Začinjena veganska juha od smeđe leće
Okusi mediteranske kuhinje – fusion indijske kuhinje
Začinjena veganska juha od smeđe leće ima nevjerojatnu obilnu teksturu, koja je lagano kremasta (bez vrhnja). Trik je da dio leće usitnite štapnim mikserom ili blenderom netom pred kraj kuhanja, a zatim je vratite u lonac. Dobro je uravnotežena pa se broji kao obrok ako pojedete velikodušno napunjene tanjure. Juha od smeđe leće lako se pakira za ručak, a ako je štogod ostane, okus je još bolji sljedeći dan. U slučaju da napravite previše juhe, slobodno je smrznite. Prije početka kuhanja, bilo bi dobro sve sastojke prethodno pripremiti.
VEGAN/BOGATO PROTEINIMA/MEDITERAN
4 – 6 serviranja
Sastojci:
- ¼ šalice ekstra djevičanskog Maslinovog ulja Exclusiva BIO
- 1 srednjeg žutog ili bijelog luka, nasjeckan
- 2 mrkve, oguljene i nasjeckane
- 4 režnja češnjaka, zgnječenog ili nasjeckanog
- 2 žličice kumina u prahu
- 1 žličica Curry praha Soulfood BIO
- ½ žličice sušene majčine dušice
- 1 velika konzerva (800g) rajčice/pelate ili 1/2 litre organskog rustikalnog umaka od rajčice Passata rustica Biona BIO
- 1 šalica Smeđe leće Soulfood BIO
- 4 šalice temeljca od povrća (može se zamijeniti vodom)
- 2 šalice vode
- 1 žličica Himalajske soli Soulfood, po želji
- prstohvat crvene paprike
- prstohvat crnog papra, svježe samljevenog
- 1 šalica nasjeckanog zelenog povrća (npr. kelj, uklonite tvrdu sredinu)
- Sok od ½ do 1 cijelog limuna, za još bolji okus
Upute:
- U zdjeli zagrijte maslinovo ulje na srednje visoku temperaturu. Četvrtina šalice maslinovog ulja može na prvu izgledati puno, no upravo ono daje taj bogati okus ovoj hranjivoj i finoj juhi.
- Kad se ulje zagrije, dodajte nasjeckani luk i mrkvu i pirjajte oko 5 minuta miješajući sve dok luk ne postane zlatno prozirne boje.
- Dodajte češnjak, kumin, curry prah i timijan miješajući sve skupa oko 30 sekundi dok se arome ne oslobode.
- Ulijte dreniranu nasjeckanu rajčicu ili rustikalnu passatu od rajčice i kuhajte još nekoliko minuta često miješajući.
- Dodajte smeđu leću, temeljca za juhu (ili vode ako nemate temeljca), vodu, 1 žličicu himalajske soli i prstohvat crvene paprike. Stavite velikodušni prstohvat mljevenog crnog papra. Podignite temperaturu vrenja nakon čega je smanjite, djelomično poklopite poklopac i pustite da se kuha na laganoj vatri još 30 min, odnosno dok leća ne omekša, a da je još uvijek zadržala oblik.
- U blender ulijte dio (2 šalice) skuhane juhe. Dobro pričvrstite poklopac, zaštitite svoju ruku od pare krpom kojom dodatno prekrijte poklopac te izmiksajte u finu glatku juhu. Umiješajte s ostatkom nemiksane juhe.
- Dodajte nasjeckano zeleno povrće i kuhajte još 5 minuta, ili dok zeleno povrće ne omekša.
- Maknite zdjelu s vatre te ovako pripremljenoj juhi dodajte limunov sok. Kušajte i prema potrebi dodatno začinite. Poslužite odmah. Ukoliko skuhate veću količinu, ostatak juhe odložite u hladnjak i potrošite je unutar slijedeća 4 dana.
Soulfood Vam želi dobar tek! 🙂
Posjeti svoju Soulfood internet trgovinu i kupi sastojke za ovaj recept→SOULFOOD
Izvor: https://cookieandkate.com/2015/vegan-lentil-soup-recipe/
Soulfood preporuka:
Leću kao i grah dobro je oprati, nakon toga preliti vodom i pustiti da se namoči na par sati ili preko noći. Nakon što je leća nabubrila, isperite ju i stavite kuhati. Takon namočena leća brže će se skuhati i bit će lakše probavljiva.
Pogledajte i naše druge recepte→RECEPTI