Lagani tapioka puding
Lagani tapioka puding domaći je i napravljen od veganskog maslaca. Jednostavan je i brz i sigurni smo da imate za njega sve sastojke u svojoj smočnici.
Jednostavni puding od tapioke je slatki i kremasti veganski puding. Kad ga jednom napravite, sigurno će postati hit u kuhinji. Savršen je za zapakirati za van ili kao dječji međuobrok nakon škole.
Najčešće svi volimo pojesti dobar puding, ali nerijetko nam se bas i ne da do dućana ili pak pazimo na našu prehranu. Tada biramo namirnice koje su nutritivno bogatije za naše tijelo. Tako je to i tapioka prah – tapioka brašno.
Tapioka je višegodišnja biljka tropskih klima, a poznata je i pod nazivima manioka ili yuca. Brašno od tapioke se koristi u pripremi raznih jela. Odlična je zamjena za pšenićno brašno.
Tapioka ne sadrži gluten, bogata je ugljikohidratima i ima niski glikemijski indeks. Pogodna je za konzumaciju kod problema s osjetljivošću ili intolerancijom na gluten te dijabetičare. Tapioka potiče i floru dobrih bakterija u crijevima pa stoga pogoduje i probavi.
Puding od tapioke možemo napraviti i od tapioka perlica. Tada je puding više “grudast”. Možemo koristiti i aru prah ili pak obogatiti puding neki voćem, orašastim plodovima ili sušenim voćem, ali mi smo se odlučili za ovu “bianco” verziju.
Pogledajte recept, zasucite rukave i krenimo na izradu savršenog pudinga!
Recept
Ovaj lagani domaći puding od veganskog maslaca napravljen je od sastojaka iz svakog kućanstva gotov je za nekoliko minuta!
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 5 minuta
Ukupno vrijeme: 10 minuta
Prinos: 4
Kalorije: 295 kcal
Sastojci
- 4 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
- 1 šalica kokosovog šećera Soul Food
- 6 žlica tapioke u prahu Soul Food
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica veganskog maslaca (kupljenog ili ga napravite sami)
- prstohvat himalajske soli Soul Food
Upute
- U malu posudu ulijte 1 šalicu nezaslađenog bademovog mlijeka i tapiokinog brašna. Umutite dok se brašno od tapioke ne otopi. Stavite na stranu.
- U lonac dodajte 3 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka. Pustite da proključa, a zatim dodajte smeđi šećer. Kuhajte dok se smeđi šećer ne otopi uz neprestano miješanje kako se ne bi zalijepio za posudu.
- Dodajte veganski maslac i kuhajte dok se ne otopi. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i sol.
- Dodajte smjesu tapioke i kuhajte nekoliko minuta, ili dok se ne zgusne.
- Ostavite da se ohladi i ulijte u navlažene posude i stavite sastrane da se prohladi. Kad se dovoljno prohladi, stavite u hladnjak.
Bilješke uz recept
- Bilo koje mlijeko na biljnoj bazi poslužit će za ovaj recept. Koristiti možete nezaslađeno bademovo mlijeko, kokosovo mlijeko (iz kartona) i sojino mlijeko.
- Ne preporučujemo domaće bademovo mlijeko ili bilo koje drugo domaće biljno mlijeko, jer su obično manje masna od kupljenih i lakše se razdvoje.
- Nakon dodavanja brašna tapioke u kipuću smjesu, nemojte je predugo kuhati. Tada će vam se se vrlo brzo razbiti i prorijediti. Treba vam samo nekoliko minuta da se zgusne.
- Isto vrijedi i za snažno miješanje, bilo tijekom kuhanja, bilo nakon toga. Brašno od tapioke će se razbiti i puding će se razrijediti. Brašno od tapioke prilično je osjetljivo, ali što više radite s njim, to postaje lakše.
- Ovaj puding će se zgušnjavati hlađenjem.
Izvor: https://createmindfully.com/vegan-butterscotch-pudding/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI