Veganski kremasti sirni namaz
Veganski kremasti sirni namaz izgleda kao savršena opcija kada tražite nešto ukusno za namazati na jutarnji tost. Zašto ga ne biste napravili sami? Opcije kupljene u trgovini mogu sadržavati razne dodatne sastojke i aditive, a napraviti domaći veganski kremasti sirni namaz jednostavniji je nego što mislite!
Sir je vjerojatno hrana broj 1 za kojom mnogi vegani žude. Da, okus sira je ono što vegane vraća k njemu. Zapravo, ispada da je sir prilično ovisan. Zašto? Zbog proteina mlijeka koji se zove kazein. Kada konzumirate mliječne proizvode prilikom probave kazein oslobađa supstancu sličnu opijatu – kazeomorfine. Kazemorfini pokreću takav zarazni i ovisnički odgovor da su čak uspoređivani s heroinom.
Zašto postoji kazein u siru? Priroda je pametna. Kad se dijete rodi, mora piti majčino mlijeko jer bi u suprotnom umrlo. I tu dolazi priča o kazeinu. Kazein je odgovoran za poticanje bebe da pije mlijeko sve dok ne odraste dovoljno veliko da jede krutu hranu.
Ljudsko mlijeko također sadrži kazein, ali to je samo 2,7 grama kazeina po litri. Usporedite ga s 26 grama po litri kravljeg mlijeka, što je previše za nas odrasle ljude, i iznenađenje, iznenađenje – sir je najviše koncentrirani izvor kazeina. Zato toliko volite sir!
Ovo je još jedan razlog za odbacivanje mlijeka, posebno sira. Veganski kremasti sirni namaz je puno lakša varijanta sira za naš organizam. Od ovog recepta napravit ćete ukusan veganski kremasti sirni namaz koristeći samo 6 osnovnih sastojaka. Da se još više približimo stvarnom okusu, dodali smo sušeni kopar, peršin i češnjak.
Slobodno budite maštoviti i napravite izvorni veganski kremasti sirni namaz s indijskim oraščićima, limunovim sokom, prehrambenim kvascem, vodom, jabučnim ocatom i soli. Zatim možete pomiješati svoje omiljene dodatke, na primjer, sušene rajčice, ružmarin, bosiljak, karamelizirani luk i još mnogo toga.
Obožavamo uživati u ovom namazu na tostu od svježeg raženog kruha s krastavcima i rajčicom. Možete ga umiješati i u jela sa tjesteninom, staviti na pizzu, namazati u wrap-ove ili ga koristiti umak za svježim povrćem.
Idemo na recept!
Za 1 teglicu
Sastojci
- 1 šalica sirovih indijskih oraščića Soul Food (namočenih preko noći u vodi *)
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice prehrambenog kvasca Soul Food
- 1 žličica jabučnog octa
- ¼ žličica himalajske soli Soul Food
- 1 – 4 žlice vode (po potrebi za prorjeđivanje)
- 1 žlica sušenog kopra (neobavezno)
- 1 žlica sušenog peršina (neobavezno)
- 1 češanj češnjaka (neobavezno)
Ostali neobavezni dodaci
- sušene rajčice
- sjeckani proljetni luk
- karamelizirani luk
- ruzmarin
- bosiljak
- dimljena paprika
- crvena paprika
Upute
- Procijedite natopljene indijske orahe.
- Stavite sve sastojke, osim vode, u procesor za hranu ili blender i miješajte dok ne postane glatka.
- Ako je potrebno, razrijedite dodavanjem 1 – 2 žlice vode. Smjesa treba biti maziva, ali ne i tekuća.
- Ukoliko to želite, na kraju dodajte još neke začine prema vlasitom ukusu.
- Prebacite sirni namaz u staklenu posudu ili plastičnu posudu. Sir će se zgusnuti nakon sat vremena i bit će spreman za konzumaciju.
Ovako pripremljen veganski namaz treba iskorisiti unutar 4 dana uz uvijet da ga držite u hladnjaku. Ako ste u žurbi, možete upotrijebiti brzu metodu za namakanje – dovedite vodu do vrenja, prelijte preko indijskih oraščića i ostavite da se natapaju 20 minuta.
Dobar tek!
Izvor: https://thethrivingvegan.com/vegan-cream-cheese/
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI