Kako koristiti bademovo brašno?
Kako koristiti bademovo brašno? Voljeli bismo isprobati nove recepte, ali nam uvijek nekako fali ideja. Ovdje će se objasniti brašno od badema, usporediti ga s drugima te sugerirati načine upotrebe.
Kako se kuha s bademovim brašnom
Sa bademovim brašnom možete kuhati, peči s njime kolačiće ili ukusne kruhove!
Pečemo s bademovim brašnom u raznoraznim receptima i uvijek smo zadovoljni s ishodom – sve se pojede 🙂
Bademovo brašno je osnova mnogih keto i vegetarijanskih recepata. Možda je jedno od najsvestranijih brašna s malo ugljikohidrata, a izvrsno je u kolačićima, tortama i kruhu s niskim udjelom ugljikohidrata. Izvrsna je i za koru pita s niskim udjelom ugljikohidrata! Jednostavno morate znati kako ga tretirat, na što treba paziti i kako se prilagoditi ako ne djeluje baš onako kako očekujete.
Razlika između bademovog brašna i mljevenog badema
Razjasnimo sada sve zablude da je sve bademovo brašno jednako.
Svakako, oboje su napravljeni od mljevenih badema. Bademovo brašno bi trebalo biti dovoljno sitno mljeveno da možete napraviti kolače i kruh fine teksture. To bi također trebalo biti blanširano bademovo brašno, tako da brašno bude lijepo bijelo.
Na slijedećoj slici možete vidjeti usporedbu bademovog brašna i mljevenog badema.
Mljeveni badem je grublje mljeven i može sadržavati kožicu orašastih plodova. Bademovo brašno je finije i konzistentnije u veličini zrna.
Ako ih promatrate, zaista možete vidjeti razliku. I dalje je mljeveni badem dovoljno dobar za pečene proizvode gdje tekstura nije toliko bitna, poput kiflica s niskim udjelom ugljikohidrata ili krekera. Može biti blanširana (uklonjene kože) i neblanširana (kože ostavljene na sebi). A budući da je često jeftinije, ponekad je poželjnije od bademovog brašna.
Ne morate čak ni kupiti mljeveni badem, možete ga sami napraviti ako imate dobar procesor hrane.
Dakle, ako ste ikad pripremili recept sa bademovim brašnom i imali problema s konačnim proizvodom koji se “raspada” ili pušta ulje ili maslac ili pak ne zadržava svoj oblik, vrlo je vjerojatno da je to zato jer ste koristili mljeveni badem. Veće čestice znače manju kohezivnost gotovog proizvoda. Za neke stvari to možda nije važno, ali za kolače i predmete fine teksture to sasvim sigurno jest. Za sve takve finije stvari koristimo bademovo brašno.
Zamjena pšenićnog brašna za bademovo
Voljeli bismo reći da je to jednostavna zamjena bademovog brašna za pšenično brašno u omjeru 1: 1. Ali nije i kad razmislite, možete vidjeti zašto. Kako koristiti bademovo brašno s pšenićnim brašnom?
Bademovo brašno u osnovi su mljeveni orašasti plodovi, puni masti i vlage, potpuno bez glutena i ni približno praškasti, fini i suhi kao pšenično brašno. Dakle, postoji čitav niz čimbenika koje morate uzeti u obzir prilikom prilagođavanja recepta na bazi pšenice na malo ugljikohidrata i bez glutena.
Morate uzeti u obzir teksturu, gustoću i sadržaj vlage upečenom proizvodu koji želite pretvoriti.
Šalica bademovog brašna također se značajno razlikuje po težini od šalice pšeničnog brašna. Šalica pšeničnog brašna iznosi otprilike 145g, dok šalica bademovog brašna iznosi otprilike 110g. To je velika razlika – čak 35g!
Ako ste totalni početnik s bademovim brašnom, zapravo bismo predložili da se pridržavate nekih provjerenih recepata kako biste stekli osjećaj kako se bademovo brašno ponaša i ukupne proporcije. Jednom kad steknete dobar osjećaj za recepte s bademovim brašnom, lakše ćete otkriti sami i prilagoditi čak i neke obiteljske recepte.
Uzmimo za primjer recept za tortu od hrskave bademove korice. Izvorni recept na bazi pšenice imao je oko 50% više maslaca i 50% manje brašna. Znajući da bademovo brašno ima veći udio masti, ali je manje gusto od pšeničnog, promijenili smo taj omjer. Udvostručili smo prašak za pecivo i dodali smo proteine kako bi nadoknadili nedostatak glutena i dao konačnom rezultatu veću strukturu.
Također, ako koristite jaja, možete ih staviti u recepte za više proteina i bolju strukturu. Previše jaja može konačnom rezultatu dati gumenastu teksturu ili je učiniti previše “mokrom” u sredini. Obično stavimo samo jedno jaje, a zatim dodam još jedno bliže kraju ako se tijesto čini preteškim i gustim.
Jedna važna stvar koju morate imati na umu prilikom prilagođavanja recepata s pšeničnim brašnom jest da će vam tijesto s bademovim brašnom gotovo uvijek biti gušće. Ne očekujte da će izgledati točno poput tijesta na bazi pšenice i oduprite se želji da ga razrijedite tekućinama, jer ćete u protivnom vjerojatno završiti s pretekućim tijestom.
Kokosovo brašno ili bademovo brašno?
Kako koristiti bademovo brašno s kokosovim brašnom? Neizostavno pitanje kod recepta s bademovim brašnom ili recepta s kokosovim brašnom. Da li se mogu zamijeniti brašna?
Kokosovo brašno ne možete zamijeniti bademovim brašnom kao izravnu zamjenu 1: 1.
Kokosovo brašno potpuno je različito od bilo kojeg brašna na bazi oraha. Fino je, puderasto, gusto brašno i jedno od najboljih brašna koje upija tekućine. Također je potrebno više jaja ili chia jaja ili lan jaja, a ponekad i više drugih „veziva“ poput aru praha, kako bi konačni proizvod bio na okupu. Za recept je uvijek bolje koristiti manje kokosovog brašna nego bademovog brašna. Kokosovo brašno odmjerite otprilike 1/3 do 1/4 ukupne količine brašna. U osnovi, ako odlučite napraviti recept na bazi bademovog brašna s kokosovim brašnom, morat ćete cijelu stvar restrukturirati.
Jedna dobra stvar u radu s kokosovim brašnom (i bademovim brašnom) je ta što oni ne sadrže gluten pa pretjerano miješanje obično nije problem.
Ako koristite bademovo brašno i kokosovo brašno zajedno, savjetujemo kokosovo brašno oko 1/3 količine brašna, dvostruko više jaja, malo aru praha te malo više sredstva za dizanje poput praška za pecivo. Tekuće stvari poput kokosovog ili bademovg mlijeka ili dr. bismo dodavali kasnije u više navrata – nikako odjednom. Dodavajte malo po malo tekućine i promatrajte tijesto. Dodavajte tekućinu polako sve do željene strukture. Opet, “ispravno” u ovom slučaju vjerojatno je gušće tijesto od bilo čega na bazi pšenice pa je potrebno neko vrijeme za eksperimentiranje kako biste uspjeli i bili zadovoljni konačnim proizvodom.
Kako izmjeriti bademovo brašno?
Uvijek koristite metodu mjerenja na žlicu za jmjerenje ili šalicu, osim ako recept ne navodi drugačije.
Uvijek jednostavno izvadimo bademovo brašno iz vrećice ili drugog spremnika sa žlicom za mjerenje i poravnamo ga nožem ili ponekad rukom.
Mnogi recepti bez glutena rade se prema težini, a ne prema volumenu. Sastojci bez glutena mogu se značajno razlikovati ovisno o marki. Nastojim to učiniti sada češće, pogotovo kad je recept na nezgodnoj strani i precizna mjerenja su važna. Predložili bismo ulaganje u malu kuhinjsku vagu ako želite biti precizniji.
Zamrzavanje bademovog brašna
Uz samo nekoliko izuzetaka rekli bismo da je većina pekarskih proizvoda od bademovog brašna zaista je pogodna za zamrzavanje.
Uspješno smo smrznuli kolače, kifle, kolačiće, kiflice, pa čak i koru za pitu od bademovog brašna. Obično se stave smrznuti odmah nakon pečenja, a odmrznu se prije nego što stavljate glazuru, punite ili sl.
Međutim, recepte možete staviti zamrzavati i prije pečenja. Tada možete raspodijeliti tijesto na manje komade i tako zamrznute, vaditi i odmrzavati po potrebi prije pečenja.
Zamrzavati sirova tijesta najjednostavnije možet isprobati sa kolačićima od maslaca i badema. Umotajte ih u kuglice i kao takve ih zamrznite. Zamznti mogu stajati mjesecima! Kada ih želite pripremiti, jednostavno ih prije tog izvadite i do kraja odmrznite.
Kako čuvati bademovo brašno
Bademovo brašno možete držati na hladnom i suhom mjestu u podrumu. Kada već otvorite vrečicu bademovog brašna, polovicu možete istresti i zatvoriti u hermetičku posudu. Polivicu možete koristiti, a ostatak smrznuti.
Ako mislite zamrzavati bademovo brašno, morate ga dobro pusstiti da se odledi. Ne savjetujemo nakon odleđivanja odmah rad s njime već ga prvo malo prosušite da višak vlage izađe iz njega.
Savjeti za bademovo brašno
- Ostavite da se vaši pečeni proizvodi od bademovog brašna potpuno ohlade. Može biti primamljivo početi ih rezati ubrzo nakon što se ispeku, ali pokušajte se oduprijeti ili ćete možda završiti s hrpom mrvica. Tekstura i povezanost peciva s niskim udjelom ugljikohidrata uvijek se poboljšavaju tijekom hlađenja. Krekeri, kolačići i kore bolje će se hruskati, a kruh i muffini bolje će se držati zajedno ako odstoje sat ili dva.
- Sastojci sobne temperature. Pazite da su vaša jaja, maslac i vrhnje ili bademovo mlijeko sobne temperature, osim ako receptom nije drugačije određeno. Ako im je hladno, tijesto će vam se skupiti.
- Dobro namastite tu tavu! Namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata mogu se zalijepiti više od konvencionalnih stoga se potrudite staviti masti ili ulja u kutove vaše tave ili izabrane posude za pečenje.
- Pažljivo pratite pečenje. Pečeni proizvodi od bademovog brašna mogu brže steći smeđe-zlatnu boju nego proizvodi koji se peku od pšeničnog brašna. Ako prilagođavate recept koji je prije sadržavao pšenično brašno, gotovo uvijek pokušajte sniziti temperaturu pećnice za par stupnjeva. Ako gornja i bočna strana prebrzo porumene, savjetuje se prekrivanje aluminijskom folijom.
- Vrijeme pečenja samo je putokaz. Temperature pećnice mogu se jako razlikovati, stoga molimo vas da vrijeme pečenja koristite samo kao okvirne smjernice. Ono što traje 20 minuta u nečijoj pećnici, može potrajati 25 u vašoj. Ili se u vašoj kolač ispeče brže. Uvijek biste trebali postaviti tajmer na 5 minuta MANJE nego što vrijeme pečenja kaže, a zatim recept provjeravati svakih 5 minuta nakon toga.
Jeste li spremni postati stručnjak za pečenje s bademovim brašnom?
Nadam se da vam je članak pomogao odgovoriti na neka od najvažnijih pitanja o pečenju s bademovim brašnom. Ako se možete sjetiti bilo čega što nema u članku ili imate neke vlastite savjete koje biste željeli podijeliti, ostavite komentar ili nam pošaljite e-poštu. Sretni smo za svaki komentar!
Izvor: https://alldayidreamaboutfood.com/low-carb-basics-baking-with-almond-flour/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI