Sezonska prehrana
Sezonska prehrana ili prehrana po godišnjim dobima je cjenovno povoljniji način prehrane i jer jedu namirnice u sezoni koje su tada dostupne. Kažu da se najprirodnije hraniti se na takav način, jer i ljudski organizam prati promjene godišnjih doba i odgovaraju mu namirnice iz tog godišnjeg doba u kojem se nalazi.
Jedenje po godišnjim dobima pomaže organizmu da bude snažniji, zdraviji i nutritivno bogato nahranjen. Sezonska prehrana potpomaže lokalnu ekonomiju i gospodarstvo.
Prije 100 godina većina ljudi je znala kada je najbolje vrijeme da se beru borovnice ili koje povrće kada raste i gdje se najbolje uzgaja. Danas nas je naš moderni svijet i životni stil prisilio da izgubimo taj dodir s ovim bazičnim znanjem.
Iako ne morate imati vrt, znati kada što raste je još uvijek jako bitno. Evo i zašto.
Zašto jesti sezonski?
U tradicionalnoj Indijskoj ayurvedskoj praksi postoji poseban pojam za takvu ishranu – ritucharya.
To je koncept u kojem jedenje sezonski održava zdravlje organizma i sprečava bolesti. Iako oni koriste namirnice specifične za njihovo podneblje, pravila jedenja se mogu aplicirati bilo gdje.
Uz zdrastvene dobrobiti, sezonska prehrana je obično ukusnija i nutritivno bogatija.
Bolje za zdravlje
Hrana koja je uzgojena u sezoni kad se i inače uzgaja je nutritivno bogatija i ukusnija. Primjerice brokula tokom jeseni kad joj je i vrijeme ima više vitamina C nego brokula uzgojena u proljeću.
Hrana ima svoj ciklus rasta i sazrijevanja. Izvan sezone se koriste razna sredstva za zrenje kako bi hrana dozrelila i bila spremna za jelo. To uključuje kemikalije, plinove i druge procese.
Bolji okus
Paradajz uzgojen u vlastitiom (ili nečijem drugom) vrtu je puno slađi od onih kupljenih u supermarketu.
Velika produkcija namirnica uzrokuje da namirnica nema toliko dobar i autentično intenzivan okus. Nažalost, konvencionalna proizvodnja dala je prednost izgledu umjesto okusu i hranjivosti namirnica. Selektivno razmnožavanje koje doprinosi duljem trajanju na polici u dućanu uzrokuje slab okus namirnica.
Zaključak je da prirodno dozoreno voće i povrće pobrano u njihovoj sezoni daje bolji okus i nutritivno su bogatiji.
Povoljnije
Sezonska prehrana i sezonske namirnice su nam dostupne po boljim cijenama. Primjerice ljeto je sezona bobica pa su zato jagode i druge bobice tada nabavljamo povoljnije nego zimi.
Tradicionalna kineska medicina oktriva
Tradicionalna kineska medicina nalaže (TCM – Traditional Chinese Medicine) kako je svijet harmoničan i holističan entitet gdje se sva bića promatraju u korelaciji sa okolinom koja ih okružuje. Već dulje vremena objašnjavaju yin i yang teoriju i teoriju pet elmenata. Čovjek je dio prirode i obzirom da je tako, on je pod utjecajem prirode.
Promjena godišnjeg doba uzrokuje promjenu brzine, ritma, volumena i napetosti našega pulsa.
Puls je obično uredan u proljeće, pun i potpun ljeti, razlicit/isprekidan u jesen i zimi opada/snižava se. TCM savjetnici uzimaju to u obzir kada se mjeri puls ljudima. Pojava, razvoj i promjena u obrascu mnogih bolesti su sezonske poput febrilne bolesti koja se događa u proljeće, sunčanica ljeti, bolesti kojima je simptom suhoća u jesen i hladnog udara zimi.
Mi, ako to želimo, možemo napraviti korake i mjere kako bi se spriječile bolesti našeg organizma te da ga održimo zdravim. Jedna od metoda je da konzumiramo različite namirnice ovisno o sezoni. Kinezi vjeruju da smo ono što jedemo te slijede smjernice iz prirode. Kada pratimo sezonu i hranu u sezoni, bolje se usklađujemo s prirodom i zdraviji smo.
Osnovni princip je njegovanje yanga u proljeće i ljeto, a njegovanje yina u jesen i zimu. Smanjenje yanga u proljeće i ljeto te obnavljanje yina u jesen i zimu možemo napraviti kao što je opisano dalje u tekstu.
Proljeće
Po TCM-u, savjeti za proljetnu hranu: kineski batat, bambus i gljive.
Proljeće je sezona rođenja i rasta. Pripada elementu drva i dominira funkcijom jetre. Ako se pravilno ne prilagodimo, možemo razviti probleme poput gripe, upale pluća i dr. Preporučljivo je smanjiti unos kiselih okusa te povećati slatke i opore okuse, jer to olakšava jetri da regulira qi (vitalnu energiju) u tijelu.
Primjeri preporučenih namirnica za proljeće uključuju:
- luk,
- poriluk,
- senf,
- kineski batat,
- pšenicu,
- datulje,
- korijandar,
- gljive,
- špinat,
- bambusove izdanke,
- svježe zeleno i lisnato povrće,
- klice iz sjemenki.
Osim toga, nekuhanu, smrznutu i prženu hranu treba uzimati samo umjereno, jer je štetna za slezenu i želudac ako se konzumira u velikim količinama. Kako nas hladna zima drži u zatvorenom i ima tendenciju da previše jedemo, ljudi bi u proljeće mogli razviti težu ravnotežu topline koja dovodi do suhog grla, lošeg zadaha, zatvor, sakupljanja nečistoća po jeziku i žućkaste mokraće. Sezonska prehrana u proljeće sačinjava namirnice poput banana, šećerne trske, celera i krastavca pomažu u uklanjanju pretjerane “vatre” u tijelu.
Ljeto
Po TCM-u najbolja ljetna hrana je: rajčica, lubenica, tikvica i mungo grah.
Ljeti biljke brzo rastu. Ljudi su energičniji te vitalna energija qi i krv postaju snažniji nego u drugim sezonama. Kaže se da i te vrijeme psihološki utječe na nas da srce radi previše pa yang odlazi previše van na površinu tijela. Nastavno na priču o pet elemenata, srce koje previše i prejako radi, ograničava funkciju pluća pa se savjetuje jesti hranu oštrijeg okusa, a smanjiti hranu gorkog okusa. To potiče pluća te normalizira znojenje ljeti. Znoj je tekućina srca pa ako se previše znojite to raspršuje energiju srca i slabi mozak pa se čovjek lakše iznervira, nemiran je, ima problema sa spavanjem ili nižom razinom raspoloženja. Hrana kiselog i slatkog okusa pomaže da se smire ovi simptomi.
Ljeto je vruće i u nekim predjelima i kišno pa to može poremetiti tekućine u tijelu te balans elektrolita. To dovodi do letargije, slabosti, vrućica, žeđi, smanjenog apetita i slabijeg mjehura.
Za održavanje zdravog balansa tih tekućina poželjno je konzumirati tikvice, lubenicu, jagode, rajčice, mungo grah, krastavce, klice, i dr.
Generalno, trebala bi se jesti sezonska hrana koja stimulira apetit i balansira tekućine u tijelu. Toplija i kuhana jela omogućavaju probavnom sustavu da radi što efikasnije. Masna, preradena i zamrznuta hrana oštećuje probavni sustav i dovode do slabijeg apetita, proljeva i neugodnog osjećaja u želucu.
Sezonska prehrana ljeti u kineskoj tradiciji je da se rade ukusne juhe kako bi se olakšala vručina i poboljšala probava.
Jesen
Jesenja hrana po preporuci TCM-a: ananas, kruške i bijele gljive.
Hrana počinje zreliti i padati u jesen. TCM vjeruje da je jesen povezana s plućima, koja dominiraju kožom, disanjem, metabolizmom tekućina, cirkulacijom, imunitetom i emocijom melankolije. Kada je vruće ljeto gotovo, organizam se priprema za hladnu zimu i sve se okreće prema unutra. Važno je da hrana u jesen osigura organizmu adaptaciju na hladnoću i promjenu sezone. Suho vrijeme obično stvara škakljanje u grlu, suhoću nosa, ispucale usnice, grubu kožu, opadanje kose i suhiju stolicu. Moramo jesti one namirnice koje promoviraju produkciju tekućina u tijelu i njihov podmazivajući efekt kroz cijeli organizam. Blagotvorna hrana za to su šumske gljive, sjemenke, orašidi, kruške, buća, med, sojino mlijeko i mliječni proizvodi.
Savjetuje se jesti hranu kiselijeg okusa, a reducirati okuse poput luka, đumbira i ljutih papričica koji izazivaju znojenje. Dok kisele namirnice poput ananasa, jabuka, grejpfruta i limuna imaju astrigentna svojstva i preveniraju tijelo da gubi tekućinu.
Tijelo treba više tekućine u jesenjem suhom vremenu. Tijelu su potrebne dodatne tekućine pa je kineska tradicija da se jedu zobene pahuljice za doručak i juha za večeru, koja je sačinjena od gore navedenih sastojaka.
Zima
Zimska hrana: datulje, crne gljive, orasi.
Zimi sve usporava i svi organizmi pokušavaju sačuvati svoju energiju dok neke životinje hiberniraju. To je sezona gdje ljudi čuvaju energiju i grade snagu za pripremu za proljeće.
TCM vjeruje da se naša prehrana tada treba fokusirati na jačanje yina i snižavanje yanga. To znači da trebami jesti više zdravih namirnica i visokoproteinske namirnice. Rižu, sezam, datulje, gljive, poriluk i orašidi su neizbježne na tanjuru.
Zimu obilježavaju bubrezi i vodeći se teorijom pet elemenata, ako bubrezi previše rade mogu opteretiti srce i događaju se palpitacije, bol, hladni udovi i umor. Savjetuje se jesti više gorkih okusa, a reducirati slano kako bi se olakšalo srcu i bubrezima. Takvu hranu uključuje marelice, šparoge, celer, kava, čaj, grejp, korabica, salata, radič, kelj, ocat i vino. Neki ljudi jedu previše ljute hrane i/ili visokokalorične hrane koja tada uzrokuje akumulaciju viška topline u plućima i želucu. Mogu se imati problemi poput bronhitisa, grlobolje, čireva i kožnih problema pa se treba kombinirati sa nekolicinom hladnih jela u zimu te puno vode. Zima je odlično vrijeme za regeneraciju organizma i vraćanje prirodne konstitucije tijela, jer se metabolizam usporava i apsorbirani nutrijenti iz hrane se lakše skladište.
Bilo bi dobro konzumirati energizirajuću hranu poput ginsenga, anđelike, astragalusa te gljive koje se koriste u medicinske svrhe.
Sezonska prehrana i principi harmonije između hrane i vremena su bazirani po praktičnom iskustvu. Drugi načini prehrane možda su kontradiktorni naspram ovih principa, ali činjenice ostaju iste: hrana koja se jede u godišnjim dobima ima drugačiji utjecaj na ljudsko tijelo. Godišnja doba uvijek utječu na naš organizam. Kineski filozofi prehrane nalažu da što više ljudi prihvate hranu iz vlastitog podneblja i iz godišnjih doba kojima pripada hrana u sezoni u kojoj je. Sezonska prehrana, domaća i ekološki provjerena hrana je više nutritivnija i bogatija okusom.
Hrana po mjesecima
Siječanj
- brokula, brokolini, prokulice, tikvice butternut, korijen celera, kupus, komorač, kelj, cvjetača, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, cikla, celer, peršin, špinat, poriluk, kaša, krumpir, buća, podzemna koraba, slatki krumpir, batat, čičoka, repa
- grejp, kiwi, naranče, šipak, tamarilo, tangelo, pomelo, mandarine, limun
Veljača
- brokula, brokolini, prokulice, tikvice butternut, korijen celera, lupus, komorač, kelj, poriluk, kaša, krumpir, buća, podzemna koraba, slatki krumpir, batat, čičoka, repa, cvjetača, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, špinat, cikla, celer, peršin
- naranča, grejp, limun, kiwi, tangelo, pomelo
Ožujak
- brokula, brokolini, prokulice, tikvice butternut, kupus, komorač, kelj, poriluk, kaša, krumpir, buća, podzemna koraba, slatki krumpir, batat, čičoka, repa, celer, peršin, cikla, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, blitva, špinat
- crvene naranče, grejpfrut, kiwi, naranče, ananas, tangelo, pomelo
Travanj
- artičoke, šparoge, avokado, brokula, bob, kelj, grašak, rotkvice, rabarbara, repa, paprika, tikvica, kupus, prokulice, cvjetača, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, rukola, blitva, špinat, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, repa, crveni luk, zeleni grašak
- crvene naranče, grejp, kiwi, ananas
Svibanj
- artičoke, šparoge, avokado, krastavac, bob, grašak, rotkvice, rabarbara, špinat, tikvice, paprike, rajčica, kupus, kelj, cvjetača, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, rukola, blitva, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, crvena rotkvica, krumpir, crveni luk, zeleni grašak, bob
- grejp, kiwi, limuni, ananas, jagode, trešnje
Lipanj
- rikola, šparoge, paprike, mrkve, kukuruz, krastavac, korabica, grašak, rabarbara, špinat, tikvice, rajčica, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, blitva, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, hren, crvena rotkvica, krumpir, crveni luk, kukuruz, zeleni grašak, bob, grah mahunar
- marelice, borovnice, trešnje, grejp, limun, limeta, dinje, marakuja, ananas, šljive, jagode, višnje, maline, dud, ribizli, trešnje, jabuke, kruške, breskve, nektarine
Srpanj
- rikola, cikla, lišće cikle, paprike, mrkve, kukuruz, krastavac, patliđan, češnjak, korabica, grašak, rotkvice, rabarbara, tikvice, rajčice, blitva, feferoni, kupus, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, blitva, celer, peršin, hren, crvena rotkvica, krumpir, crveni luk, češnjak, kukuruz, bob, grah mahunar
- marelice, kupine, maline, borovnice, trešnje, višnje, limuni, limeta, dinje, dud, nektarine, marakuja, breskve, šljive, jagode, ribizli, jabuke, kruške, nektarine, smokve, grožđe, dinja, lubenica
Kolovoz
- artičoke, rikola, cikla, lišće cikle, paprike, mrkve, cvjetača, kukuruz, patliđan, češnjak, korabica, rotkvica, rabarbara, blitva, batat, tikvice, rajčice, feferoni, rajčice, krastavci, tikvice, kupus, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, nceler, mrkva, peršin, hren, crvena rotkvica, krumpir, crveni luk, češnjak, bob, grah mahunar
- marelice, kupine, maline, borovnice, smokve, limuni, limete, dinje, dud, nektarine, breskve, šljive, maline, jagode, višnje, jabuke, kruške, breskve, nektarine, grožđe, dinje, lubenica
Rujan
- artičoke, rikola, cikla, lišće cikle, paprike, mrkve, cvjetača, kukuruz, patliđan, češnjak, krumpir, rotkvice, batat, gljive, rajčice
- bademi, jabuke, lješnjaci, brusnice, limeta, dinje, kruške, šljive, šipak, maline, aronija
Listopad
- artičoke, paprike, cikla, cikla lišće, brokolini, prokulice, butternut tikva, karfiol, mrkve, korijen celera, komorač, češnjak, poriluk, pastrnjak, krumpir, buća, rotkvice, špinat, batat, gljive, rajčice, šparoge, paprika, feferoni, krastavci, patliđan, tikvice, kupus, kelj, kelj pupčar, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, rukola, blitva, špinat, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, hren, repa
- bademi, jabuke, lješnjaci, brusnice, limete, kruške, šljive, šipak, maline, dunje, marelice, kupine, grožđe, kesten, maslina
Studeni
- paprike, brokula, brokolini, tikva butternut, karfiol, korijen celera, raštika, komorač, češnjak, poriluk, pastrnjak, krumpir, buća, podzemna koraba, špinat, batat, čičoke, repa, gljive, paprika, kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, špinat, cikla, celer, mrkva, peršin, poriluk
- bademi, jabuke, lješnjaci, brusnice, kiwi, kruške, kaki, šipak, tamarilo, tanđerine, mandarine, jabuke, grejp, naranče, limun
Prosinac
- brokule, brokolini, prokulice, tikva butternut, karfiol, korijen celera, raštika, komorač, poriluk, kaša, krumpir, buće, podzemna koraba, batat, čičoke, repa, kelj, kelj pupčar, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, špinat, cikla, celer, peršin, repa, poriluk
- kiwi, naranče, kaki, šipak, tamarilo, tanđerina, mandarine, pomelo, grejp, limun
Izvor: https://www.mindbodygreen.com/0-4807/10-Reasons-To-Eat-Whats-In-Season.html, https://www.fix.com/blog/eating-with-the-seasons/, http://www.eattheseasons.com/august.php, http://www.shen-nong.com/eng/lifestyles/food_diet_advice_season.html
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.