Veganska juha od kelja
Veganska juha od kelja sa dodatkom prehrambenog kvasca za poznati i puni okus sira te dodatkom krumpira. Zdrav, ukusan i kremast obrok.
Krumpir je bogat željezom, C vitaminom, B vitaminom, magnezijem, fosforom, niacinom i vlaknima. Jeste li znali da su engleski znanstvenici u krumpiru pronašli poseban sastojak – kukoamin – koji štiti od visokog tlaka. Narodni recept je da umivanjem sa sokom od limuna liječi akne, ekcem i mrlje na licu.
Delikatesni kvasac je prepun vitamina i minerala, vlakana i cjelovitih proteina. Sadrži prirodni B kompleks, cink, selen i folnu kiselinu. Ne sadrži gluten niti laktozu.
Kelj i njegovi benefiti su općepoznati i vrijede za nas izvana i za nas iznutra. Od zdravlja očiju, kože i kose pa sve do jačanja imuniteta i snižavanja lošeg kolesterola. Uživajte u kelju u varijaciji gusta juha od kelja 🙂
Recept
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 35 min
Ukupno vrijeme: 45 min
Serviranja: 4-6
Sastojci
- luk, sjeckani
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 1 kilogram krumpira, nasjeckan na kockice
- 4 šalice povrtnog temeljca za juhu ili vode
- 1 konzerva bijeli grah, ocijedite i isperite
- 2/3 šalice delikatesnog kvasca Soul Food
- 1 žličica himalajske soli Soul Food
- 1/2 žličice kajenskog papra Soul Food
- 1/2 žličice mljevenog timijana
- 1/4 žličice paprike
- 1/4 žličice curry Soul Food
- 1 glavica kelja, nasjeckana na sitne komade
Upute
- U velikoj posudi na srednje jakoj vatri ugrijte malo vode ili ulja (ako koristite). Dodajte nasjeckani luk i promiješajte; kuhajte dok ne omekša i lagano porumeni, otprilike 5-7 minuta. Dodajte češnjak; kuhajte 1 minutu.
- Dodajte krumpira i temeljac ili vodu; dovesti do vrenja. Pokrijte i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta.
- U lonac dodajte grah i prehrambeni kvasac, a zatim miješajte štapnim mikserom sve dok ne postane glatka juha. Ako koristite blender ili procesor hrane, polako dodajte juhu u blender i miješajte dok ne postane glatko; radite u dvije serije ako je potrebno. Vratite juhu u lonac.
- Smanjite toplinu da se pirja. Dodajte sol, papar, timijan, papriku i curry. Promiješati.
- Dodajte nasjeckani kelj i dobro promiješajte. Pokrijte i kuhajte dok se kelj ne povene, oko 5 minuta.
- Poslužite vruće, a dekorirati možete tako da pospete mrvice delikatesnog/prehrambenog kvasca.
Izvor: https://www.emilieeats.com/cheesy-vegan-potato-kale-soup/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI