Veganski sushi od prosa
Vegan sushi od prosa smo otkrili i sad smo ga uveli u izradu našeg sushija. I nama je ispočetka bilo malo čudno s prosom, ali smo se brzo naviknuli.
Nov i uzbudljiv način za izradu sushija – sushi od prosa s poprženim povrćem i umakom od brokule.
Za izradu sushija potrebno je:
- bambus prostirka za valjanje
- paketić nori algi
Ovaj vegan sushi od prosa s prženim povrćem i kremom od brokule doista je nešto posebno. Proso ima vrlo sličnu teksturu kao riža, ali je lakši i pahuljastiji. Prženo povrće pečeno je do savršenstva i blago slatkastog okusa.
Dodali smo i ukusnu laganu kremu od brokule i suncokreta. Sve ovo zajedno čini nevjerojatan zdrav i zasitan međuobrok!
Recept
Vrijeme pripreme: 45 – 50 minuta
Prinos: 5 sushi rolica
Pečeno korjenasto povrće
- 1 šalica / 100 g trakica mrkve
- 1 šalica / 100 g trakica repe
- 1 šalica / 100 g trakica korijena celera
- 1 šalica / 100 g trakica cikle
- 1 žlica maslinovog ulja Soul Food
- ¼ žličice himalajske soli Soul Food
Proso
- 1 šalica / 250 g nekuhanog prosa Soul Food
- 5 šalica / 1200 ml vode
- ½ žličice himalajske soli Soul Food
Krema od brokule
- ⅓ šalice / 50 g sjemenki suncokreta Soul Food
- ¾ šalice / 50 g svježih cvjetova brokule
- ¾ šalice / 180 ml hladne vode
- 1 žlica sojinog umaka ili tamarija Soul Food
- ¼ žlica jabučnog octa ili octa od nara RAW
+ 5 nori listova
+ umak od soje ili tamari za posluživanje
Upute
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Prekrijte protvan papirom za pečenje.
- Pomiješajte trake celera od mrkve, repe i korijena s uljem i posložite ih u pleh. Pospite malo soli po porvću. Kad pećnica dosegne dobru temperaturu, pecite povrće 35 minuta ili dok ne omekša i postane zlatnosmeđe. Izvadite ih i prohladite.
- U međuvremenu pripremite proso. Pomiješajte proso s vodom i soli i stavite kuhati. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, dok proso ne omekša. Odložite i ohladite.
- U drugoj posudi prokuhajte cvjetove brokule u puno vode oko 15 minuta. Ocijedite i isperite hladnom vodom. Sjeme suncokreta namočite na 30 minuta. Dodajte ih u blender zajedno s brokulom i hladnom vodom, umakom od soje ili tamarijem i octom. Miješajte par minuta dok ne postane glatko i kremasto. Staviti na stranu.
- Sada uzmite list nori alge i stavite je na dno sjajne strane koja se kotrlja. Na grublju stranu stavite par žlica prosa i rasporedite. Dodajte malo pečenog povrća i otprilike žlicu kreme od brokule. Gornji rub nori lista navlažite vodom i zarolajte u čvrstu sushi roladu. Nastavite, dok ne dobijete 5 sushi rolica. Vlažnim i oštrim nožem izrežite sushi na komade. Poslužite s umakom od soje ili tamarija i ostacima kreme od brokule.
- Dobar tek!
Izvor: http://www.vegansandra.com/2016/04/vegan-millet-sushi-with-roasted-root.html
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepti → RECEPTI