Cejlonski cimet za sve
Cejlonski cimet za sve! Bilo bi dobro kada bismo u svoju dnevnu rutinu uveli i korištenje cejlonskog cimeta bilo u soku, kavi, čaju, smoothiju ili u nečemu drugome što ste navikli konzumirati. Tako je čaroban i mističan okus, a tako mnogo zdravstvenih dobrobiti.
Cimet cejlonski (Cinnamomum verum) dobiva se od kore drveta cimetovca (Cinnamomum zeylanicum), a naziva se još i pravi cimet. Koristi se u mnogim svjetskim tradicijama, posebno ayurvedi, zbog svojih blagotvornih nutritivnih svojstava, prirodno je bogat mineralima i vlaknima.
Za koga je cejlonski cimet namijenjen?
- Za sve koji si žele pomoći uspostaviti ravnotežu u tijelu
- Za sve koji imaju problema sa šećerom
- Za sve koji žele pomoć u mršavljenju
Koje su dobrobiti cejlonskog cimeta?
Istančan i poseban miris cejlonskog cimeta dolazi od njegovog uljnog dijela koji se nalazi u kori cimeta, a taj sastojak se zove cinnamaldehyde. Taj sastojak je zaslužan za sve moćne i pozitivne utjecaje na zdravlje i metabolizam. Pobrojat ćemo nekoliko dobrobiti cimeta.
10 dobrobiti cimeta
- Antioksidansi – sadrži moćne antioksidanse koji pomažu tijelu kod borbe protiv slobodnih radikala, a najviše ima polifenola te ga se čak može korisiti kao prirodni konzervans za hranu,
- Protuupalna svojstva – pomaže kod tjelesnih infekcija i kod iscjeljivanja oštećenog tkiva upravo radi visoke razine antioksidansa,
- Smanjuje rizik dobivanja srčanih bolesti – snižava LDL kolesterol i trigliceride, snižava krvni tlak i poboljšava cirkulaciju i uz to poduže razine HDL kolesterola i to sve može dovesti do smanjenog rizika za bolesti srca,
- Snižava razinu šećera – utječe na razinu šećera u krvi miješajući se sa probavnim enzimima usporavajući razgradnju ugljikohidrata, a također i jedan sastojak iz cimeta mimicira insulin
- Poboljšava kognitivne sposobnosti – osnažuje strukturu i funkciju moždanih stanica, štiti neurone i jača ih pa on može pomoći kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti,
- Štiti od raka – može utjecati na tumorske stanice smanjujući njihov rast i izazivajući njihovu smrt
- Antibakterijski i antigljivični – cinnamaldehyde je glavni sastojak cimeta koji se bori protiv gljivica i bakterija poput Listerie i Salmonelle, također, prevenira kvarenje i propadanje zubiju i loš zadah,
- Poboljšava probavu – veliki je aktivator detoksificirajućih enzima u crijevima čime pomaže probavu,
- Olakšava začepljenost u sinusima – cinnamaldehyde i ovdje igra glavnu ulogu te pomaže kod izazova sa sinusima,
- Olakšava bolove u zglobovima – radi svojih protuupalnih svojstava olakšava bol i oticanje.
Nutritivne vrijednosti
- Od minerala izvrstan je izvor mangana, željeza, kalcija, bakra, cinka.
- Od vitamina izvrstan je izvor vitamin A, vitamina C i vitamina K, a dobar je izvor vitamina B2 i B6.
- Jedan od najpoznatijih začina za omiljene slastice bogat antioksidansima polifenolima.
- Bogat dijetalnim vlaknima.
Radi svih ovih dobrobiti cejlonski cimet je zaslužio vrijedno mjesto u carstvu začina.
Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI