Klijanje i kako pravilno klijati
Klijanje i kako pravilno klijati je nešto o čemu možemo vrlo opširno pričati, ali ćemo ukratko pokušato objasniti cijeli proces. Klice su izvrsna stvar za naš organizam, nutritivno su bogate i vrlo ukusne.
Naučit ćemo kako klijati doma, jer klice su moćne namirnice u svijetu povrća. Bogate, jednostavne za rast i imate ih u roku par dana. Opskrbe vas vitaminima i mineralima čak i više od nekog povrća. Nisu skupe, ukusne su, doprinjet će vašoj prehrani, a dovoljno je da im posvetite par minuta dnevno.
Neke vrste klica imaju toliko jake antioksidanse da ih povezuju sa smanjenjem rizika dobivanja raka te raznim drugim upalnim procesima. Primjerice klice brokule smanjuju visoki krvni tlak, jačaju kardiovaskularni sustav, smanjuju alergije, astmu i artritis te dr.
Zašto klice često previdimo, a izvrsno je i bazično zimsko jelo? Dovoljno je par koraka u kuhinji, malo volje i malo znatiželje.
Što su klice?
Klice su male biljke izrasle bez zemlje. U večini slučajeva, priroda se već pobrine da su sjemenke zdrave i osigurane bez zemlje da mogu proizvesti makar dva listića i bez sunca i bez zemlje. Listići, stabljika i korijen – sve je ukusno i prigodno za sendviće, salate, umake, namaze,…
Da li je sigurno klijati?
Nekada ljudi budu zabrinuti radi sigurnosti njihovih klica. Često u dućanima zna biti problem s bakterijama. Zašto je tomu tako? Kada se rade velike količine klica može se dogoditi da toplo i vlažno okruženje u kojima rastu klice, ne mogu biti u potpunosti zaštićene od patogenih bakterija.
Zato je klijanje kod kuće idealno upravo iz razloga sigurnosti. Vi ih dirate i pazit ćete da vam budu čiste ruke, pazit ćete da vam je oprema čista, kontolirate tko dotiče sjemenke, kontrolirate kakva je cirkulacija zraka i sl.
Ako ste zabrinuti, uvijek ih možete popariti s vrućom vodom ili lagano prokuhati.
Što sve klijati?
Možete klijati gotovo sve grahorice, sjemenke ili orašide. To znači i slanutak i alfa alfa i luk i češnjak. Klice češnjaka su autentičnog okusa i izgledaju vrlo atraktivno. Postoji nekoliko iznimki što ne klijati:
- Chia sjemenke, lanene sjemenke i druge sjemenke koje su sluzave i tvore sluz, su izazovne za klijanje. Mogu se klijati, ali teško.
- Crveni grah pokušajte izbjegavati jer mogu prouzrokovati mučninu, povraćanje i proljev. Ako se pak odlučite klijati grah, kada klice budu izrasle prokuhajte ih oko 10 min.
- Quinoa (kvinoja) ima visok udio saponina što kod nekih može prouzrokovati jaku alergijsku reakciju i mogu se osjećati loše.
Orašidi poput badema u biti ne klijaju već se samo “namaču” u vodi i ne proizvode korijen. Jednako su odlični, a taj proces namakanja pomaže da se razgrade anti-nutrijenti pritom dajući lakše probavljiviji orašid. Ako želite, nakon što ih namočite, možete ih staviti dehidrirati da dobijete ukusnu i hrskavu grickalicu.
Koliko se dugo klija?
Proces klijanja ovisi o namirnici koja se klija. Slijedi grafički prikaz koliko se dugo klija, kolika količina i kako dobivene klice možete koristiti.
Što sve treba za klijanje?
Danas je dostupno jako puno klijališta i posuda za klijanje. Dizajn varira od jednostavnih kutija do posuda na katove i druge sofisticirane koje možete kupiti po vašim željama.
Najjednostavnija kućna metoda klijanja je u staklenci. Sve što trebate je:
- jedna velika staklenka,
- mala prozračna tkanina (gaza npr.) i
- gumica. Bitno je da bude široko grlo staklenke.
Kako se klija?
Klijanje i kako pravilno klijati je zaista lagano i jednostavno. Ima par koraka pa ćemo ih navesti redom.
Korak 1 Namočite svoje sjemenke
Različite sjemenke zahtjevaju različito vrijeme namakanja pa na tablici iznad možete vidjeti detaljna vremena i razičite količine vode. Generalno pravilo za vodu je 1 : 3 (sjemenke : voda). Sve ovisi o sjemenkama, veličini vaše posude i koliko na kraju želite klica.
Stavite sjemenke u staklenku, dodajte hladnu vodu i pomiješajte kako bi sve sjemenke bile namočene. Staklenku možete ostaviti otvorenu ili je možete poklopiti gazom i osigurati gumicom. Stavite je sastrane da se natapa koliko je navedeno u tablici.
Ne morate se brinuti ako vam nešto ostane dulje namočeno od označenog u tablici, neće se sjemenkama ništa dogoditi.
Korak 2 Ocijedite i isperite sjemenke
Kada je namakanje gotovo, isperite sjemenke. Uzmite cjedilo i istresite svu vodu i sjemenke van te dobro isperite pod mlazom vode te vratite nazad u staklenku i poklopite gazom. Možete iscijediti vodu i isprati u nekoliko voda bez da skidate gazu.
Tada još jednom za kraj dodajte još vode, dobro promiješajte i u potpunosti iscijedite vodu. Okrenite staklenku naopačke u zdjelicu da ostatak vode iscuri van.
Važno je da se sjemenke dobro iscijede. Ne trebaju baš puno svijetla, ali moraju moći disati. Možete ih držati na kuhinjskoj radnoj površini.
Korak 3 Isperite, ocjedite i ponovite
Svoje klice morate provjeriti dva puta dnevno i isprati ih sa svježom, hladnom i protočnom vodom.
Kod većine sjemenki, vidjet ćete da kreću lagano klijati nakon dan do dva. Iskreno, klice možet jesti u bilo kojoj fazi, ali većina ljudi voli jesti klice nakon dan do dva klijanja. Bez obzira kada ih odlučite jesti, morate ih nastaviti ispirati i cjediti cijelo vrijeme.
Korak 4 Skladištenje i korištenje klica
I došlo je vrijeme da zavrite proces klijanja i uživate u svojim klicama. Operite ih još jednom za kraj i prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu bez mirisa te raširite da se posuše na zraku 30 – 60 minuta.
Kad se dobro posuše, stavite ih u čisti i suhi ručnik (može i papirnati ručnik), stavite unutra svoje klice i zamotajte ih. Višak vlage je vrlo nepogodno za klice, jer se mogu pokvariti.
Ovako skladištene mogu držite u hladnju do tjedan dana.
Kako upotrebljavati klice?
Upotrebljavanje klica ovisi o vašoj mašti. Vi ih uvijek možete:
- staviti u sendviče,
- staviri u razne tortilje i wrapove,
- salate,
- fritate,
- namaze,
- umake,
- …
Izvor: https://wholefully.com/sprouting-101/, https://learn.eartheasy.com/articles/fresh-greens-in-winter-how-to-grow-sprouts-at-home/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI