Veganska sarma
Veganska sarma punjena sa lećom, žitaricama i začinima, a okusa su slične poljskom golabkiju. Kiseli kupus je jedno od rijetkih zelenih povrća u sezoni u ovo doba godine, a sarma je vrhunsko i jedno od obožavanijih jela s kiselim kupusom.
Isplati se proći sav onaj proces pripremanja kiselog kupusa i listova te pripremanja nadjeva. Toliko je fino i može se jesti više obroka.
Napravit ćemo nadjev na bazi leće, jer tradicionalni recepti za punjeni kupus zahtijevaju mljeveno meso. Već smo se do sad naučili da je kombinacija leće i žitarica dobra vegetarijanska zamjena (mogu se dodati i sjemenke uz tu kombinaciju).
Kiseli kupus je od davnina poznat kao odličan izvor vitamina C te su ga spremali za zimsku namirnicu. Još i dan danas je velika tradicija pripravljanja kupusa za zimnicu. Mnoge tradicije izumiru, ali nadajmo se da ova neće, obzirom da je nevjerojatno ukusan, hranjiv i ljekovit!
Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine.
Odličan je izvor vitamina B12 pa se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.
Recept
Ove veganske sarmice izvrstan su pokazatelj zemljanog okusa leće i slatko kisele juhice od kiselog kupusa i paradajza.
Prije početka ovog ukusnog, ali pomalo dugotrajnog recepta budite sigurni da ste prokuhali leću i bulgur. Savjetujemo ih skuhati dan ranije. Sastojke za punjenje također možete pripremiti i čuvati u hladnjaku dok ne budete spremni za izradu sarmica.
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Ukupno vrijeme: 2 sata
Porcije: 5
Sastojci
Za juhu
- 1 srednje luk nasjeckani
- 4 češnja češnjaka nasjeckanog
- 1 rajčica, koja se poprži na ulju, ili uzmite pelate
- 2 rajčice narezane na kockice i pasirane u blenderu ili bočica paradajz sosa
- 1 žličica himalajske soli Soul Food
- prstohvat crnog papra Soul Food
- maslinovo ulje Soul Food
- 1 – 2 čaše vode
Kiseli kupus i punjenje
- 1 veliki kiseli kupus + malo narezanog
- 3 šalice kuhane leće pomiješano sa 1/4 šalice suhe zelene leće Soul Food
- 1 šalica kuhanog zrna bulgura, smeđe riže, kvinoje ili sl., mi smo se odlučili za bulgur Soul Food
- 1 srednji luk nasjeckani
- 2 češnja češnjaka nasjeckana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žličice limunovog soka
- 1 žličica paprike dimljene ili slatka
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra Soul Food
- 1/2 žličice himalajske soli Soul Food
Upute
- Pripremite kiseli kupus, izrežite listove i odstranite tvrde srednje dijelove. Kada su listovi pripremljeni, krenite raditi smjesu.
- U zdjeli pomiješajte leću, bulgur i ostale sastojke da se dobro sjedine.
- Punite list po list kiselog kupusa. Okrenite peteljku prema sebu, stavite manju količinu na list, te počnite rolati prema van te kad dođete do kraja, krajeve stavite unutra (prstima natiskajte) i dobili ste svoju prvu sarmicu. Pazite da ih ne zarolate niti prejako niti preslabo. Napravite sve dok ne potrošite cijelu smijesu ili cijelo kiselo zelje. Ostaka kiselog zelja narežite na trakice.
- Sarmice su spremne, pripremimo lonac i juhicu u kojoj će se kuhati.
- Uzmemo veći lonac, popirjamo na maslinovom ulju redom luk, rajčice i začine te zalijemo prvo s vrlo malo vode da se do kraja luk omekša. Smanjimo vatru, polako spuštamo svoje sarmice u lonac i slažemo ih “na kat” te pokrijemo ostatkom narezanog kiselog zelja. Prelijemo paradajz sosom i vodom.
- Pustimo da zavrije, a zatim smanjimo vatru da lagano kuha cca još nekih 60 min. Podlijevajte s vodom po potrebi.
- Za posluživanje stavite dvije sarmice na tanjur i prelijte juhicom.
Bilješke uz recept
Ovo je vrlo blago punjenje, stoga se možete igrati sa začinima. Evo nekoliko ideja za začin:
- Dodajte čili u prahu
- Kim za jugozapadni štih
- Stavite malo nasjeckanog svježeg kopra ili sjemenke kima
- Dajte talijanski štih s origanom i bosiljkom
- Krenite u bliskoistočnom smjeru dodavanjem cimeta i možda neke metvice.
Izvor: https://blog.fatfreevegan.com/2013/01/vegan-cabbage-rolls.html
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI