Što je eritritol?
Što je eritritol? Već neko vrijeme priča se o eritritolu kao šećeru bez kalorija. Eritritol je niskokaloričan zaslađivač, a prirodan i okusa slatkog poput šećera.
Eritritol
Eritritol pripada spojevima koji se nazivaju šećerni alkoholi.
Proizvođači hrane koriste mnogo različitih šećernih alkohola. Tu spadaju ksilitol, sorbitol i maltitol. Većina ih funkcionira kao niskokalorična sladila u proizvodima bez šećera ili s niskim udjelom šećera.
Većina šećernih alkohola nalazi se u malim količinama u prirodi, posebno u voću i povrću.
Način strukturiranja ovih molekula daje im sposobnost da stimuliraju receptore slatkog okusa na vašem jeziku.
Ukratko o eritritolu:
- Eritritol je vrsta ugljikohidrata koja se naziva šećerni alkohol ili poliol.
- Eritritol je jedinstven od ostalih šećernih alkohola, jer sadrži doslovce nula kalorija.
- Eritritol se prirodno pojavljuje u raznim namirnicama (npr. grožđe, gljive, kruške i lubenica) i nekim fermentiranim jelima i pićima poput piva, sira, sakea, sojinog umaka i vina.
- Sigurnost eritritola potvrdile su brojne zdravstvene oblasti širom svijeta, uključujući američku Upravu za hranu i lijekove i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.
- Eritritol ne utječe na izlučivanje glukoze u krvi ili inzulina i pridonosi oralnom zdravlju.
Čini se da se eritritol prilično razlikuje od ostalih šećernih alkohola.
- Stolni šećer: 4 kalorije po gramu
- Ksilitol: 2,4 kalorije po gramu
- Eritritol: 0,24 kalorije po gramu
Sa samo 6% kalorija šećera, on još uvijek sadrži 70% slatkoće.
U velikoj proizvodnji eritritol nastaje kada vrsta kvasca fermentira glukozu iz kukuruznog ili pšeničnog škroba.
Konačni proizvod izgleda otprilike ovako:
Je li eritritol siguran
Sve u svemu, čini se da je eritritol vrlo siguran. Unatoč dugotrajnoj konzumaciji nisu otkrivene ozbiljne nuspojave.
Postoji jedno glavno upozorenje kod većine šećernih alkohola – oni mogu uzrokovati probavne probleme.
Zbog njihove jedinstvene kemijske strukture, vaše ih tijelo ne može probaviti i oni nepromijenjeni prolaze kroz veći dio vašeg probavnog sustava ili dok ne dođu do debelog crijeva.
U debelom crijevu fermentiraju ih rezidencijalne bakterije koje proizvode plin kao sporedni proizvod.
Posljedično tome, jedenje velike količine šećernih alkohola može uzrokovati nadutost i probavne tegobe. Zapravo pripadaju kategoriji vlakana poznatih kao FODMAP.
Međutim, eritritol se razlikuje od ostalih šećernih alkohola. Većina se apsorbira u krvotok prije nego što stigne u debelo crijevo.
Neko vrijeme cirkulira u krvi, dok se na kraju nepromijenjen izlučuje mokraćom. Oko 90% eritritola izlučuje se na ovaj način.
Iako eritritol nema ozbiljnih nuspojava, jedenje velike količine može uzrokovati probavne smetnje, kao što je objašnjeno u sljedećem poglavlju.
Nuspojave eritritola
Otprilike 90% eritritola koji pojedete apsorbira se u krvotok. Preostalih 10% putuje neprobavljeno do debelog crijeva.
Za razliku od većine šećernih alkohola, čini se da je otporan na fermentaciju bakterijama debelog crijeva.
Studije hrane koje daju do 0,45 grama po kilogramu (1 gram po kg) tjelesne težine pokazuju da se eritritol vrlo dobro podnosi. Međutim, jedno je istraživanje pokazalo da 50 grama eritritola u jednoj dozi povećava mučninu i nelagodu u želucu.
Ako ne jedete velike količine, malo je vjerojatno da će uzrokovati želučane tegobe. Međutim, osjetljivost na eritritol može se razlikovati među ljudima.
Ne mijenja razinu šećera u krvi
Ljudi nemaju enzime potrebne za razgradnju eritritola.
Apsorbira se u krvotok, a zatim se nepromijenjeno izlučuje mokraćom.
Kada se zdravim ljudima daju eritritol, nema promjene u razini šećera ili inzulina u krvi. Također nema utjecaja na kolesterol, trigliceride ili druge biomarkere.
Za one koji imaju prekomjernu težinu ili imaju dijabetes ili druge probleme povezane s metaboličkim sindromom, čini se da je eritritol izvrsna alternativa šećeru.
Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Studije pokazuju da djeluje kao antioksidans, vjerojatno smanjujući oštećenje krvnih žila uzrokovano visokom razinom šećera u krvi.
Druga studija na 24 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2 otkrila je da je uzimanje 36 grama eritritola svaki dan tijekom mjesec dana poboljšalo funkciju njihovih krvnih žila, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti.
Međutim, eritritol nije bez kontroverzi. Jedno je istraživanje povezalo visoku razinu eritritola u krvi s povećanjem masnoće kod mladih odraslih.
Potrebne su dodatne studije prije nego što se mogu iznijeti bilo kakve tvrdnje o zdravstvenoj važnosti ovih nalaza.
Ostale činjenice o eritritolu
- Jedna od čestih nuspojava prekomjernog unosa šećera je loše zdravlje zuba, karijes i karijes.
- Štetne bakterije u ustima koriste šećer za energiju. U tom procesu oslobađaju kiseline koje nagrizaju zubnu caklinu.
- Kao rezultat toga, šećerni alkoholi slatkog okusa, poput ksilitola i eritritola, našli su se u proizvodima pogodnim za zube, jer ih bakterije u ustima ne mogu koristiti za energiju.
- Ksilitol i eritritol također izravno potiskuju rast bakterija.
- Višestruka ispitivanja ispitivala su učinke eritritola na šupljine i rezultati su različiti. Neke studije pokazuju smanjenje plaka i štetnih bakterija, dok druge ne pokazuju smanjenje plaka.
- No, prema trogodišnjem istraživanju na 485 školske djece, eritritol je još više zaštitio zube od karijesa nego ksilitol i sorbitol.
Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/erythritol, https://foodinsight.org/what-is-erythritol/
Slobodni ste komentirati bilo koji dio članka i slobodno nam se obratite ako imate nekih pitanja. Pratite nas na Instagramu i tagirajte @Soulfood_CRO te na Facebook-u Soulfood.
Pogledajte i naše druge savjete i članke → SAVJETI I ČLANCI