Kako se koristi aru prah?
Kako se koristi aru prah u bilo kojoj kuhinji? Da, aru prah ima više namjena i koristi ga više kuhinja diljem svijeta.
Aru prah je bijeli prah bez okusa koji se najčešće koristi za zgušnjavanje umaka, juha i druge hrane poput nadjeva od voćnih pita. Sastoji se od škroba ekstrahiranog iz tropskih gomolja naziva Maranta arundinacea, koji ima oblik poput strijele. Aru u prahu slično se koristi kao kukuruzni škrob i ima dvostruku moć zgušnjavanja od pšeničnog brašna. Neutralnog je okusa i sjajan je zgušnjivač.
Aru prah je bez glutena, vegan i paleo, a također ima vrlo dug rok trajanja.
Činjenice o aru prahu:
- Poznat i kao: škrob strelice, brašno strelice,
- Rok trajanja: 3 do 4 godine,
- Koristi se kao: Zgušnjivač za umake bez glutena.
Što je aru prah?
Aru prah najčešće se koristi kao zgušnjivač, ali se također može koristiti u slasticama i kod prženja na tavi. Poznat pod nazivom škrob ili brašno strelice, ovaj je prah napravljen od korijenja tropskih biljaka koje se suše i melju. Idealno je za upotrebu u receptima gdje su boja i sjaj hrane poželjni u gotovom proizvodu.
Aru prah će također ostati netaknut kad se pomiješa s kiselim sastojcima. Iz tih razloga često se preferira kao zgušnjivač za žele i nadjeve od voća.
Sposobnosti zgušnjavanja aru praha smanjit će se ako se kuha na jakoj vatri dulje vrijeme; najbolje je kuhati na nižim temperaturama i dodavati pred kraj kuhanja.
Kako se koristi aru prah
Aru prah je izvrstan za zgušnjavanje juha, umaka i sokova, a može se koristiti kao zamjena za kukuruzni škrob. Dodaje se na kraju kuhanja i stvara perfektni proziran gel. Jaka vatra može uzrokovati raspadanje željene strukture što može rezultirati rijetkim umakom, upravo zato se dodaje na kraju kuhanja kada stvara perfektnu prozirnu gelastu teksturu. Ovaj se prah također stavlja u deserte i želee, a koristi se i za oblaganje tofua ili povrća kako bi se napravila fina hrskava kovica prilikom prženja na tavi.
Aru prah kao zgušnjivač
Slično kao i kod kukuruznog škroba, prije nego li ga upotrijebimo za zgušnjavanje umaka, od aru praha ćemo napraviti kašastu smjesu praha i mlake vode. Ako se to ne učini, zgrušat će se i neće se pravilno umiješati. Jednom kad se umak zagrije, aru prah se širi zgušnjavajući smjesu.
Da bi se napravila kaša, mala količina aru praha (obično žličica ili dvije) pomiješa se u omjeru dva prema jedan s malo vode sobne temperature i miješa dok ne postane glatka. Kaša se zatim doda u jelo i miješa dok se ne sjedini. Ako se prah doda direktno u jelo, molekule škroba odmah će nabubriti i stvoriti grumene prije nego što se bude moglo ravnomjerno umiješati i jelo neće ispasti dobro.
Aru u prahu može se koristiti kao alternativa zgušnjivačima od brašna u omjeru od jedne žličice za svaku žlicu brašna.
Aru prah za deserte
Aru prah može se dodati u voćne pite i druge deserte, poput pudinga ili kreme bez mlijeka, kako bi se stvorila željena struktura. Na primjer, u pudingu se aru prah treba kombinirati s tekućinom poput biljnog mlijeka prije nego se pomiješa s preostalim sastojcima. Kada koristite aru prah u nadjevu za voćne pite, dodaje se suhom voću, zajedno sa zaslađivačem, i pusti se da odstoji prije punjenja kore. Rezultat je pita s prekrasnim sjajnim premazom.
Aru prah za prženje
Kad pržite tofu ili gljive ili neku drugu namirnicu, možete to činiti i s aru prahom. Aru prah daje hrskavu koricu tijekom prženja. Probajte posuti krumpir s malo aru praha i dobit ćete prhki pomfrit.
Kakvog je okusa aru prah?
Škrob iz aru praha nema mirisa i ima neutralan okus te se stoga može koristiti u mnogim receptima.
Zamjena za aru prah
Ako u vašoj špajzi ponestane aru praha, najbolja opcija je da zamijenite prahom tapioke. Samo imajte na umu da se tapioka ne otapa u potpunosti kad se kuha pa je bolje umiješati je netom prije upotrebe.
Kukuruzni škrob možete koristiti umjesto aru praha, ali neće dobro funkcionirati u kiselim receptima ili jelima koje ćete smrzavati.
Čuvanje aru praha
Držite aru prah u hermetički zatvorenoj posudi i čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Kada se pravilno skladišti, prah će trajati tri do četiri godine.
Nutritivne dobrobiti aru praha
Što se tiče škroba, aru prah je lako probavljiv. Ima visok udio vlakana i dobar je za probavni sustav. Pomaže da ostanete siti. U usporedbi s ostalim škrobom, aru prah ima manje kalorija i više proteina.
Također sadrži puno vitamina B, poput folata, koji pomažu u stvaranju DNK i drugog genetskog materijala, a nužno je da se naše stanice dijele.
Škrob se također može pohvaliti izdašnom količinom kalija, koji pomaže u radu srca, mišića i živaca.
Izvor: https://www.thespruceeats.com/what-is-arrowroot-powder-1328463
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI