Kako iskoristiti kakao maslac? Kakao maslac je prekrasan maslac biljnog podrijetla blijedo žute boje. Dobiva se prešanjem zrna kakaa, gdje na jednu stranu izlazi kakao masa (kakao prah), a na drugu stranu ulje (maslac). Koristi se za izradu čokolade, prehrambenoj industriji, prirodnoj i industrijskoj kozmetici te u medicini.
Sadrži palmitinsku, stearinsku i oleinsku kiselinu, a također u tragovima i kafein i teobromin. Teobromin inače ima ulogu vazodilatora (širi krvne žile sa čime se poboljšava cirkulacija i povećava prisutnost kisika u krvi), diuretika i pozitivnog stimulansa za srce i srčani mišić – čini ga jačim.
Pobornik sam svega u što prirodnijem obliku te organskog podrijetla. Stoga Vam preporučam kakao maslac Soul Food, kojeg radim u svojim poslasticama kulinarskog ili kozmetičkog tipa.
Kako iskoristiti kakao maslac? Pogledajmo.
Njega kože
Kakao maslac sadrži prirodni zaštitni faktor te sprijećava gubitak vlage kože i ne iritira je. Odličan je za suhu kožu, problematičnu kožu (dermatitis, ekcemi i sl.)i spriječava bore. Koristi se i kod trudničkih strija.
Recept za kakao maslac
Zagrijte i pomiješajte – dobili ste izvrsno ulje/mast za mazanje tijela ili samo onih dijelova tijela kojima je potrebnija vaša dodatna pažnja.
Njega kose
Recept čoko kosa
- 1 žlica kakao maslac Soul Food
- 1 žlica kokosovo ulje Soul Food
- 1 žlica maslinovo ulje Soul Food
Pomiješajte sva ulja (prethodno ih zagrijte) i dobili ste divan pakung za kosu, ali i za njegu vlasišta. Umasiravajte i hranite korijen kose prekrasnim izvorom vitamina E – kakaom – te prenesite ostatak i na vlasi. Ostavite da djelouje 30 min do 60 min (ovisno koliko imate vremena te potom isperite svojim šamponom te nanesite regenerator. Kosa će Vam biti zahvalna!
Njega iznutra
A sad dio koji smo svi čekali – nema dvoumljenja, ide recept za čokoladu.
Recept čokolada Soul Food
- 100g kakao maslac Soul Food
- 100g sirovi kakao Soul Food
- po zelji zasladite
- prstohvat himalajske soli Soul Food
- opcionalno: dodajte začine, ukrasite orašidima, sjemenkama, suhim voćem ili voćem ili dr.
Sve sastojke pomiješajte, otopite na vatri, rasporedite u kalupe i voila – čoksa je gotova! Personalizirajte je po vlastitim željama i preostaje vam jedino da čekate dok se ne stisne. Ako možete čekati naravno… Dobar tek!
Piše: Davorka Mlinarić, aromaterapeut
Pogledajte i naša druga ulja → ULJA
Pogledajte i naš druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI