Veganske zobene pločice
Veganske zobene pločice dolaze u svim oblicima i veličinama – hrskave, mekane, voćne ili orašaste – volimo sve varijacije ove prikladne i ukusne grickalice ili doručak. Ali pazite, ako tražite veganski verziju, nisu sve zobne pločice veganske i nisu sve veganske pločice zdrave.
Ovisno o tome kakve konzistencije volite vaše zobene pločice, bit ćete vrlo zadovoljni ili vrlo nezadovoljni našim receptom. Hrskave i vlažne verzije zahtijevaju prilično malo dodanih ulja, tako da naš recept nudi vlažnije pločice.
Odabir dodataka je vrlo bitan kod izrade veganskih pločica – možete im dodati datulje ili drugo sušeno voće tako da budu više na slatkoj i vlažnijoj strani ili želite puno hrskavije dodajući im orasima i sjemenkama.
Za šarenu proljetnu verziju dodajte bobice u tijesto na samom kraju – dobit ćete lijepu dozu antioksidansa na taj način kao bonus. Zamišljam da biste mogli dodati i nasjeckanu jabuku ili krušku tijekom hladnijih mjeseci. Ili na vrh pospite nekoliko čipsa od tamne čokolade ili kakaa!
U prekrasno šareno proljeće na svoje zobene pločice možete dodati bilo koje bobice, koje su pune antioksidansa. U zimu dodajte narezane jabuke ili kruške, ili ih pak pospite kakao nibsom!
Složeni ugljikohidrati održavaju vaš šećer u krvi stabilnim i vaše tijelo nekoliko sati izvan zone gladi (ovisno o tome koliko pojedete).
Zob je odlično gorivo za vaš mozak i ovaj recept je bez glutena za sve koji ne mogu probaviti ovaj biljni protein. Ako želite, zamijenite zobeno brašno s nekim drugim brašnom. Uvijek imamo neko biljno mlijeko kod kuće ili ga sami napravimo. Biljna mlijeka se često dodaju zobene pahuljice i pločice.
Budući da se u kupovnim pločicama suočavamo sa svim tim dodanim šećerima, uljima i izoliranim biljnim bjelančevinama, češće ste suočeni s neželjenom hranom prerušenom u “proteinsku pločicu” ili “granola pločicu”. Mnogi od njih su zaslađeni i medom, što nije vegansko pa vegani moraju obraćati posebnu pažnju.
Izvrstan način da svoju prehranu obogatite i učinite zdravijom je da ćete u kuhinji imati takve domaće poslastice i grickalice da ne kupujete previše kupovnih grickalica.
A sad, prijeđimo odmah na jednostavni recept za veganske zobene pločice, jer više ne želimo držati u neizvjesnosti!
Recept
Serviranja: 12 pločica
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Ukupno vrijeme: 30 min
Ove jednostavne veganske zobene pločice napravljene su sa pregršt jednostavnih i zdravih sastojaka, prirodno bez glutena – bez ulja, bez rafiniranog šećera, samo 100% nutritivnog bogatstva.
Sastojci
Suhi sastojci
- 1 šalica zobi (90g)
- 1 šalica zobenog brašna (120 g)
- 1 žličica cimeta cejlonskog Soul Food
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ himalajske soli Soul Food
Mokri sastojci
- 2 zrele banane, nasjeckane ili napravljene na pire
- ½ šalice biljnog mlijeka
- 1-2 žlice agavinog sirupa Soul Food
Opcionalni dodaci
- ⅓ šalica oraha, nasjeckanih (40 g)
- 5 datulja Soul Food, nasjeckanih
- ¼ šalica kokosovih pahuljica Soul Food (20 g)
- 2 žlice chia sjemenki Soul Food
Upute
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite svoj protvan koji se ne lijepi ili stavite masni papir za pečenje kako bi se pločice lakše izvadile.
- Ako želite brzo napraviti svoje zobeno brašno, u blender ili procesor za hranu stavite 1,3 šalice (ili 120 g) valjane zobi te ih zblendajte ili pulsirajte.
- U velikoj zdjeli kombinirajte sve suhe sastojke. Vaš zob, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Miješajte nekoliko sekundi špatulom. U drugoj posudi izgnječite ili nasjeckajte zrelu bananu i pjenjačom ili vilicom izmiješajte biljno mlijeko mlijeko i agavin sirup.
- Sada, vlažne sastojke, izlijte na suhe i dobro kombinirajte. Ovdje možete dodati bilo koje orašide, sjemenke ili sušeno voće po vašem ukusu.
- Stavite smjesu na masni papir ravnomjerno rasporedivši. Pločice trebaju biti visoke 3 cm. Na kraju, posipajte pločice posipom po vašem izboru i pecite oko 18-20 min, dok ne učvrsnu i lagano poprime zlatnu boju. Vrijeme pečenja ovisi o tome kako tanko razmažete svoje pločice i koliko želite da budu mekani ili hrskavi.
- Stavite jelo hladiti na 10 minuta, a zatim razrežite na pločice. Možete ih držati u posudi za kekse do nekoliko dana ili ih pojedinačno zamotajte u pek papir i zamrznite do 3 mjeseca.
Kako vam se sviđaju naše zobene pločice i koji su vaši brzi zalogaji na biljnoj bazi? Slobodno komentirajte u nastavku i ocijenite naš recept! Označite nas na Instagramu ako ste ga napravili ili spremite recept za kasnije.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI