Konopljini krekeri s umakom od origana
Konopljini krekeri su preukusne male poslastice, još uz aromatični umak od origana daju posebne okusne doživljaje.
U konopljine krekere dodali smo delikatesni kvasac (prehrambeni kvasac), koji daje okus sličan siru. Delikatesni kvasac obogatit će bilo koji kreker, salatu ili neko drugo jelo. Sadrži dosta vitamina B skupine.
Svježi ili sušeni ružmarin krekerima daje okuse Mediterana. Odličan je za smirivanje želuca i glavobolje, za zdrava crijeva, za opuštanje i smanjivanje stresa, za poboljšavanje cirkulacije i rada bubrega. Ružmarin je inače simbol vjernosti pa se zato koristi i na vjenčanjima.
Recept
Recept je primjeren za sirovojelce, bez glutena je i bez mliječnih proizvoda.
Sastojci
Konopljini krekeri
- 2 šalica konopljinog brašna Soul Food
- 2 – 4 žlice usitnjenog svježeg ružmarina
- 1/2 šalice vode
- 2 žlice konopljino ulje Soul Food
- 1/3 šalice prehrambenog kvasca Soul Food
- 1/4 šalice psyllium Soul Food
- 1/4 žličice kajenskog papra Soul Food
- 1/2 žličice himalajske soli Soul Food
Umak od origana
- 1 1/3 šalice oljuštenih sjemenki konoplje Soul Food
- 1/2 šalice vode
- 1/4 šalice svježeg soka limete ili limuna
- nekoliko svježih listova origana ili 1 žlica sušenog origana ili po okusu
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 – 3/4 žličica himalajske soli Soul Food, po ukusu
- prstohvat kajenskog papra Soul Food
Upute
- Kako biste napravili “tijesto” za krekere, potrebno je da umiješate sve suhe sastojke u posudi te miješajte dok se svi sastojci dobro ne povežu.
- Dodajte vlažne sastojke te dobro umijesite “tijesto”. Smjesa je gotova kad nakon što pritisnite vilicom bude slično tijestu. Neće biti ljepljiva poput tijesta, ali treba se lijepiti dovoljno da možete formirati kuglu.
- Stavite napravljenu kuglu između dva komada pek papira (masnog papira za pečenje) ili između dvije folije za dehidrator te razvaljajte s valjkom do debljine oko 3,5mm.
- Za izradu krekera koristite rezač za kolačiće ili drugi pribor za rezanje (krugovi, srčeka, cvjetići, anđelčići,…). Sakupite ostatak razvaljanog tijesta i ponovo ga razvaljajte dok ne potrošite cijelo tijesto. Dobili smo otprilike 24 krekera. Umjesto da izrezujete kolačiće i oblike, vi možete napraviti sljedeće: na silikonu za dehidrator ili papiru za pečenje nožem naznačite kvadratiće kako bi ih na tim mjestima mogli razlomiti nakon što budu gotovi.
- Stavite krekere u dehidrator i dehidrirajte na 50 stupnjeva dok ne dobijete željenu konzistenciju. Prvo na jednoj strani dehidrirajte 2h-4h te zatim kreker preokrenite uz pomoć druge folije i ladice. S time ćete dobiti da vam krekeri budu ravnomjernije dehidrirani. Obično dehidriramo oko 20 sati ili dok ne počnu pucati. Možete peći i na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta na obloženom ili podmazanom limu za kolačiće.
- Izvadite ih i odmah poslužite ili čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.
- Količina: oko 24 krekera.
- Za umak od origana sve sastojke dodajte u blender te zblendajte. Možda ćete trebati povremeno zaustaviti blender da pokupite sav umak po posudi.
- Smjesa treba biti glatka pa kad ste zadovoljni teksturom završite svoj umak te poslužite.
- Umak čuvajte u hladnjaku do 5 dana.
- Količina: za 1 posudicu.
Izvor: http://kitchenlovestories.com/rosemary-cheese-crackers-with-oregano-hemp-dip/
Sigurni smo da ćete odmah nakon što pročitate recept ići raditi krekere 🙂 Javite rezultate komentarom te nas pratite na instagramu @Soulfood_cro i facebook-u Soulfood
Pogledajte i naše druge recepte → RECEPTI