BUDDHA zdjela s batatom i slanutkom
BUDDHA zdjela s batatom i slanutkom je jednostavno i brzo gotovo jelo obogaćeno tahinijem, agavinim sirupom i limunom za veganski obrok bogat proteinima. Nazvavši jelo „Buddha zdjela“ netko bi si mogao pomisliti da je to neka vrsta političke ili religijske izjave, a u stvari nije. Naprosto samo volimo divovske zdjele s hranom.
Buddha zdjela, kako je definirano u urbanom rječniku, znači “zdjelica je toliko napunjena da na vrhu ima zaobljeni trbuh “, nalik trbuhu Buddhe.”Prvi put smo čuli za Buddha zdjele negdje u veganskoj zajednici i osobno ih razumijem kao veliku zdjelu dobrote iz biljaka, a to je upravo ovaj recept!
To je naša vrsta klope. Napravimo je!
Osim toga, jednostavno je – zahtijeva samo 30 minuta, a smiješno zdravo – sadržičetiri vrste povrća, slanutak bogat vlaknima i proteinima i umakom od agava-tahinija, koji je toliko dobar da ćete ga htjeti staviti na sve.
Recept
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Ukupno vrijeme: 30 minuta
Serviranja: 3
Kuhinja: Bez glutena, veganska
Obrok nije za zamrzivač, stavlja se u frižder za maksimalno 3-4 dana.
Sastojci
Povrće
- 2 žlice maslinovog Soul Food ulja, rastopljenog kokosovog Soul Food ulja ili avokadovog ulja
- 1/2 srednje crvenog luka (narezan na ploškice)
- 2 mala batata (narezan na veće kockice ili ostavite u ljuski razrezanog na veće komade pa kasnije razrežite na manje komade)
- 1 svežanj brokolija ili brokule (velike stabljike uklonjene // nasjeckan)
- 2 velike šake kelja (uklonjene veće stabljike)
- 1/4 žličice himalajske soli Soul Food
- 1/4 žličice papra
Slanutak
- 1 limenka slanutak od oko 425 g (isušen, ispran) ili neobrađen bio slanutak Soul Food
- 1 žličica kumina
- 3/4 žličice čilija u prahu
- 3/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice himalajske soli Soul Food
- 1/4 žličice papra
- 1/2 žličice origana (neobavezno)
- 1/4 žličice kurkume Soul Food (neobavezno)
Agava-tahini umak (opcionalno)
- 1/4 šalice tahinija Biona
- 1 žlica agava sirupa
- 1/2 srednjeg limuna (sok)
- 2-4 žlice tople vode (da razrijedite umak)
Upute
- Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite batat i luk na lim za pečenje. Pospite ih s malo ulja pazeći da batat bude dobro nauljen.
- Pecite 10 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i dodajte brokoli. Ogulite brokoli sa malo ulja te začinite prstohvatom soli i papra.
- Pecite još 8-10 minuta, zatim izvadite iz pećnice i dodajte kelj. Nauljite kelj i začinite prstohvatom soli i papra. Pecite još 4-5 minuta, a zatim ostavite po strani.
- Dok se povrće prži, zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, a u nekoj posudi pomiješajte ulje, slanutak i začine.
- Kad je tavica vruća, dodajte 1 žlicu ulja i slanutak te često miješajte. Ako prebrzo smeđe, smanjite toplinu. Ako ne postižu smeđu boju, povećajte toplinu. Otkrili smo da je ukupno 10 minuta na malo iznad srednje jake topline bilo savršeno.
- Nakon što slanutak porumeni i postane mirisan, sklonite ga s vatre i stavite na stranu.
- Pripremite umak dodavanjem tahinija, agavinog sirupa i limunovog soka u zdjelu te promiješajte. Dodajte vruću vodu dok se ne formira umak željene gustoće (da možete preliti preko hrane). Staviti na stranu.
- Za posluživanje: Povrće podijelite na 3 zdjele za posluživanje, a na vrhu stavite slanutak i prelijte umakom.
Bilješke uz recept
* Podaci o nutritivnim vrijednostima su izračunate u grubo.
Nutritivne vrijednosti po obroku (1 od 3)
Kalorije: 474
Masnoća: 21 g
Zasićene masti: 2,8 g
Natrij: 563 mg
Ugljikohidrati: 62 g
Vlakna: 11,4 g
Šećer: 7,2 g
Bjelančevine: 13,2 g
Ako isprobate ovaj recept, javite nam kako vam se sviđa! Ostavite komentar, podijelite ga i ocijenite – to je vrlo korisno za nas i ostale čitatelje.
I kao i uvijek, ne zaboravite fotografirati i označiti #soulfood_cro na Instagramu. Volimo vidjeti što kuhate. Živjeli!
Izvor: https://minimalistbaker.com/sweet-potato-chickpea-buddha-bowl/
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI