7 dobrobiti ghee maslaca
Dobrobiti ghee maslaca poznate su još od davnina. Tradicionalna Ayurvedska medicina koristi ghee maslac u ljekovite svrhe. U koje sve svrhe možemo koristiti ghee maslac i koje su njegove dobrobiti? Pogledajmo.
Ghee je jedna od onih posebnih superhrana koja vam daje najbolje od oba svijeta: podmlađuje, snažno poboljšava zdravlje i ima izvrstan okus. Ne treba čuditi da je u Indiji već tisućama godina vrlo cijenjena hrana.
Mnogi ayurvedski stručnjaci smatraju ghee vrhunskim zdravstvenim tonikom da se u malim dozama često preporučuje kao prva hrana koja se daje novorođenom djetetu, čak i prije majčinog mlijeka kako bi se pomogla pokrenuti probava te napunilo tijelo životnom energijom poznatom kao ojas.
Ghee opskrbljuje tijelo duboko hranjivim sastojcima za izgradnju zdravog mozga i živčanog sustava. Ali te nevjerojatne zdravstvene dobrobiti ne odnose se samo na novorođenu djecu – ghee je prekrasan tonik za jačanje zdravlja u bilo kojoj dobi. Blagodati gheeja utječu na gotovo svaki sustav i proces u tijelu.
Ali prije nego što krenemo u dobrobiti ghee maslaca, prvo razjasnimo što je točno ghee – ghee je pročišćeni maslac. Pročišćeni maslac u osnovi je maslac koji se kuha na laganoj vatri i taj proces uzrokuje odvajanje mliječnih masti, vode i drugih nečistoća na vrh i dno posude. Zatim se prokuhani maslac procijedi uklanjajući laktozu i ostavljajući visoko pročišćeno ljekovito ulje poznato kao ghee, koje se skruti na sobnoj temperaturi.
Usporedba ghee maslaca i maslaca
Proces pretvaranja maslaca u ghee maslac pretvara prehrasan maslac u nevjerojatno fin, visokopotentni i nutritivno vrijedan maslac zlaćane boje.
Ghee je doslovno najbolji dio maslaca bez ikakvih zabrinjavajućih alergena poput kazeina i laktoze. Procesom kuhanja maslaca i filtriranjem taloga i krutih sastojaka mlijeka uklanja se 99% laktoze i kazeina, što znači da čak i oni koji su intolerantni na laktozu i kazein mogu ponekad jesti ghee bez ikakvih problema. Uz to, ako imate neku od ovih alergija, počnite polako s gheeom kako biste vidjeli kako vaše tijelo reagira, kako biste bili potpuno sigurni u to da ga možete konzumirati bez posljedica.
7 dobrobiti ghee maslaca
Iako se pojam superhrane danas pomalo i razbacuje te koristi za puno namirnica. Ghee pruža širok spektar blagodati: od mozga do probavnog trakta i šire. Ova od davnina korištena hranjiva masnoća uistinu pomlađuje tijelo iznutra prema van.
Pogledajte koje su to sve dobrobiti ghee maslaca.
Ghee njeguje i štiti mozak
Malo ljudi shvaća da su zasićene masti ključne za pravilno zdravlje mozga, a ghee je jedan od najkvalitetnijih i najzdravijih dostupnih izvora zasićenih masti.
Za početak, neuroni i živčana vlakna u mozgu uglavnom su obloženi mijelinskom ovojnicom, koja je, pogađate, u velikoj mjeri sastavljena od zasićenih masti poput one koja se nalazi u ghee-u. Mijelinska ovojnica pomaže neuronima, aksonima i živčanim stanicama da pravilno djeluju i komuniciraju. Oni to ne mogu kvalitetno učiniti ukoliko u našoj prehrani nedostaju visokokvalitetne zasićene masti.
Nadalje, zasićene masnoće temeljni su gradivni blok za moždane stanice i svakako je zanimljivo uzeti u obzir da je jedan od najbogatijih izvora zasićenih masnoća u prirodi majčino mlijeko, što jasno pokazuje njegovu ulogu u razvoju zdravog mozga.
Ghee je također bogat kolesterolom, još jednom vitalno važnom hranjivom tvari za jačanje mozga koju su prema dr. Davidu Perlmutteru, liječniku funkcionalne medicine i autoru knjige Grain Brain, kolesterol je bitan ne samo za pravilno funkcioniranje mozga već i za sprečavanje bolesti poput demencije.
Ghee sadrži vrlo važne nutrijente:
- omega 3 masne kiseline,
- Omega-3 masne kiseline imaju niz važnih uloga u zdravlju mozga, od povećanja proizvodnje neurotransmitera do smanjenja upale, povećanja sive tvari, usporavanja brzine starenja i poboljšanja kognitivnog zdravlja, pamćenja i ukupnog raspoloženja i dobrobiti.
- kolin – potreban za funkcioniranje jetre i mozga.
- Kolin djeluje uz esencijalne neurotransmitere poput acetilkolina, koji igra važnu ulogu u pamćenju i učenju. Nedostatak kolina može rezultirati lošom koncentracijom, slabim pamćenjem, promjenama raspoloženja i drugim kognitivnim smetnjama, pogotovo u procesu starenja.
Ghee iscjeljuje probavu i probavni trakt
Kada je riječ o iscjeljivanju i poboljšanju probave, na planetu je malo moćnih tvari kao što je ghee i to iz više razloga.
Ghee je jedan od najbogatijih prirodnih izvora butirata (maslačne kiseline), kratkog lanca masnih kiselina koja uzrokuje proliferaciju stanica crijevnog zida, što znači da u osnovi uzrokuje rast novih i popravak starih tkiva u probavnom traktu.
Iscjeljuje probavni trakt
Butirat ima brojne prednosti, od zaštite od karcinoma debelog crijeva do sanacije sindroma nepropusnog crijeva, IBS-a, čira, ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti. Toksini, gluten, antibiotici i drugi alergeni i zagađivači ulaze u naš probavni trakt kroz našu hranu i lijekove i s vremenom mogu oštetiti sluznicu crijeva, uzrokujući ožiljke i rupe na crijevnom zidu. Butrijska kiselina u ghee-u (ako se redovito konzumira) djeluje na ove štete i obnavlja debelo crijevo smirujući i smanjujući upalu u probavnom traktu i zacjeljujući rane na sluzi želuca i crijeva.
Maslačna kiselina također uravnotežuje i jača crijevnu floru (probiotičke bakterije), korisna je za smanjenje prekomjernog rasta Candide i drugih neželjenih patogena te uravnotežuje razinu klorovodične kiseline u želucu, koja je često poremećena u onih s probavnim problemima. Čak i ako nemate većih problema s crijevima, ghee može podići probavu na novu razinu, poboljšavajući apsorpciju hranjivih sastojaka i cjelokupno zdravlje.
Iscjeljuje “drugi mozak”
Enterički (intrinzični) živčani sustav je tzv. “mozak u trbuhu”. Većina ljudi nije svjesna da se veći dio našeg živčanog sustava nalazi u našim crijevima, a liječnici ga poznaju i kao “enterički živčani sustav” ili, što je češće, kao “drugi mozak“.
Zapravo se više od 90% tjelesnog serotonina proizvodi u crijevima, kao i oko 50% tjelesnog dopamina. Nadalje, vaša crijeva proizvode i reguliraju 30 drugih neurotransmitera identičnih onima koji se nalaze u vašem mozgu koje vaš središnji živčani sustav koristi za regulaciju raspoloženja, razine stresa, načina spavanja, mentalnog funkcioniranja i bilo kojeg broja drugih bitnih tjelesnih procesa.
Kao što možete zamisliti, neuravnoteženi, oštećeni ili loše funkcionirajući probavni sustav. Bilo da je to zbog upotrebe antibiotika, prehrane i načina života ili jednostavno pretjerane konzumacije nadražujuće hrane – ometa rad drugog mozga i potiče na depresiju (i druge poremećaje raspoloženja), poremećaj imunološkog sustava i mnoge druge uobičajene bolesti. U tom smislu, ghee također djeluje na njegu, zaštitu i jačanje mozga u vašem trbuhu. Mnogi ljudi primjećuju gore spomenute blagodati redovitog konzumiranja ghee-a kao ljekovitog tonika.
Ghee također potiče i obnavlja proizvodnju žuči u jetri, što je izuzetno važno za pravilnu probavu, posebno probavu masne hrane.
Ghee je bogat esencijalnim nutrijentima, vitaminima i mineralima
Uz sve svoje ljekovite blagodati, ghee je bogat i nekim teže dostupnim esencijalnim hranjivim sastojcima.
Vitamin A
Za razliku od većine hrane, vitamin A u gheeu je u obliku retinola, što znači da je u biokompatibilnijem obliku za ljudsko tijelo. Većina vitamina A u našoj prehrani dolazi od beta-karotena, koji zahtijeva da ga tijelo pretvori u retinol prije nego što se može upotrijebiti. Međutim, ne pretvaraju svi beta-karoten u oblik retinola tako učinkovito, a neki ljudi riskiraju blagi do umjereni nedostatak vitamina A ako u prehrani nema dovoljno vitamina A u obliku retinola. Vitamin A je između ostalog važan za zdravlje očiju, kože, kose i imunološkog sustava.
Vitamin E
Ghee sadrži velike količine vitamina E, jednog od najmoćnijih i najvažnijih antioksidansa u ljudskom tijelu.
Vitamin K2
Do vitamina K2 teško je doći, jer je pomalo rijedak u većini namirnica, ali ghee je njime bogat. Neophodan je za zdrave kosti i srce. Odgovarajuće razine vitamina K2 pomažu u zaštiti od karijesa, podržavaju pravilan rast i razvoj kostiju i štite od kalcifikacije arterija, poznate i kao ateroskleroza.
Kolesterol
Unatoč tome što su ga mediji demonizirali proteklih desetljeća, kolesterol je neophodan za pravilno zdravlje, proizvodnju hormona, rad mozga, rad živaca, stanično zdravlje i niz drugih vrlo važnih tjelesnih funkcija čija konzumacija ne uzrokuje bolesti srca i krvne ugruške kako se prije mislilo. Ghee opskrbljuje tijelo i mozak visokokvalitetnim kolesterolom.
Omega-3 i Omega-9 masne kiseline
Sve dok je od krava koje se hrane travom, ghee sadrži omega-3 i omega-9 masne kiseline, koje imaju brojne vitalne uloge u ljudskom tijelu. Posebno su važne za dobro raspoloženje i za zdravlje mozga.
Konjugirana linolna kiselina (CLA)
CLA se u obilnim količinama nalazi u ghee-u napravljenom od kravljeg mlijeka hranjenog travom, početne studije pokazuju da CLA može pomoći u smanjenju tumora, smanjenju kolesterola i povišenog krvnog tlaka, smanjenju upala i zapravo sagorijevanju tjelesnih masti.
Danas postoje CLA koje se piju u tabletama za dodatno sagorijevanje tjelesnih masti, a možete jednostavno početi konzumirati ghee maslac.
Ghee je bogat ojasom
Jedna od dobrobiti ghee maslaca je i da povećava životnu snagu – ojas – uz duboko pomlađuje uma, tijela i duha.
Od svih blagodati gheeja, možda najvažnija je njegova sposobnost povećanja energije i životne snage u tijelu. Prema drevnom indijskom medicinskom sustavu poznatom kao Ayurveda, ghee opskrbljuje tijelo i um ojasom, što u slobodnom prijevodu znači “vitalnost” ili “životna snaga“. U ayurvedskoj filozofiji ojas je iskonska životna energija koju svi posjedujemo koja nas održava u životu i zdravima, ali može se iscrpiti s godinama, stresom, lošom prehranom, pretjeranom seksualnom aktivnošću, toksinima i još od mnogo toga.
Ajurvedski liječnici vjeruju da određene građevne namirnice i bilje, poput ghee-a, ili “nadopuniti” ojas onima koji žele dodatno ojačati svoje već dobro zdravlje.
Jing energija, kojom ghee također opskrbljuje, u mnogo je toga slična ojasu. Prema daoističkoj filozofiji, jing je najdublji i najosnovniji aspekt naše energije. Upravlja postupnim procesima razvoja i starenja. Ghee se u daoističkoj biljnoj tradiciji može klasificirati kao hrana koja poboljšava jing, što znači da njeguje tijelo, um i duh na najvažnijim razinama.
Ghee smiruje fizički, psihički i emocionalno
U ayurvedskoj medicini kaže se da je ghee “tri-doša” namirnica što znači da uspostavlja ravnotežu i sklad i teži smirivanju svih tjelesnih konstitucija. Za mršave ljude (vata) i ljude srednje tjelesne građe (pitta) ghee u malim do velikim dozama općenito umiruje i opušta fizički, emocionalno i energetski. Za one veće ili teže građe (kapha), ghee je najbolje uzimati u manjim količinama, jer može previše smiriti inače usporeni metabolizam. Stoga se ghee može uzimati noću neposredno prije spavanja kako bi vam pomoglo utonuti u ugodno dubok san.
Izvrstan je i u kombinaciji sa stimulativnijom, ljutom i začinjenom hranom poput paprike svih vrsta, đumbira i češnjaka, što najviše pomaže uravnotežiti.
Ghee je odličan za kuhanje
Ghee čini izvrsno ulje za kuhanje za gotovo bilo koju vrstu hrane bilo kojom metodom. Može podnijeti toplinu do 232 Celzija i daje bogat okus.
Kao zasićena masnoća, ghee je također stabilniji od ostalih masti/ulja, stoga je manje sklon oksidaciji i uništavanju hranjivih sastojaka tijekom kuhanja. Najbolje od svega da gotovo ne sadrži krutine mlijeka. Može se čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku – jednostavno pazite da vlaga i voda ne dođu u staklenku.
Ghee detoksificira psihički i emocionalno
U Ayurvedi se ghee tradicionalno koristi kao sredstvo za detoksikaciju na fizičkoj i emocionalnoj razini. Prema certificiranom ayurvedskom praktičaru i kiropraktičaru dr. Johnu Douillardu:
„Ghee ima lipofilni učinak na druge masne kiseline i masne toksine u tijelu (koji su lipofilni, što znači da ih privlače druge masti), djelujući poput helatnog sredstva za izvlačenje iz tijela uskladištenih toksina, topivih u mastima, natrag u crijeva kako bi se uklonili iz tijela. Molekule osjećaja – koje su, prema Ayurvedi lipofilne i pohranjene u masnim stanicama – također se ovom metodom mogu “izvući” iz svojih skrovišta. “
Dobrobiti ghee maslaca uključuje i detoksifikaciju. Ghee pomaže podmazivati tijelo i crijeva, pomaže kod zatvora i potiče redovito pražnjenje crijeva kod zdravih osoba, što pomaže u eliminaciji i detoksikaciji.
Tradicionalno se koristi u tretmanima panchakarme (poseban ayurvedski ritual čišćenja) za uklanjanje duboko ukorijenjenih fizičkih i mentalnih toksina. Smatra se vitalnim korakom u pripremnoj fazi (purvakarma) čišćenja, kao i tijekom samog čišćenja. Uzimanjem ghee-a u velikim dozama prije čišćenja, on „izvlači“ duboko ukorijenjene toksine iz tkiva, što omogućuje njihovo uklanjanje pročišćavanjem.
Na što obratiti pažnju prilikom kupnje ghee-ja?
Najbitnije je da pogledate na deklaraciji da ghee dolazi od kravica sa slobodne ispaše. Ako je također organski ili biodinamički uzgoj, to je dodatni plus. Međutim, sve dok se krave uzgajaju tradicionalnim metodama (hranjenje travom i slobodno na pašnjacima), ghee proizvod će općenito biti visoke kvalitete.
Ghee uvijek treba pakirati u staklene posude radi maksimalne svježine i ljekovitosti.
Kako koristiti ghee maslac
Ghee maslac je fenomenalnog okusa i izvrsno se slaže u više recepata.
Može se koristiti na slijedeće načine:
- Jesti ga ravno iz staklenke za smirujući, hranjivi i ljekoviti međuobrok.
- Ghee se može koristiti umjesto većine ulja za kuhanje, prženje i odličan je za podlijevanje.
- Klasična je upotreba uz tost ili kruh kao zamjene za maslac.
- U receptima za pečenje kao zamjena za maslac.
- Kao losion za kožu za dubinsku hidrataciju.
- U ljekovite svrhe kako je propisala Ayurveda.
Nuspojave ghee maslaca
Ghee maslac nema nikakve nuspojave.
Siguran je za sve, ali ipak posebno pažljivi trebaju biti oni koji imaju ekstremne alergije na mliječne proizvode. U takvim slučajevima, prije konzumacije, obratite se svom liječniku.
Izvor: https://www.consciouslifestylemag.com/ghee-benefits/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI