PLAN za odvajanje od SLATKOG
Neki od nas vrlo rado vole posegnuti za primamljivim slatkim obrocima. Ponekad je to čim izađemo iz kreveta, ali najčešće je to nakon obilnog obroka, u popodnevnim satima ili u najgorem dijelu dana – navečer. Svi imamo svoju ladicu ili svoj ormar sa slatkišima, koji nas poziva. Ako želite smanjiti količinu šećera u prehrani ili se u potpunosti osloboditi slatkiša, postoje jednostavni koraci da to učinite što je moguće lakše. Učimo zajedno odvajanje od slatkog!
Šokantna činjenica
Prosječna osoba dnevno konzumira 22 žličice šećera. Iako se šećer nikada nije smatrao zdravim, može se zaključiti da potrošnja šećera može učiniti više štete nego što je prvobitno značilo. Šećer može biti uzrok dijabetesa, pretilosti i bolesti srca.
Mnogi ljudi konzumiraju puno šećera dnevno čak i da to ne znaju. Šećer nije samo ono što je na policama, pakirano u pakiranju kao šećer. Nažalost, puno je šećera skriveno na policama trgovina. To su svi oni gotovi proizvodi u kojima su šećeri skriveni.
Na koje proizvode trebate obratiti posebnu pozornost
- kečap
- kruh
- preljevi za salatu
- umaci
- mješavine začina
- mliječni namazi, itd.
Budući da se šećer koristi i kao konzervans pa produljuje postojanost, poboljšava okus i izgled u marmeladama, voćnom siru, voćnom jogurtu, raznim konzerviranim namirnicama (npr. kukuruz, grah), kiselim krastavcima, majonezi, instant čajevima, unaprijed pripremljenim smjesama za pečenje, hrenovke, alkohol, itd. Izuzetno visok šećer sadrže i gazirana pića, nektari, ledeni čaj i kompoti. Na te sve namirnice trebali biste obratiti posebnu pozornost ako želite imati plan za odvajanje od slatkog.
Ako iznenada osjetite želju za slatkim, možete učiniti sljedeće:
- Popijte čašu vode.
Neki ljudi kažu da želja za slatkoćom može biti posljedica dehidracije. U vodu možete dodati limun. - Jedite voće.
Voće može pomoći zadovoljiti želju za šećerom (banane, jabuke, naranče). - Izbjegavajte prerađene ugljikohidrate.
Oni brinu o fluktuacijama šećera u krvi i zato nas brzo stisne za nešto slatko. - Uživajte u bilju i začinima.
Smanjuju želju za slatkim (muškatni oraščić, vanilija i cimet). - Koristite zdrave dodatke za šećer.
Kokosov šećer, eritritol, mesquite ili bagrem, ksilitol, jacon sirup, itd. - Nikada nemojte gladni ići u kupovinu.
dokazano je da u ovom slučaju kupujemo više prerađene i nezdrave hrane. - Pročitajte naljepnice na hrani.
Prije kupnje proizvoda provjerite oznaku količine šećera koju hrana sadrži. Šećer je također skriven pod drugim imenima, obično završava slovima “-oz”; fruktozu, saharozu, galaktozu, maltozu, laktozu.
Zdrave zamjene za bijeli šećer
Eritritol
Eritritol je sladilo bez energetske vrijednosti. Ima nizak glikemijski indeks i vrlo malo utječe na porast šećera u krvi, pa se njegova uporaba preporučuje dijabetičarima i svima koji se brinu o zdravom načinu života. Izgleda nevjerojatno slično šećeru, jer je u obliku malih kristala. Eritritol je samo 30% manje slatkast od šećera, a to je i najbolja aproksimacija za ukus šećera.
Kokosov šećer ili šećer kokosove palme potpuno je prirodni i nerafinirani. Beru se cvjetovi koji rastu visoko na kokosovim palmama, zatim se otvaraju i sakuplja nektar pomoću tekućeg nektara. Ovaj se nektar zatim suši u zraku kako bi se kristalizirao u šećer, koji je smeđe prirodne boje. Kokosov šećer ima istančan okus karamele, što ga čini izvrsnom alternativom konvencionalnom šećeru.
Meskit ili rogač
Mesquite prah je prirodni zaslađivač vrste rogača i popularan je zbog ugodnog okusa karamele. Zbog izvrsnog i slatkog okusa, možete ga koristiti za brojne recepte za deserte.
Yacon je gomolj, kojeg stoljećima uzgajaju peruanski poljoprivrednici u Andama. Njegov okus podsjeća na karamelu i med, a mještani ga nazivaju zemaljskom jabukom.
Ksilitol ili zaslađivač breze
Brezin zaslađivač sadrži samo polovicu kalorija od onoliko koliko sadrži konvencionalni šećer! 100 g ksilitola sadrži 250 kcal. Potrošnja ksilitola dovodi do manjeg povećanja razine glukoze u krvi nakon konzumacije u usporedbi s konvencionalnim bijelim šećerom.
Nadamo se da ćete neke od ovih savjeta objeručke prihvatiti i uvrstiti u svoj plan za odvajanje od slatkog.
Savjetujemo da pogledate neke od naših prirodnih zaslađivača → PRIRODNI ZASLAĐIVAČI
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI