Veganska poslastica bez glutena
Veganska poslastica bez glutena. Preukusni kolačići koje bismo mogli jesti svakodnevno! Kombinacija s pistachijem nas dodatno raspamećuje.
Ako niste pronašli recept za veganske kolačiće bez glutena koji vrijedi napraviti, onda niste tražili na pravom mjestu. Ovo je zasigurno jedan od najboljih kolačića IKAD …. a dobri su za vas i lako ih je i napraviti! Što više možete poželjeti od kolačića?
Domaći kolačići s bogatim okusom, teksturom, komadićima sušenog voća… tko kaže da jedan kolačić ne može imati sve?
Što je u tim nevjerojatnim kolačićima?
- Bademovo brašno: zdrava nutritivno bogata namirnica za pečenje bez glutena. Bogato proteinima, manganom, vitaminom E i mononezasićenim mastima, s niskim postotkom ugljikohidrata, a visokim postotkom VLAKANA.
- Aru prah: Izvrsna alternativa kukuruznom škrobu u receptima. Sadrži više vlakana i kalcija, a ima i visoku količinu kalija, željeza i vitamina B.
- Kremasti maslac od lješnjaka: Napravljen od lješnjaka koji su izvrstan izvor zdravih masti, vitamina E i magnezija. Ako želite, možete se igrati s receptom i zamjeniti ga maslacem od suncokretovih sjemenki.
- Naribane jabuke: prekrasan sastojak koji imate u svom zdravom kolačiću! Volimo ih koristiti za dašak svježine u kolačićima, a i kao dodatni zaslađivač.
- Čisti agava sirup: Nižeg glikemijskog indeksa od trsnog ili smeđeg šećera, a sadrži kalcij, željezo, magnezij, kalij, cink, bakar i mangan.
- Tamna čokolada: bogat izvor antioksidansa i minerala… plus ČOKOLADA JE !!!
- Pistacije: Osim što su izvrstan izvor zdravih masnoća, vlakana, bjelančevina, antioksidansa, vitamina B6 i tiamina, dodaju okus, boju i hrskavost!
- Sušene brusnice: bogate antioksidansima, vlaknima, kalijem, kalcijem, vitaminom A, a kolačićima donose lijepu teksturu te jedva čekate da ih zagrizete!
Veganska poslastica bez glutena je jednostavna za napraviti, a kolačići su nevjerojatni. Vidjet ćete kroz cijeli tekst fotografije korak po korak kako napraviti veganske kolačiće bez glutena.
Tijesto za ove kolačiće gotovo je za manje od 5 minuta.
Neka vas ne zavara kako lijepo i složeno izgledaju ovi kolačići. Njih je SUPER jednostavno napraviti. Pomiješajte suhe sastojke. Pomiješajte mokre sastojke. Kombinirajte to dvoje. Dodajte čokoladu, orašaste plodove i suho voće. Tako je jednostavno!
Ako želite savjet, koristite žlicu za sladoled za oblikovanje kolačića kako biste ih napravili ujednačene veličine.
Možete upotrijebiti i dvije žlice. Stavite ih na lim za pečenje. Vlažnom rukom pritisnite kolačiće kako se tijesto ne bi zalijepilo. Lim za pečenje obložite masnim pek papirom za pečenje kako biste si olakšali vađenje kolačića i kasnije i čišćenje.
Nakon što se kolačići malo ohlade, prebacite ih na rešetku.
Ako imate staklenku za kolačiće, napunite je ovom delicijom! Veganska poslastica bez glutena i bez zadrški za nepce 🙂
Ostavite da se kolačići POTPUNO ohlade prije spremanja u posudu. Pokušajte se suzdržati da ih ne pojedete nekolicinu odmah, ali zato odmah napravite duplu količinu i spremite za kasnije. Dobro će doći bilo kojoj prilici i ukusni su svakome!
Ako idete u goste ili ih naprosto želite nekome pokloniti, stavite ih u vrećicu i zavežite mašnicom – izgledaju fenomalno, zar ne?
Recept
Veganska poslastica bez glutena i bez mlijeka.
Prinos: 24 kolačića
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Ukupno vrijeme: 25 minuta
Sastojci
- 2 šalice bademovog brašna Soul Food
- 1/4 šalice aronije u prahu
- 1 žličica sode bikarbone Soul Food
- 1/4 žličice himalajske soli Soul Food
- 1/4 šalice kremastog maslaca od lješnjaka Soul Food
- 1/3 šalice čistog agavinog sirupa
- 1/4 šalice naribane jabuke
- 1 žličica ekstrakta vanilije, prema želji
- 1/4 šalice nasjeckane tamne čokolade
- 1/4 šalice nasjeckanih pistachia ili nekog drugog orašida
- 1/4 šalice brusnica Soul Food
Upute
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Možda će vam trebati 2 lima za pečenje da stanu svi kolačići, a da bude dovoljno mjesta između njih.
- U velikoj posudi pomoću vilice pomiješajte bademovo brašno, aru prah, prašak za pecivo i sol. Pazite da nema nakupina bademovog brašna.
- U maloj posudi, također pomoću vilice, pomiješajte maslac od lješnjaka, sirup, jabuke i vaniliju dok se dobro ne sjedine.
- Umiješajte mokre sastojke u suhe i dobro promiješajte. Zatim umiješajte čokoladu, pistacije i višnje.
- Upotrijebite dvije žlice ili žlicu za sladoled za oblikovanje tijesta u kuglice i stavljanje na pripremljene limove. Vlažnom rukom lagano poravnajte kolačiće.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta, dok kolačići ne počnu dobivati smeđu boju i dok ne omekšaju. Pazite da se ne dodiruju prilikom pečenja.
- Ohladite najmanje 5 minuta, a zatim prebacite na rešetku. Kad se kolačići potpuno ohlade, čuvajte ih u nepropusnoj posudi. Kolačići će ostati svježi oko tjedan dana pri sobnoj temperaturi ili ih možete zamrznuti i tako držati do 6 mjeseci.
Bilješke uz recept
* Bilo koji maslac od orašastih plodova ili sjemenki dobro će djelovati u receptu ukoliko je kremast. Potražite marke bez dodatnih sastojaka osim orašastih plodova / sjemenki.
* Ako ne volite / nemate pistacije, upotrijebite druge orašaste plodove / sjemenke po izboru.
* Ako želite, dodajte drugo suho voće umjesto brusnica. Pobrinite se da uzmete ono koje je nezaslađeno i nesumporirano.
Nutritivne vrijednosti
Slijede okvirne nutritivne vrijednosti jednog kolačića.
Nutritivne vrijednosti | na 1 kolačić |
Energetska vrijednost | 104 kcal |
Masti | 7 g |
od čega zasićene | 2 g |
od čega trans masti | 0 g |
od čega nezasićene | 5 g |
Kolesterol | 5 mg |
Natrij | 59 mg |
Ugljikohidrati | 8 g |
Vlakna | 1 g |
Šećer | 6 g |
Protein | 2 g |
Izvor: https://debraklein.com/gluten-free-vegan-cookies-recipe/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI