Blagodati aronije
Blagodati aronije su višestruke. Aronija je bobica porijeklom iz Sjeverne Amerike, a koja se sad uzgaja u Istočnoj Europi.
“Aronija” kao termin se općenito odnosi na bobice koje rastu u grmu. Ove bobice aronije poznate su i kao “chokeberries” zbog svog oštrog okusa koji isušuje usta. Aronija se može jesti samostalno ili se koristiti kao sastojak u nekom receptu poput pita, sokova, smoothia, čajeva, pekmeza i sl.
Za aroniju kažu da ima mnogo dobrobiti uključujući i antikancerogena svojstva.
Većina zdravstvenih dobrobiti aronije povezana je s velikom količinom nutrijenata koje sadrže, a posebice polifenola. Na istraživanju koje je uključivalo 143 biljke, pokazalo se da od njih svih aronija ima najviši nivo polifenola.
Vidjet ćemo koje su to točno blagodati aronije i kako da ih uključite u svoju prehranu.
Blagodati aronije
Antikancerogena svojstva aronije
Napravljena je studija u 2004 godini s grožđem, aronijom i borovnicom te njihov utjecaj na rast raka crijeva. Pokazalo se da aronija ima najveći utjecaj na inhibiranje stanica raka.
U 2009 godini je rađena studija koja je pokazala da aronija sprječava i smanjuje oštećenje stanica kod raka dojki.
Stoga se zaključuje da aronija i ekstrakti aronije imaju pozitivan učinak kod ljudi koji imaju rak.
Antidijabetski učinci aronije
Čini se da istraživanja podupiru antidijabetičke učinke aronije. Studija iz 2015. je otkrila da ekstrakt aronije pomaže jačanju imunološkog sustava i smanjenju upale povezane s dijabetesom.
Studija iz 2012., koja je proučavala otpornost na inzulin, otkrila je da se ekstrakt aronije borio s rezistencijom na inzulin na nekoliko razina. Ovaj rezultat potencijalno čini aroniju učinkovitom pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa.
Aronija pozitivno utječe na nivo glukoze u krvi i opčenito gojaznost.
Zdravlje organa
Studija iz 2016. godine proučavala je učinke voćnog soka aronije kod oštećenja jetre. Istraživači su otkrili da sok smanjuje simptome oštećenja jetre.
Slična studija iz 2017. godine također je pokazala da sok aronije ima zaštitne učinke protiv oštećenja jetre. Autori studije sugeriraju da bi učinak mogao biti posljedica antioksidativnog djelovanja aronije.
Druga studija iz 2017. godine otkrila je da sok aronije pomaže smanjiti ozbiljnost simptoma kod oštećenja sluznice želuca.
Studija je sugerirala da bi u ovom slučaju koristi od aronije mogle biti posljedica njezina pojačanog stvaranja sluzi, kao i njene sposobnosti u borbi protiv oksidativnog stresa.
Zdravlje vena i arterija
Studija iz 2015. otkrila je da aronija može zaštititi od bolesti koronarnih arterija. Smatra se da aronija štiti od plaka koji se razvija unutar arterija. Ekstrakti aronije i borovnice pomogli su opustiti tkivo, što bi omogućilo poboljšani protok krvi. To je važno jer mnoge kardiovaskularne bolesti rezultiraju otvrdnjavanjem arterija i smanjenom sposobnošću opuštanja krvnih žila. To također može utjecati na smanjenje i regulaciju krvnog tlaka.
Od tri ispitana ekstrakta, aronija je imala najmoćnije učinke. Istraživači su zaključili da bi ekstrakti mogli imati značajne koristi u liječenju vaskularnih bolesti.
Studija iz 2013. podržala je ove nalaze. Istraživači su otkrili da aronija učinkovito smanjuje krvni tlak i može pomoći u suzbijanju visokog krvnog tlaka u arterijama.
Nutritivne vrijednosti aronije
Specifična hranjiva ravnoteža aronije varirat će ovisno o načinu uzgoja i pripreme. Kao i ostale bobice, poznato je da je i aronija bogata hranjivim sastojcima.
Neki nutritivni detalji predloženi u pregledu uključuju sljedeće:
vitamini
- vitamin C: 137–270 miligrama po kilogramu (mg / kg)
- folat: 200 mikrograma po kilogramu (μg / kg)
- vitamin B-1: 180 μg / kg
- vitamin B-2: 200 μg / kg
- vitamin B-6: 280 μg / kg
- niacin: 3.000 μg / kg
- pantotenska kiselina: 2.790 μg / kg
- tokoferoli: 17,1 mg / kg
- vitamin K: 242 μg / kg
minerali
natrij: 26 mg / kg
kalij: 2.180 mg / kg
kalcij: 322 mg / kg
magnezij: 162 mg / kg
željezo: 9,3 mg / kg
cink: 1,47 mg / kg
Ovo su vrijednosti izračunate na svježim bobicama aronije.
Kako uključiti aroniju u prehranu
Bobice aronije mogu se dodati muffinima, kolačićima i vinu. Bobice aronije mogu se jesti u mnogim oblicima, uključujući svježe i sokove.
Također se mogu koristiti kao sastojak kuhanih i pečenih proizvoda te drugih recepata ili uzimati u obliku ekstrakta putem različitih dodataka prehrani.
Hrana i piće u kojima se aronija može koristiti uključuju:
- muffini,
- pite,
- kolačići,
- vino,
- džemovi i pekmezi,
- čajevi,
- sokovi.
Nuspojave
Aronija obično ima oštar i+okus i efekat isušivanja usta. To može biti neugodno za neke ljude, ali vjerojatno neće predstavljati nikakav zdravstveni rizik već možda samo neugodu.
Čini se da nema dobro dokumentiranih dokaza o specifičnim rizicima ili opasnostima vezanim uz konzumiranje aronije, iako neki ljudi mogu biti alergični na aroniju.
Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320610
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI