Vegan detoks torta
Vegan detoks torta sastoji se od ukusnih i nutritivno bogatih sastojaka, a sve dodatno zaokruženo sa matcha prahom kako bismo dodatno potaknuli čišćenje našeg organizma. Odlučili smo se za vegansku verziju ove torte, za koju se nadamo da će vam se svidjeti jednako kao i nama.
Matcha prah svi vole konzumirati u bilo kojem obliku. Iako je matcha čaj kod nas tek od nedavno poznat kao zdrav napitak, matcha sigurno nije novost u svijetu. Povijest ovog bogatog i baršunastog napitka seže do dinastije Tang u Kini koja je vladala između 7. – 10. stoljeća. S vremenom se matcha čaj probio do Japana, gdje se počeo koristiti u posebnim čajnim ceremonijama. Ali zašto je toliko popularan? Jer briga o zdravlju popularna! Upravo to je ono što kombiniramo u našoj veganskoj torti: dobar ukus sa zdravstvenim prednostima.
Za svoju vegan detoks tortu biramo kao detoks sastojak matchu, jer ona čini mnogo više od pomoći u detoksu:
- pruža zaštitu od slobodnih radikala čime štiti imunitet,
- prevenira rak,
- opušta,
- ima svojstva protiv starenja,
- svojstva sagorijevanja masti i
- poboljšanje zdravlja srca.
Evo kako smo napravili naš veganski detox kolač s matcha prahom.
Biskvit
- 2 šalice badema Soul Food, prethodno namočenih
- 2 žličice cejlonskog cimeta Soul Food
- 1 žličica naribane korice limete ili limuna
- 4 datulje Soul Food
- prstohvat himalajske soli Soul Food
Krema
- 150g indijskih oraščića Soul Food, prethodno namočenih
- 50g manga
- 30g avokada
- 1 žlica kokosovog ulja Soul Food
- 1 žlica kokosovog šećera Soul Food
- 1 žličica soka od limete
- 2 žličice cejlonskog cimeta Soul Food
- 1/2 žličice đumbira u prahu Soul Food
- 1/2 žličice kardamoma u prahu
- 2 žličice matcha u prahu Soul Food
Posip
- 2 žličice sušenog voća
- 2 žlice kokos čips Soul Food
- 2 žlice kakao nibs Soul Food
- čokoladni preljev napravljen od kokosovog ulja i sirovog kaka Soul Food
Upute
- Prvo pripremite biskvit. Dodajte bademe, cimet i sol u blender ili procesor za hranu i gnječite dok se fino ne usitne. Dodajte i koricu limete ili limuna. Zatim usitnite i dodajte datulje i mijesite dok ne dobijete ljepljivo tijesto (u multipraktiku možete zajedno pomiješati/miksati bademe i datulje, a ako radite s blenderom naš savjet je da ih najprije zasebno blendate, a zatim u drugoj posudi rukom zamijesite u “tijesto”).
- Dno kalupa za torte obložite papirom za pečenje i pritisnite biskvit na dno kalupa za tortu. Stavite je u zamrzivač.
- U maloj tavi na laganoj vatri otopite kokosovo ulje dok ne postane tekuće. U blender dodajte namočene indijske oraščiće, mango, avokado, kokosovo ulje, kokosov šećer, začine i sok od limete te blendajte dok smjesa ne postane glatka. (Ako je potrebno, dodajte malo vode kako biste olakšali blendanje). Probajte svoju kremu i po želji dodajte još šećera ili začine.
- Izvadite biskvitni dio torte iz zamrzivača, stavite kremu na biskvit i ravnomjerno razmažete. Vratite u zamrzivač na 4-6 sati da se krema malo stisne.
- Kad se krema dovoljno stisnula, izvadite svoju tortu iz zamrzivača i pažljivo uklonite stranice kalupa za torte. Na vrh stavite kokosove pahuljice, drobljeni kakao (kakao nibs) i svježe sušeno voće ili nešto drugo po ukusu. Ostavite da se torta oko 15 minuta opusti prije serviranja i rezanja torte.
- Torta će ostati dobra u frižideru nekoliko dana, a ako je poželite i dulje vrijeme čuvati možete je zamrznuti u zamrzivaču.
- Dobar tek!
Izvor: https://lolaskitchen.ch/blogs/recipes/vegan-detox-cake?lang=en
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI