Veganski Čili Sin Carne
Veganski Čili Sin Carne već je mnogo godina jedno od naših najdražih osnovnih jela je veganski čili sin carne. Recept je počeo s prilično neinspirativnom, nespretnom mješavinom: konzerva graha, umak od rajčice, kukuruz i začini. Bilo je to što nije oduševljavalo okusom ili genijalnošću – ali je brz i hranjiv obrok, a potpuno veganski.
Nakon godina usavršavanja početničkog recepta, proizašao je predivan i zdrav veganski recept za čili! Posebno tijekom hladnijih dana ništa se ne osjeća bolje od lijepe, srdačne zdjele čilija sin carnea!
U usporedbi s čilijem con carneom (što znači s mesom), naš zdravi i slani veganski čili s grahom je s niskim postotkom masti i bogat vlaknima, što vam omogućava uspjeh u prehrani! Nudi nisku kalorijsku vrijednost, a istovremeno puni prekrasnim esencijalnim hranjivim sastojcima – pazeći da se dobro hranite, imate stabilan šećer u krvi i da se u potpunosti zasitite satima.
Znači, super je i za gubitak tjelesne masti i za sticanje mišića!
Zašto je naš zdravi i brzi veganski čili najbolji
Postoji toliko mnogo razloga zbog kojih je ovaj topli čili jedan od prijedloga za vaš obavezni tjedni obrok. Kao prvo, sprema se od gotovo sve hrane na biljnoj bazi koja se već nalazi u vašoj smočnici – tako da za ovaj obrok ne morate kupovati nijedan sastojak.
- Izvrsno za mršavljenje ili održavanje tjelesne forme
- Bogat proteinom i vlaknima
- Jako zasićuje i vrlo je hranjivo
- Izvrsno za posluživanje i za ne-vegane/ne-vegetarijance
- Pikantan i pravo utješno jelo
- Jeftini i svakodnevni sastojci
- Savršeno za pripremu obroka za slijedeći dan/dane
- Jednostavna prilagodba recepta
Nutritivna vrijednost ovog recepta također je omamljujuća. Gotovo 14 grama vlakana, preko 15 grama proteina i puno esencijalnih vitamina i minerala po porciji!
Kako napraviti veganski Čili Sin Carne
Imate li apetita? Odlično, jer ćemo s vama podijeliti ono što će vam trebati da napravite ovaj jednostavan čili sin carne (veganski čili s grahom) za manje od 40 minuta – od čega samo 10 možete kuhati ili pripremati.
E sad, u ovom srdačnom veganskom čiliju možete uživati sve sami, ali ako ga želite redovito praviti, postoji toliko puno stvari u kojima možete uživati u njemu da jelo bude zanimljivo i dodate još više hranjivosti.
- Smeđa basmati integralna riža Soul Food ili bijela integralna basmati riža Soul Food
- Bulgur Soul Food, quinoa Soul Food ili heljda
- Kukuruzni kruh
- Pečeni krumpiri
- Tortilja čips
Što se tiče izbora za preljev, neki od najboljih su zeleni luk, avokado, vegansko vrhnje ili jogurt, svježi korijander, svježa rajčica, ljuti umak ili neki komadiće veganskog sira.
U slučaju da se pitate, ovaj veganski čili također se lijepo smrzava. Prilikom kuhanja u šarži razdijelite spremnike veličine vrećica ili vrećice za zamrzavanje, koje možete ponovno zagrijati po svojoj želji. U hladnjaku obično traje oko 4 dana.
Što se tiče začina, možete dodati više ili manje kajenske paprike, ovisno o željenoj ljutini, začiniti je dimljenom paprikom ili čak unijeti malo kakaa u prahu!
Nadamo se da smo vam ponudili puno ukusnih izbora! E sad, upustimo se u naš vrlo lagan, ukusan i zdrav recept za veganski čili sin carne.
Recept
Serviranja: 4
Vremena pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Ukupno vrijeme: 30 min
Sastojci
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 srednja luka, nasjeckana (200 g)
- 1 ½ šalice povrtnog temeljca (360 ml)
- 1 paprika, sitno nasjeckana (150 g)
- 2 srednje mrkve, sitno sjeckane
- 1 mala tikvica, sitno sjeckana
- Umak od rajčice Biona, (420 ml)
- 6 žlica paste od rajčice (100 g)
- 1 šalica kukuruznih zrna (165 g)
- 2 šalice crnog graha, skuhanog (350 g) ili Adzuki grah Soul Food
- 1 šalica slanutka Soul Food, skuhanog (160 g)
- 3 žlice soja sosa Soul Food ili tamari Soul Food
- 1 žlica slatke ili ljute mljevene paprike
- ½ žličica kajenskog papra Soul Food
- Himalajska sol Soul Food po ukusu
Preljevi (neobavezno)
- Sojin jogurt
- Avokado
- Korijander
Upute
- Zagrijte veliku posudu za prženje i dinstajte češnjak i luk na srednje jakoj vatri dok blago ne omekšaju.
- Dodajte pola šalice povrtnog temeljca, papriku, mrkvu i tikvice. Kuhajte još 5 minuta, povremeno miješajući.
- Sada dodajte sve preostale sastojke (ostatak povrtnog temeljca, umak od rajčice, pasta od rajčice, kukuruz, grah, slanutak, sojin umak, paprika i kajenski papar). Dobro promiješajte, a zatim ostavite da se smjesa pirja, nepokrivena, još 15 minuta, dok se ne zgusne.
- Dodajte još kajenskog papra i himalajske soli po ukusu, a zatim poslužite toplo samo ili s rižom, čipsom od tortilje, pečenim krumpirom ili kukuruznim kruhom. Uživajte!
Bilješke uz recept
Umjesto tikvica, mrkve i paprike možete koristiti bilo koje povrće koje volite. Ukupni iznos možete povećati ili smanjiti po želji – samo prilagodite tekućinu u skladu s tim. Crni grah i slanutak mogu se zamijeniti za bilo koji drugi grah poput crnog graha ili bijelog graha.
Ako tražite više “mesnato” iskustvo i dodatno žvakanje, u čili možete dodati malo teksturnog biljnog proteina. Za inačicu bez glutena, umjesto sojinog umaka jednostavno koristite tamari.
Prilagodite vrućinu kroz količinu kajenskog papra i slobodno eksperimentirajte s dimljenom paprikom ili žlicom kakaa u prahu. Ovo je odličan veganski recept za cijelu obitelj jer se sir ili vrhnje na bazi mlijeka jednostavno mogu dodati u pojedinačne zdjele prije posluživanja za one koji ne bi htjeli pojesti potpuno veganski obrok.
Više izbora za preljev uključuju komadiće veganskog sira ili vegansko kiselo vrhnje!
Jeste li napravili ovaj recept? Tagirajte @soulfood_cro na Instagramu i označite ga #soulfood_cro
Javite nam kako vam se sviđa! Ostavite komentar, podijelite ga i ocijenite – to je vrlo korisno za nas i ostale čitatelje.
Izvor: https://nutriciously.com/chili-sin-carne-vegan/
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI