Proso vrste i dobrobiti
Proso vrste i dobrobiti prosa su već primjetili mnogi. Prohrana s prosom je bogata prehrana. Pokušajte pričati s bilo kime – svi će vam reći da je proso čudo od žitarice prepuno raznih blagodati za naš organizam.
Zdrava prehrana može se činiti kao težak zadatak jer je lako dostupna brza hrana svugdje oko nas. Međutim, konzumacija nezdrave hrane dugoročno, kao što smo svi svjesni, nevjerojatno je štetna za naše zdravlje. Dobar način da krenete putem dobrog zdravlja je zamjena nezdravih prehrambenih navika zdravijim opcijama.
Proso je dostupno u raznim vrstama, od kojih svako ima svoje zdravstvene prednosti. Možete ući u supermarket u bilo koje doba godine i još uvijek možete pronaći proso od cjelovitih žitarica na zalihi. Zašto? Uzgajaju se tijekom cijele godine.
Konzumacija prosa kao dijela vaše svakodnevne prehrane nije novi koncept. Zapravo, stanovništvo središnje i južne Indije konzumiralo bi proso gotovo redovito kao osnovnu hranu dok Zelena revolucija rižu i pšenicu nije učinila pristupačnijom. U Indiji je proso postao izostavljen kao osnovna prehrambena žitarica zbog vladinog nepriznavanja. Vlada je proaktivno potisnula rižu i pšenicu u subvencionirani sustav javne distribucije, destimulirajući poljoprivrednike od uzgoja prosa.
Međutim, potpuno odbacivanje riže ili pšeničnog kruha za proso ne bi bilo zdravo za vaše tijelo. Vježbajte raznolikost žitarica u svojoj prehrani za cjelovitu prehranu.
Što je proso?
Proso je grubo zrno koje se tradicionalno uzgaja i jede na indijskom potkontinentu posljednjih 5000 godina. Sadrže visoku hranjivu vrijednost i bogate su proteinima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Za razliku od ostalih žitarica, proso zahtijeva malo vode i plodnosti tla. On već dugo uživa u oznaci “zrno hrane siromaha” zbog puke pristupačnosti. Međutim, u posljednje vrijeme proso je popularno kod mladih ljudi usmjereni zdravom načinu života i sportskoj aktivnosti.
Proso sadrži mnoštvo mikroelemenata kao što su željezo, kalcij i fosfor. Također, potrebno im je vrijeme za probavu, što ne uzrokuje skok šećera u krvi povezan s lako probavljivom hranom. Uvođenje prosa u vašu prehranu može vam pomoći u kontroli dijabetesa iz istog razloga.
Proso osim što je dobro za nas, dobro je i za okoliš, jer je uglavnom usjev koji se hrani kišom i ne vrši pritisak na naše ionako sve manje vodnih resursa. Uz to, ove žitne kulture ne privlače štetnike i zato mogu savršeno dobro rasti bez upotrebe pesticida.
Proso se dijeli u dvije kategorije:
Oljušteno proso
Oljušteni proso odnosi se na tri popularne vrste prosa. Ta prosa su oljuštene od tvrđe teže probavljive ljuske, a to su Ragi, Jowar i Bajra. Ova prosa ne trebaju preradu nakon berbe i mogu se jednostavno koristiti nakon čišćenja. To su glavne vrste prosa koje se najviše uzgajaju i prilično su popularne zbog jednostavnosti upotrebe.
Neoljušteno proso
Neoljušteni proso su proso lisičji rep, mali proso i kodo proso. Ove vrste prosa sastoje se od neprobavljive sjemene ovojnice. Ljusku s njih treba ukloniti prije nego što budu za prehranu ljudi. Nekada su se ljuštila ručno pa je takvo proso ubrzo palo u nemilost, jer prerada tih žitarica nikada nije bila mehanizirana na način kao što je to učinjeno za rižu i druge vrste žitarica.
Vrste prosa
Proso dolazi u različitim oblicima i veličinama. Gore spomenute dvije široke kategorije prosa sadrže brojne vrste prosa. U nastavku ćemo pogledati neke od ovih različitih vrsta prosa.
Proso lisičji rep
Proso od lisičjeg repa, ili kako se autohtono naziva, kakum / kangni obično je dostupno kao griz ili rižino brašno. Proso od lisičjeg repa sadrži zdrave ugljikohidrate koji uravnotežuju šećer u krvi. Sadržaj željeza i kalcija također pomaže u jačanju imuniteta. Što još? Pomaže u regulaciji kolesterola u krvi i povećava razinu HDL kolesterola u tijelu.
Ragi proso
Proso od prstiju, tj. Ragi, koristi se kao zdravija zamjena za žitarice riže i pšenice. Inačica prosa je bez glutena i bogata proteinima i aminokiselinama. Proso Ragi trebalo bi pomoći razvoju mozga kod rastuće djece.
Biserno proso
Biserno proso ili Bajra nevjerojatno je hranjiv. Sadrži minerale poput kalcija i magnezija, proteina, vlakana i željeza. Svakodnevna konzumacija bisernog prosa može biti vrlo korisna za vaše zdravlje i može pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa II.
Heljda
Heljda je vrsta prosa koju biste trebali konzumirati ako želite smršavjeti. Ona je zdravija opcija hrane za dijabetičare, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Heljda se također bori protiv bolesti poput žučnih kamenaca, dječje astme i raka dojke.
Mali proso
Malo proso je također izvrsna opcija za one koji žele smršavjeti. Možete ga jesti kao zamjenu za rižu. Sadrži vlakna i ispunjen je brojnim mineralima poput kalija, cinka, željeza i kalcija. Također je prepuna zdravstvenih blagodati vitamina B i djeluje kao antioksidans za vaše tijelo.
Proso dobrobiti
Proso je bogato s nekoliko korisnih hranjivih sastojaka poput fosfora, magnezija, bakra, mangana itd. Uključivanje prosa u prehranu može vam pomoći zdravlju zbog sljedećih prednosti prosa.
Proso za mršavljenje
Sadržaj kalorija u prosu nevjerojatno je nizak, pa su izvrsni prehrambeni proizvod za one u procesu mršavljenja. Ne samo oni koji žele smršavjeti, proso koristi i ljudima koji su svjesni svoje kondicije. Pomaže im da održavaju razinu energije tijekom dana, a da ne moraju stalno jesti kako bi se napunili gorivom.
Proso vas također zasiti dulje od ostalih ugljikohidrata koji se probave u roku od nekoliko sati od konzumiranja. Kada konzumirate proso, dulje se osjećate sitima jer im treba neko vrijeme da se probave i apsorbiraju u vaše tijelo. Kao rezultat toga, ne morate posezati za nezdravim zalogajima.
Proso održava nisku razinu šećera u krvi
Konzumacija prosa može pomoći da ljudi ne razviju dijabetes zbog njegovog niskog glikemijskog indeksa.
Proso gradi imunitet
Imunitet našeg tijela gradi se na bjelančevinama koje konzumiramo. Proso pruža izvrstan izvor proteina i može pomoći u izgradnji i jačanju našeg imuniteta. Što je naš imunitet jači, to ćemo biti manje skloni bolestima.
Proso smanjuje kardiovaskularne probleme
Proso sadrži esencijalne masti, koje našem tijelu osiguravaju prirodnu masnoću. Također pomaže da se višak masnoće taloži preko naših mišića, što onda učinkovito smanjuje rizik od visokog kolesterola, moždanih udara i drugih srčanih tegoba. Sadržaj kalija u prosu regulira krvni tlak i optimizira krvožilni sustav.
Proso sprječava astmu
Magnezij sadržan u prosu može smanjiti učestalost migrene i smanjiti ozbiljnost problema s astmom. Za razliku od pšenice, proso ne sadrži alergene koji dovode do astme.
Proso pomaže u probavi
Proso je bogat izvor vlakana koji može pogodovati probavi pomažući u ublažavanju nadutosti, plinova, grčeva i zatvora. Dobra probava olakšava i štiti od probavnih tegoba poput raka želuca / debelog crijeva i bubrega / jetre.
Proso djeluje kao antioksidans
Proso može pomoći vašem tijelu u detoksikaciji zbog svojih antioksidativnih svojstava kao što su kvercetin, kurkumin, elaginska kiselina i drugi korisni katehini koji pomažu u izbacivanju toksina iz vašeg tijela i neutraliziraju enzimsko djelovanje vaših organa.
Izvor: https://www.healthifyme.com/blog/millets-types-benefits-recipes-weight-loss/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI