Veganski kibbeh s bundevom
Veganski kibbeh s bundevom prava je istočnjačka delicija. U vrijeme bundeva, šteta bi bilo ne napraviti ovo jelo. Izgleda komplicirano, ali krajnji rezultat je neprocjenjiv!
Što je kibbeh?
Kibbeh je iz obitelji jela koja se temelje na začinjenom mljevenom mesu i žitaricama te je popularna u bliskoistočnoj kuhinji. U Levantinskoj kuhinji obično se koristi bulgur pšenica koja se potom s mesom oblikuje u kuglice zajedno s prženim pinjolima i začinima. Također se može složiti i kuhati na pladnju ili poslužiti sirovo. U Iraku se nalaze verzije s rižom ili farinom. Neki recepti dodaju griz.
Kibbeh se smatra nacionalnim jelom mnogih bliskoistočnih zemalja, uključujući Libanon i Siriju. Verzije slične Kibbehu spravljaju se u Egiptu (kobeiba), Izraelu, Iraku, Iranu, Armeniji (kuefteh) i Turskoj, kao i u Palestini, Jordanu i Cipru (koupes).
Također se nalazi u zemljama Latinske Amerike, koje su primile značajan broj imigranata s Levanta tijekom kasnog 19. i početkom 20. stoljeća, kao i dijelova Sjeverne Amerike.
Kako se radi veganski kibbeh?
Sako jelo je moguće napraviti u veganskoj ili vegetarijanskoj verziji pa tako i kibbeh.
Umjesto mesa će se koristiti mahunarke u kombinaciji s povrćem, što će dati fenomenalan izgled i okus. Mahunarkama uvijek možemo pridružiti neku od sjemenki za bolju iskoristivost proteina iz mahunarki. To sve upotpuni se sa orašidom za jos bogatiji i cjelokupniji okus.
Recept
Kad bismo morali odabrati samo jedan recept to bi bez sumnje bio recept za naš voljeni veganski kibbeh od bundeve. Osim što nam je jedan od najdražih, recept zaista svaki puta uspije!
Vrijeme pripreme: 2 sata 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 3 sata
Prinos: 4-6 porcija
Kibbeh smjesa
- 1,5 šalice bundeve kuhane na pari i pasirane
- 4,5 šalice bulgura Soul Food, kuhanog
- 1,5 žlica paprike
- 2 žlice kumina u prahu
- 2 žlice mljevenog korijandera
- 1 žlica cimeta Soul Food
- himalajska sol Soul Food, po ukusu
- crni papar Soul Food, po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja Soul Food
- 1 žlica lanenog sjemena Soul Food, mljevenog
Smjesa za nadjev
- 1.400 g smrznutog ili svježeg špinata
- 1 šalica kuhanog slanutka Soul Food
- ¼ šalica prženih oraha, grubo nasjeckanih
- 1 šalica rajčice narezane na kockice
- sok od jednog velikog limuna
- 1 veliki crveni luk, sitno nasjeckan
- 3-4 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1,5 žlica maslinovog ulja Soul Food
Upute
- Započnite kuhanjem bundeve na pari te kad je kuhana sameljite je u pire uz pomoć blendera.
- Skuhajte bulgur prema uputama na pakiranju i začinite solju – ne bi trebalo potrajati predugo jer je bulgur već prokuhan pa ga dobro pazite da ne postane kašast.
- Stavite buču, bulgur, začine, lan i maslinovo ulje u veliku zdjelu i temeljito promiješajte. Trebali biste imati smjesu koja se lako može oblikovati i nije previše mrvičasta. Ako je previše “mokra”, dodajte malo više bulgura ili možete dodati malo mrvica ili malo aru praha ili tapioke. Smjesu stavite u hladnjak da se ohladi i stegne na par sati.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Za nadjev pirjajte luk i češnjak na umjerenoj vatri na maslinovom ulju 5-8 minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckanu rajčicu, špinat, sol i paprom po ukusu. Dodajte slanutak (zajedno s malo vode ako osjetite da se smjesa suši – iako to ne bi trebao biti slučaj ako koristite smrznuti špinat jer će pustiti vlastitu vodu) i pustite da se krčka na laganoj vatri.
- U zasebnoj tavi tostirajte orahe nekoliko minuta uz često miješanje, a zatim dodajte ostatku smjese od špinata. Dinstajte na laganoj vatri 8-10 minuta uz povremeno miješanje. Okusite i prilagodite začine po potrebi prije isključivanja vatre. Dodajte sok od limuna.
- Sada je vrijeme za izradu kibbeha. Uzmite jednu žlicu smjese bulgura i poravnajte na dlanu. U sredinu stavite 1 žličicu smjese od špinata i slanutka te ju lagano utisnite (pazite da ne napravite rupu). Ostatkom bulgur “tijesta” preklopite po smjesi od špinata te oblikujte zatvorenu kuglu ovalnog oblika i nježno tapšajte da biste je učvrstili. Ponavljajte sve dok ne potrošite cijelu smjesu blugura.
- Stavite kibbeh na obloženi lim za pečenje i premažite malo maslinovim uljem. Pecite 25-30 minuta ili dok ne porumene, preokrećući jedanput kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.
Bilješke uz recept
- Gotovo uvijek za ovaj recept koristi se kuhana bundeva na pari. Ako se kuha u vodi, biva smjesa prevodensata. Ako je ipak kuhate u vodi, ostavite ju da se dobro ocjedi i osuši.
- Bulgur je prokuhan, pa ga možete jednostavno kuhati tako da ga stavite u posudu i dodate kipuću vodu, a zatim pet minuta prekrijete kuhinjskom krpom (slično kao što biste napravili kus-kus).
- Ovaj recept daje više nadjeva od stvarne smjese kibbeha pa preporučujemo ili prepoloviti sastojke nadjeva ili udvostručiti sastojke smjese.
Izvor: https://www.onearabvegan.com/2017/06/vegan-pumpkin-kibbeh-2-0/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI