovog ljekovitog čaja.
Sastojci
- 1/2 šalice vode
- 1/4 žličice sjemenki komorača
- 1/4 žličice kima
- 1-2 klinčića
- 2-3 zelena kardamoma, zdrobljena
- 1 – 2 žličice čaja kineskog čajevca ili stavite zeleni čaj
- 6 – 10 listova Tulsia ili 1/2 – 1 žličice Tulsi u prahu Soul Food
- mlijeko i kokosov šećer Soul Food po ukusu
Upute
- U loncu zakuhajte vodu. Začine popecite na suho u tavici da ispuste aromu.
- Sad začine stavite u zakuhalu voud u vodu zajedno s listićima čaja.
- Dodajte Tulsi.
- Dodajte mlijeko po ukusu. Ako želite, mlijeko možete dodati odvojeno kasnije tijekom posluživanja. Obično prokuhamo mlijeko zajedno s ovom čajnom smjesom. Što god vam odgovara – nema čvrstih pravila.
- Sada cjedilom za čaj procijedite čaj i ulijte ga u šalice za čaj.
- Dodajte kokosov šećer po ukusu i poslužite vruće.
Izvor: http://chefinyou.com/2009/06/29/indian-tulsi-holy-basil-tea/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI